3. června 2015 • 10:59

Souboj mužů v koncích. Bude slavit Pan Smolař, nebo odhodlaný bijec?

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pamatujete si na vítězství Anaheimu ve Stanley Cupu v roce 2007? Vyhlášený sympaťák Teemu Selänne tehdy jen těžko skrýval slzy pod do čela zaraženou kšiltovkou a při pohledu na sedmatřicetiletého veterána zvlhly oči i mnoha fanouškům. I letošní finále nabízí podobný příběh. V dresu obou týmu nastupuje veterán na sklonku kariéry, který má téměř poslední šanci na získání Stanley Cupu.



Ve čtvrté lajně Tampy se skrývá jeden z nejzkušenějších hráčů celé finálové série. Brenden Morrow odehrál v základní části NHL 991 utkání, roky dělal kapitána v Dallasu, je mistrem světa i olympijským vítězem. A je také perfektním příkladem toho, jak velké štěstí a shoda okolností je potřeba k cestě za Stanley Cupem.

Své první finále si totiž kanadský buldozer zažil hned ve své nováčkovské sezoně v roce 2000. Tehdy po boku Mikea Modana a Bretta Hulla podlehl s Dallasem hokejistům New Jersey a od té doby konec. "Tehdy jsem si říkal, že vyhrajeme příští rok, anebo ten další," vzpomínal útočník pro Dallas News.

Ale mýlil se a hodně. V dalších letech se nejvíce závěrečným bojům o Pohár přiblížil v roce 2013, s Pittsburghem ale skončil ve Finále konference. Vyhrát prestižní zámořskou ligu je tak pro něj stále velkým lákadlem. Tak velkým, že byl i ochoten akceptovat úplně jinou herní roli. "Když mi to trenér řekl, mračil jsem se. Nebyl jsem s tím od začátku úplně smířený, ale teď už tomu rozumím," řekl šestatřicetiletý Morrow.

Představa kouče Jona Coopera byla jasná. Morrowovi nenabídne mnoho času na ledě a bude po něm chtít především řež v místech, kde to bolí. A samozřejmě předávání schopností a zkušeností v šatně. Útočník se kousl a přijal. Stal se důležitým článkem sestavy a přiblížil se hokejové nesmrtelnosti.

Výhra píle a odhodlání

I příběh čtyřicetiletého Kimmo Timonena je skutečně poutavý. Druhý nejproduktivnější finský bek v historii NHL je zařazen mezi největší smolaře současnosti. Kreativní obránce prohrál finále olympijských her, 3x mistrovství světa, světového poháru a také Stanley Cupu. Přidejte navíc ještě tři bronzy z olympiády. Výhra? Žádná.

To všechno ale zastínila nepříjemnost z loňského léta, lékaři objevili v těle hráče krevní sraženiny, kariéra i život byly rázem v ohrožení. Timonen se ale neohroženě vrátil a na jaře si vyžádal přestup z Philadelphie do týmu, kde by ještě naposledy mohl zaútočit na Stanley Cup. Teď má šanci velkou a na 99% také poslední.

"Kdyby všechno klaplo a my jsme vážně vyhráli, znamenalo by to pro mě více než všechno ostatní, co jsem kdy ve sportovní kariéře dokázal," řekl pro NHL.com obránce, který zatím v letošní sezon čeká na první bod.

A to je zatím jedinou kaňkou na blížícím se happyendu Timonenovy kariéry. Finovi se na ledě nedaří podle představ, nesbírá body a neoplývá jistotou, jako dříve. Poslední dvě bitvy dokonce proseděl v hledišti. "Přál bych si, abych hrál lépe. Ale tohle není o mně, je to o týmu. Udělám všechno pro výhru. Budu připraven a když mě tým bude potřebovat, tak to dokážu," uzavírá Timonen.

I díky těmto dvěma tvářím bude letošní finále mít další poutavý příběh. Jediná škoda je, že Stanley Cup nemohou vyhrát oba. Zasloužili by si to.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud