23. srpna 2015 • 04:57

Bitkař žaluje NHL o 5 milionů. Rvačky mě zničily, stěžuje si

Autor: mov
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na ledě býval zvyklý ohánět se pěstmi, hodně ran rozdal i schytal. A to se podepsalo na jeho zdraví. Má časté bolesti hlavy, ztráty paměti… Někdejší hokejista Cam Severson (37 let) nyní žaluje NHL a chce odškodnění. „Hokejové bitky mě zničily,“ tvrdí na webu TMZSports. U soudu bude po NHL požadovat částku přes 5 milionů dolarů (119 milionů korun).



V nejlepší hokejové lize odehrál Severson celkem 37 zápasů, nastupoval za Anaheim a Columbus. Posbíral celkem 63 trestných minut. Server hockeyfights.com mu eviduje pět bitek v NHL a několik desítek dalších v nižších zámořských soutěžích.

Bývalý útočník zmiňuje především rvačky s Martinem Grenierem (2004) a s Bradem Mayem (2006), ve kterých utrpěl otřes mozku. A navrch přidává moment ze sezony 2003/04, kdy byl po tvrdém souboji tak dezorientovaný, že si spletl střídačky a posadil se k soupeřům.

Následky bitek a tvrdých hitů pociťuje dodnes, omezují jeho každodenní život. Trpí syndromy akutní migrény, bolestmi hlav, ztrátou paměti a akutní bolestí zad. A nechce se s tím jen tak smířit, vyráží do protiútoku.

Po NHL bude u soudu požadovat jako odškodnění víc než 5 milionů dolarů (119 milionů korun). Ligu obviňuje z toho, že nedostatečně chrání hráče, kteří utrpěli zranění hlavy. „NHL oslavuje pěstní souboje a stará se o bitky víc než o samotnou hru,“ prohlašuje.

Na zdravotní problémy po skončení kariéry si stěžovala už před ním řada jiných drsných hochů. Známé jsou smutné příběhy a osudy některých z nich. V roce 2011 během pár měsíců zemřela bez cizího zavinění hned trojice bitkařů.

V květnu byl nalezen mrtvý po předávkování alkoholem a léky Derek Boogaard (28). V srpnu umřel Rick Rypien (27), který bojoval s dlouhodobě trvajícími depresemi. Prvního září pak našli v torontském hotelu mrtvé tělo Wadea Belaka (35), jenž nejspíš také spáchal sebevraždu.

Vedení NHL poté vydalo prohlášení, že si proto tvrdě posvítí na fungování svého zdravotního programu, jenž se věnuje nejrůznějším závislostem. Bitky však i nadále zůstaly součástí zápasů. Přestože jsou podle mnohých tak nebezpečné.

„Zničily mě,“ vysílá Severson varovný vzkaz všem ostatním. A míří k soudu…

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud