Martin Tomaides
27. února 2015 • 14:14

Kdo je kdo na Floridě? Talent a zkušenosti, Jágra mají i v bráně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byli jste zvyklí vedle Jágra vídat jména jako Claude Giroux, Patrice Bergeron, Jamie Benn, nebo Patrik Eliáš? Tak až budete projíždět soupisku Florida Panthers, tedy jeho nového působiště, tak pořádně zbystřete. Většinu jmen uvidíte dost možná úplně poprvé.



Otloukánek. Tenhle výraz by se dal k týmu Panthers připojit, a to téměř od jeho vzniku v roce 1993. Za dvacet sezon tým prošel do vyřazovací části jen čtyřikrát (naposledy v roce 2012) a poslední vyhraná série se datuje do roku 1996, kdy klub postoupil až do finále Stanley Cupu. Letos navíc hodně bojuje s fanoušky, i přes zlepšené výkony má nejnižší návštěvnost ze všech třiceti týmů NHL.

Kromě jistoty v brance, kterou skýtá velezkušený Roberto Luongo, se v týmu nachází několik veteránů, ale hodně se tu hraje na mladíky. Naděje už je vyšší než v předchozích letech, hoši dozrávají a hned je to na výsledcích týmu vidět. Panthers v tuto chvíli dělí od poslední postupové příčky pouhé dva body a Jágr by mohl být tou akvizicí, která nezkušený tým dokáže svým poctivým přístupem vyburcovat.

Brankáři:

Roberto Luongo, to je takový Jágr mezi současnými gólmany v NHL. Kanadský sympaťák a velký vtipálek má nejvíc startů i výher mezi brankáři, jenž teď v zámoří nastupují a 6 vítězství ho posune na desáté místo v historické tabulce soutěže. Díky svému bezprostřednímu vystupování se těší velké oblibě, kdo z vás ho nesleduje na Twitteru (ápasy dokáže vyhrávat i sám, je v současnosti největší osobností klubu. Třicetiletá dvojka Al Montoya je zkušeným záskokem.

Obrana:

Defenzivní řady skrývají největši klenot současného mužstva. Devatenáctiletý Aaron Ekblad je poslední jedničkou draftu a jeho adaptce na život v NHL proběhla rychleji než se čekalo. Je dokonce neproduktivnějším bekem týmu (32 bodů). Zkušenosti dodávají kapitán Willie Mitchell a další harcovník Brian Campbell, dohromady mají tři Stanley Cupy. Velmi pečlivě se Panthers starají také o vývoj čtyřiadvacetiletého Dmitrije Kulikova, který podává dobré výkony na obou stranách kluziště. Fyzickou stránku hry zařídí Erik Gudbranson. Střet s tímhle pořízkem hodně bolí.

Útok:

Panthers mají tři hodně nadějné mladíky a pokud naplno dozrají, bude se tým v příštích letech nacházet v daleko vyšších patrech. Dvaadvacetiletý Nick Bjugstad vyhrál klubové bodování už vloni a letos je zdaleka nejlepším střelcem. O tři roky mladší Alexandr Barkov je dvojkou předloňského draftu, až se rozkouká, bude oporou. A Jonathan Huberdeau je nováčkem sezony 2013, ale jeho vývoj teď nepatrně ustal. Od Jágra se může přiučit. Toto trio často doplňují ozkoušení harcovníci jako Jussi Jokinen či Brad Boyes. Oba dokáží nasbírat přes 50 bodů v sezoně, ale dokáží zahrát taky velmi průměrně. Hrozivý start do sezony zahání dobrými výkony Tomáš Fleischmann, který je v klubu nejlepší ve statistice +/- (+12). Po sezoně mu ale končí smlouva, do pondělní uzávěrky přestupů by mohl změnit dres.

Fleischmann a Bolland patří k těm zkušenejěíšm v týmu.Foto ČTK/AP

I ve spodní části útočných formací se prolínají ti velezkušení se zelenáči. Dave Bolland je dvojnásobný vítěz Stanley Cupu a chlapík do těžké herní nepohody. Stejnou charakteristikou se může pyšnit také Slovák Tomáš Kopecký, i on dvakrát ochutnával šampaňské ze Stanley Cupu. K tomu přidejte pilně střílejícího Jimmy Hayese, všestranného Vincenta Trochecka nebo živelného Scottie Upshalla a máte dobrou partu, které chybí už jen malý krok k úspěchu. O dobrou náladu a pořádek na ledě se také stará bývalý Jágrův parťák z Bostonu Shawn Thornton.

Trenér:

Jedenapadesátiletý Gerard Gallant se v trenérské roli v NHL poprvé objevil v sezoně 2000/01, kdy začal pracovat jako asistent trenéra v Columbusu. Mužstvo Blue Jackets později také převzal, ale jinak sbíral zkušenosti spíš jako druhý nejdůležitější muž střídačky. Například také u NY Islanders či v Montrealu. Panthers vede první sezonu. Hodně dá na pracovní morálku, tady si s Jágrem budou mít o čem povídat.

Vládce střídačky Gerard Gallant.Foto ČTK/AP

Generální manažer:

Dale Tallon si mnul ruce když pro svůj mladý tým Jágra získal. A tenhle chlapík ví co dělá, to on dal základ současné chicagské dynastii, to on draftoval Jonathana Toewse či Patricka Kanea a z pozice GM dovedl v roce 2010 tým až ke Stanley Cupu. U Panthers působí pátou sezonu a jeho práce je vidět. Do příchodu Jágra také prý hodně hovořil jistý Peter Luukko. Dlouholetý prezident Philadelphie se s Jágrem potkal v sezoně 2011/12 u Flyers a prý si dobře rozuměli. Na Floridě působí od začátku února. Stihl to akorát.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud