25. května 2015 • 12:55

Palát září mezi trojčaty. Jsou lepší než Modano s Hullem, říká parťák

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden jediný vítězný zápas chybí hokejistům Tampy Bay k prvnímu finále Stanley Cupu od roku 2004. Výtečně složený tým využívá soustředěného gólmana, precizní obrany a útočné všestrannosti. Ofenzivu řídí smrtící trio známé pod přezdívkou "trojčata". Ondřej Palát, Tyler Johnson a Nikita Kučerov dali v play off více než polovinu branek Lightning.



Ve vyřazovacích bojích často musí kreativita stranou a přichází na stranu urputnost, zarputilost a ušmudlané trefy. Letošní tým Lightning ale boří mýty. V základní části vstřelili nejvíce gólů ze všech týmů NHL, průměrně jich bylo 3,16 na zápas a ve vysokém tempu pokračuje parta kouče Jona Coopera i v play off.

Výhodou je slušné rozložení útočných sil. Kdo nasadí svou nejlepší obrannou partu na útok superstřelce Stevena Stamkose, toho zaručeně zatluče do ledu parta mladíků z první formace. Trojčata.

Statistiky "trojčat":

Tyler Johnson:
Góly: 12
Asistence: 6
Body: 18
+/-: + 5

Nikita Kučerov:
Góly: 7
Asistence: 10
Body: 17
+/-: + 6

Ondřej Palát :
Góly: 6
Asistence: 8
Body: 14
+/-: + 4

"Nechci říkat, že Stamkosova lajna není nebezpečná, ale trojčata jsou jejich nejlepším útokem," řekl trenér Rangers Alain Vigneault.

Útok s Ondřejem Palátem už stihl v play off nasypat 25 ze 46 branek Lightning, centr Tyler Johnson je na čele bodování play off i střelecké tabulky.

Kouč soupeře se rozhodl nasadit na šikuly z Tampy to nejlepší co má, obranou dvojici Ryan McDonagh - Daniel Girardi. Ale marně. V pěti utkáních i tak kouzelné trio posbíralo osmnáct bodů! V kabině Rangers přitom o jejich síle ví, přečtené je má i zkušený obránce Dan Boyle.

"Hrají úplně jinak, než je teď běžné. Je to styl, který fungoval před deseti lety," dumal bek, který právě s Tampou v roce 2004 Pohár získal. "Nikdy proti nim nesmíte stát bez hnutí, z toho byste si vytvořili plno problémů," přiblížil recept na kreativní partičku.

Kde se vlastně tohle trio vzalo? To je na tom asi to nejzábavnější. Ani jednomu totiž nebyla předpovídána žádná výrazná budoucnost. Kučerov byl sice na draftu vybrán ve druhém kole, ale Palát až v sedmém a Johnsona dokonce nechtěl nikdo. Teď vévodí bodování play off.

"Hodně to vypovídá o hráčích, se kterými hraju," řekl skromně pro ESPN. "Jsou vynikající. Trenér nás nechává být kreativní a my se díky tomu hokejem bavíme," dodal čtyřiadvacetiletý Američan.

Hokej přesto začíná být stále více defenzivní. Branek padá stále méně, nejen v play off, ale i v základní části, proto je radost sledovat jejich útočné choutky. "Hrál jsem v Dallasu i se slavnou formací Lehtinen-Modano-Hull, ale tihle tři jsou asi to nejlepší, co jsem kdy viděl," chválí spoluhráč Brenden Morrow.

Menší radost samozřejmě má druhá strana. Rangers by chtěli podruhé v řadě do finále Stanley Cupu, ale to musí nejdřív soupeře zastavit. Přesto i soupeř dokáže kvalitu ocenit. "Je to osvěžující vidět, jak stále tvoří hru a snaží se o hezký hokej. Věřím, že fanoušek si to musí užívat," dodal Dan Boyle.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud