Tomáš Vrábel
12. srpna 2015 • 11:30

Liberec na Zachově přestupu vydělá: místo TŘÍ milionů dostane necelých ŠEST

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podpis smlouvy Pavla Zachy s New Jersey se řešil i na úrovni nejvyšších představitelů českého hokeje a NHL. Tím, že dohoda nepadla do 15. června, byl pro Devils kontrakt zpoplatněn částkou 100 tisíc dolarů, plus dalších 25 za nepřímý přestup. Jenže mezi českým svazem a zámořskou ligu vznikla dohoda o přímém transferu, na čemž vydělá Liberec i samotné New Jersey.



Z druhé části oceánu se zdálo, že částka 100 tisíc dolarů je brzdou v podpisu Zachovy smlouvy. A tlačí hráče i jeho agenta ke zdi. Realita byla zcela jiná. Nadějný český útočník nakonec dostal nejvyšší možnou smlouvu – 925 tisíc dolarů v NHL, a případně 70 tisíc na farmě. K tomu první stupeň výkonnostních bonusů (až do výše 800 tisíc dolarů na rok), takže zcela adekvátní kontrakt jeho šesté příčce na draftu. Druhý stupeň dostávají jen elitní hráči draftu, letos například Connor McDavid a Jack Eichel.

Přestupy z Česka do NHL

Přímý přestup: český klub dostane 240 tisíc dolarů

Nepřímý přestup: český klub dostane 25 tisíc dolarů

Podpis smlouvy do 15. července: hráči přestupují bez poplatku

Do 15. srpna: hráči přestupují s poplatkem 100 tisíc dolarů

Po 15. srpnu: hráči nemohou naskočit v nadcházející sezoně do NHL

Přesto New Jersey hledalo skuliny, jak se vyhnout 100 tisícovému poplatku. A tak vznikla dohoda mezi NHL a českým svazem ledního hokeje. Dokonce se spekulovalo o tom, jestli Zacha či jeho agent Patrik Štefan nebudou dotlačeni k tomu, aby částku uhradili, protože zámořská média psala, že Štefan zatajil důležitý fakt, že jeho klient má nadále kontrakt s Libercem. „Došlo jen k nedorozumění s novinářem. My tuto částku rozhodně hradit nebudeme, řeší to New Jersey a jde to mimo nás,“ popsal Sportu Štefan. „To jde mimo mě, řešil to za mě můj agent,“ dodal samotný Zacha.

Přesto se Devils poplatku vyhnulo. „Komunikoval jsem o tom s Billem Dalym (zástupce šéfa ligy) a usnesli jsme se na tom, že Pavel Zacha může podepsat smlouvu i po 15. červenci a do České republiky nepůjde těch 100 tisíc dolarů. Transfer je však překvalifikován na přímý, pro nás je to výhodné,“ popsal deníku Sport sekretář svazu Martin Urban. „Je to řešení, které je pro nás zajímavé,“ přiznal generální manažer severočeského klubu Ctibor Jech.

Takže místo 25 tisíc za nepřímý transfer a 100 tisícový poplatek (celkem 3,1 milionů korun) dostane Liberec 240 tisíc dolarů (5,9 milionů korun) za přímý přestup. I pro New Jersey je to výhodné – oněch 100 tisíc by muselo vytáhnout z vlastní kasy, ale částky za přímý přestup NHL hradí z určitého paušálu, jenž kluby platí ročně.

Není to však ojedinělý případ, podobně se přestup hráče řešil třeba i ve Finsku, v českém prostředí se však tímto způsobem vyřešil poprvé. A přinesl mu tři miliony korun navíc.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud