10. srpna 2015 • 14:14

TOP 10 nejstarších hráčů NHL. Přehlídce vévodí Jágr a Eliáš

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
  • Jágr a Eliáš vládnou, Chára se vešel do desítky.Jágr a Eliáš vládnou, Chára se vešel do desítky.FOTO: Koláž: iSport.cz

    Výdrž, zkušenosti, pevné zdraví a hlavně stálá kvalita. Jen to dokáže hokejisty udržet v NHL. Poslední roky, díky trendu nasazování stále mladších hráčů, mají veteráni v zámořské soutěži každé léto víc a víc problémů najít si práci. Na čele těch nejstarších jsou pro příští sezonu dva Češi, a to jde navíc o žebříček těch, jenž mají smlouvu. S novým kontraktem v kapse by se mohl mezi vybrané přidat i osmatřicetiletý Marek Židlický...

  • 10. Shawn Thornton, Florida, 38 let

    Shawn Thornton ještě v dresu BostonuFoto Michal Beránek (Sport)

    Zkušený bijec a dvojnásobný vítěz Stanley Cupu byl do NHL draftován už v roce 1997, poprvé si ji ale zahrál až v roce 2002 a naplno se prosadil až v roce 2006 ve svých devětadvaceti letech. Bitkaři vymírají, ale tenhle respektovaný Kanaďan se stále drží, u Panthers má smlouvu ještě na jeden rok.

  • 9. Jarome Iginla, Colorado, 38 let

    Jarome IginlaFoto Reuters / Rick Osentoski-USA TODAY Sports

    Před uplynulou sezonou podepsal dlouholetý kapitán Calgary tříletou smlouvu s Coloradem a dost možná to bude i jeho poslední. Stanley Cup je do příštích dvou ročníků jasnou metou a málokdo by ho kanadskému vytrvalci nepřál. V uplynulé sezoně byl v Coloradu nejlepším střelcem (29) i nejproduktivnějším hráčem (59).

  • 8. Willie Mitchell, Florida, 38 let

    Willie Mitchell (vlevo) spolu s Jágrem a KulikovemFoto Reuters / Marc DesRosiers-USA TODAY Sports

    Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu přišel k Panthers před uplynulou sezonou a okamžitě začal v mužstvu dělat kapitána. Mitchell už ale s věkem trochu zpomaluje, navíc ho sem tam trápí zdravotní nevyrovnanost. Plnou sezonu odehrál naposledy před sedmi lety a například ročník 2012/13, který byl zkrácený výlukou, musel vynechat úplně.

  • 7. Zdeno Chára, Boston, 38 let

    Zdeno CháraFoto Barbora Reichová (Sport)

    Uplynulá sezona byla jednou z nejslabších v Chárově kariéře. Bruins se teprve podruhé od jeho příchodu do klubu (v sezoně 2006/07) nedostali do vyřazovací části a i mohutný Slovák nepodával své obvyklé výkony. Bylo to řezem času? To se uvidí. Smlouvu má ještě na tři sezony a rozhodně ho neodepisujte. Chára ví, co a jak má dělat, aby dál žil život příkladného sportovního profesionála.

  • 6. Stephane Robidas, Toronto, 38 let

    Stephane Robidas ještě v dresu DallasuFoto Barbora Reichová (Sport)

    Bývalý dlouholetý zadák Dallasu měl Torontu pomoci zalepit defenzivní díry a také se mu to dařilo. Dokud se nezranil. Robidas odehrál 52 utkání a s bilancí +8 skončil na druhém místě v klubu. Přesto od něj Leafs čekali více, než jen 7 bodů. Smlouvu má na další dva roky a pokaždé si přijde na 3 miliony dolarů. Musí zabrat.

  • 5. Matt Cullen, Pittsburgh, 38 let

    Matt CullenFoto ČTK

    Americký centr je jedním z mála hráčů v takhle pokročilém hokejovém věku, který v létě podepsal novou smlouvu. Před pár dny uzavřel vítěz Stanley Cupu s Carolinou roční kontrakt s Pittsburghem. Cullen je spolehlivý a umí zahrát do útoku i obrany, 25-30 bodů by měl posbírat s klidem.

  • 4. Shane Doan, Arizona, 38 let

    Shane DoanFoto Michal Beránek (Sport)

    Nejstarší kapitán NHL je raritou současných dní. Nestává se, aby jeden hokejista vydržel v jednom týmu celou svou kariéru. Doan si dokonce pamatuje ještě původní mužstvo Winnipeg Jets, které se před lety přestěhovalo do Phoenixu. Pokud letos posbírá 12 gólů a 33 bodů, stane se nejúspěšnějším hráčem v klubové historii. Sám by určitě raději týmový úspěch. Ten ale letos v Arizoně nehrozí...

  • 3. Dan Boyle, NY Rangers, 39 let

    Dan Boyle (vlevo)Foto Reuters / Kim Klement-USA TODAY Sports

    Těžko pochopit, že tenhle obránce nikdy neprošel draftem. Šestkrát v sezoně posbíral 50 bodů a více, má Stanley Cup, olympijské zlato i stříbro z mistrovství světa. V play off zvládal za newyorský tým nastupovat pravidelně na 20 minut za zápas. Smlouvu má na další rok.

  • 2. Patrik Eliáš, New Jersey, 39 let

    Patrik EliášFoto Profimedia.cz

    Má za sebou smůlovatou sezonu, kterou by možná nejraději vymazal z paměti. Může ale udělat lepší věc, přebít ji ročníkem vydařeným. V zámoří už mu sice příliš nevěří a tipují nejproduktivnějšími hráči v historii Devils jen okolo třiceti bodů na sezonu, on sám ale ví, že zvládne víc. „Doufám, že budu mít dobrou sezonu. Že i kdyby se týmu nedařilo a nepostoupili bychom do vyřazovacích bojů, tak by o mě třeba byl zájem jinde v NHL," řekl před pár dny Deníku Sport.

  • 1. Jaromír Jágr, Florida, 43 let

    Jaromír JágrFoto Profimedia.cz

    Zdaleka největší "důchodce" v celém žebříčku. Přesto mnoho soupeřů dokáže zastínit o třídu a v lize rozhodně není jen za kariérní zásluhy. Po výměně na Floridu ožil a pořádně se začalo dařit i celému mužstvu. Proto se rozhodl zůstat. V uplynulé sezoně pobral 47 bodů, víc dokázali v jeho věku jen Mark Recchi (48) a Gordie Howe (52). Pokud se bude dál dařit, znovu bude motat historické tabulky.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud