Martin Tomaides
20. ledna 2015 • 13:00

Hvězdy se praly! Staal pomstil bratra, pěstmi a pak golfákem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva kapitáni svých týmů, zlatí medailisté z mistrovství světa, dvě osobnosti. Dion Phaneuf a Eric Staal se v pondělním utkání Toronta s Carolinou ocitli v lehce netradiční pozici, v nefalšované bitce! Pro urostlého Phaneufa nic zase tak neobvyklého, ale Staal se do včerejšího večera v NHL popral pouze jednou. Ke druhému shození rukavic měl dobrý důvod, bránil svého bratra Jordana.



Torontu se nedaří, v tomto kalendářním roce zatím vyhrálo pouze jeden zápas z devíti možných, a tak kapitán Dion Phanuef chtěl jít příkladem. Proti Carolině hrál pořádně od podlahy a hráče Hurricanes s chutí provokoval. Kompletně situaci vyhrotil hitem ze 47. minuty, to kousek před bránou Caroliny seznámil Jordana Staala se svým ramenem.

Všechno zblízka sledoval Eric Staal, respektovaný útočník a klubová ikona. Ačkoliv se během svých více než osmiset utkání v NHL popral jenom jednou, do zkušeného protivníka se pustil okamžitě. Vůbec nedbal na to, že v roce 2007 spolu všichni tři vybojovali na mistrovství světa konaném v Moskvě zlatou medaili.

"Nejdříve jsem si myslel, že to byla moje úplně první bitka, už je to hrozně dávno," vykládal po zápase kanadský útočník novinářům. Ti mu připomněli, že už se v NHL jednou popral, v roce 2006 s Jeffem Halpernem z Washingtonu. Své rváčské kvality ale zrovna nepřeceňoval.

VIDEO: Rvačka Phaneufa s Ericem Staalem

"Chvíli jsem to vydržel, na ledě se to zdálo podstatně delší, než to bylo. Ale dostal jsem pět minut, tak jsem tam asi něco předvedl," usmíval se po zápase v rozhovoru pro NHL.com.

A statečné vystupování svého kapitána, který nežádal žádného z klubových ranařů a účty si srovnal sám, ocenili i v kabině. "Když vidíte, že se za někoho z týmu postaví sám kapitán, hodně to pro celé mužstvo znamená. Navíc proti tak velkému chlapovi jako je Phaneuf," řekl spoluhráč Brad Malone, který v zápase otevřel skóre a také se stihl poprat.

Kočkování těhle dvou ale ještě nebyl konec, pachuť po střetu s bekem Maple Leafs si v sobě Staal nesl až do konce utkání. A bylo to poznat i z jeho závěrečného gólu při power-play domácích. Eric Staal se ocitl sám mezi kruhy a odkrytou klec bránil právě Phaneuf. Autor 303 gólů v NHL mohl celkem v klidu zakončit, místo toho nepřáhl téměř jako v soutěži o nejtvrdší střelu a poslal do prázdné klece bleskový projektil.

VIDEO: Závěrečná rána do prázdné brány

"Byl jsem ještě plný energie, pořádně nabitý z celého zápasu. Chtěl jsem si být jistý, že puk skončí v síti," hájil se vítěz Stanley Cupu z roku 2006. Kyselé pohledy obou kohoutů se ale nedaly přehlédnout...

MATCH OVERVIEW LEGACY

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud