Martin Tomaides
14. ledna 2015 • 11:51

V Buffalu je nesmrtelný. Nejlepší proti komu jsem hrál, chválí Haška Gáborík

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Buffalu už je nesmrtelný. Proslulý brankářský akrobat Dominik Hašek má od úterního večera zavěšený svůj dres u stropu haly v Buffalu a navždy se tak zařadil mezi klubové legendy Sabres. Dojemného ceremoniálu se samozřejmě sám účastnil. "Poslouchat radostný křik fanoušků Sabres mě nikdy neomrzí," poklonil se Hašek domácímu publiku.



Dlouhé ovace vestoje uvítaly Haška v Buffalu. V mužstvu sídlícím u Niagarských vodopádů naposledy působil v roce 2001, ale zákroky, které v barvách Sabres předváděl, se zkrátka z paměti příznivců smazat nedají. Teď se číslo 39 zařadilo vedle velikánů Gilberta Perreaulta, Ricka Martina, Rene Roberta, Tim Hortona, Dannyho Garea, and Pata LaFontainea.

"Když vidím, k jakým úžasným jménům jsem se dnes připojil, tak se musím usmívat. Vždycky budu rád vzpomínat na krásné časy, které jsem tu strávil," řekl Hašek, který s podceňovaným Buffalem došel v roce 1999 až do finále Stanley Cupu.

VIDEO: Haškův ceremoniál v Buffalu

Hašek se v dresu Buffala šestkrát stal nejlepším brankářem NHL a dvakrát si vysloužil ocenění pro nejužitečnějšího hráče soutěže. "Bylo to také díky úžasným spoluhráčům. Bez kluků jako byli Michael Peca, Richard Šmehlík, Pat LaFontaine či Alexej Žitnik bych tu dnes nestál," zavzpomínal na dávné parťáky pro NHL.com. "I díky nim a mnoha ostatním jsme tu kdysi společně dokázali velké věci."

Petr Mrázek si stihl s Haškem před utkáním popovídat.Foto AP Photo

Vznešená událost se odehrála záměrně před zápasem Buffala s Detroitem. V těchto dvou týmech totiž Hašek odehrál nejdůležitější část své zámořské kariéry. U Sabres sbíral individuální trofeje, s Detroitem zase získal dva Stanley Cupy. A náhoda tomu chtěla, že v obou týmech v současné době chytají čeští brankáři. V Buffalu Michal Neuvirth a v Detroitu Petr Mrázek.

"Řekl jsem Petrovi před zápasem, ať si s Haškem jde potřást rukou a ať si poklábosí česky. Vím, že hlavně v Česku měl velký vliv na hokej a myslel jsem si, že by to pro Petra mohlo být vzrušující setkání," řekl trenér Mike Babcock, který vedl Red Wings i v době, kdy u klubu Dominátor působil.

Radost ze setkání měl i Neuvirth, který přiznal, že Hašek byl jeho idolem v dětství. "Jen mě mrzí, že jsem pro něj nevychytal výhru," vykládal po utkání zklamaně současný gólman Sabres.

VIDEO: Takhle válel Hašek v dresu Sabres

A Haškova velkého večera si všimli i na Twitteru. Například Marián Gáborík zavzpomínal na vzájemnou srážku, která se odehrála před lety. Hašek tehdy nečekaně vyjel z brány a nachytal nepřipraveného slovenského střelce. Ten se pak pořádně proletěl vzduchem. "Kromě zastavování puků moc dobře četl hru. Nejlepší gólman, proti kterému jsem kdy hrál," poklonil se brankáři poslední vítěz Stanley Cupu.

Víc není třeba dodávat.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud