27. srpna 2015 • 11:19

Vrátí se Červenka do NHL? Máme i alternativy v Evropě, tvrdí agent

Autor: pab, vrb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Talent dosud nedokázal prodat tak, aby si splnil sen. Teď však zahodil jistotu jen proto, aby se mu to povedlo. Cítí, že má poslední šanci. Útočník Roman Červenka předčasně ukončil smlouvu s Petrohradem a doufá v druhé angažmá v NHL. Na stole mu však může přistát klidně jen zkušební kontrakt. Přitom před pěti lety, kdy jako největší hvězda opouštěl extraligu, měl jiné vyhlídky…



To čekání je pro 29letého Romana Červenku úmorné, každý týden vyhlíží posun, který však stále nepřichází. Ani na konci srpna nemá jasno, kde bude působit v nové sezoně. Vnitřně je rozhodnutý, chtěl by do NHL, ale na cestě do zámoří má několik překážek.

Trh s volnými hráči je neobvykle zamrzlý a na smlouvy čekají desítky útočníků. Poslední sezona v Petrohradu se mu navíc příliš nevyvedla. Stejně tak jediné angažmá v zámoří, které v roce 2013 trvalo jen 39 zápasů.

„Měli jsme několik rozhovorů s týmy, které se o Romana zajímaly, ale není ještě podepsána spousta hráčů, kteří vydělávali jeden milion dolarů ročně a víc. Tím je situace těžší,“ přiznal agent Aleš Volek. „Ale do začátku kempů musí být jasno. Když se to nepovede, máme i nějaké jiné alternativy v Evropě,“ dodal.

Červenka zažil v Rusku zlaté časy, co se týče hry i finančního zabezpečení, ale současná trpělivost dokazuje, jak moc po NHL touží. Kvůli ní ukončil lukrativní kontrakt s Petrohradem, navíc i souhlasil s tím, že se do KHL aktuálně nemůže vrátit. Plánem B je například Švýcarsko či Švédsko. „Byl bych moc rád, kdyby to v NHL vyšlo. Budu se snažit čekat co nejdéle to půjde,“ pravil mistr světa z Německa z roku 2010 už koncem května.

Ožívají tak dva roky staré vzpomínky, kdy se ze zámoří vrátil. Předčasně… Sezonu zkrátila výluka, do Calgary dorazil zraněný a výrazně se neprosadil. Na další boj o splnění snu tehdy rezignoval. „Člověk by nikdy neměl litovat nějakého rozhodnutí a nepřemýšlím nad tím, jestli to byla špatná, nebo dobrá volba, protože se to stejně nikdy nedozvím. Dva roky v Petrohradu mi něco vzaly, na druhou stranu také daly. A je to dobrá zkušenost do života,“ přiblížil.

Jeho okolí však návrat zaskočil. „Překvapilo mě to, ale bylo to jeho rozhodnutí. Stále však věřím, že mu to v NHL vyjde,“ doufá současný chomutovský trenér Vladimír Růžička.

Právě on Červenku piplal ve Slavii, kde se výrazně se prosadil až ve 21 letech, postupně se ale stal osobností extraligy. Výrazně mu pomohl i parťák Jaroslav Bednář, s nímž vytvořil skvěle fungující útok. Ovšem Červenka zářil i po jeho odchodu. „Jako mladý kluk čekal na prostor v extralize a vyhrával se v první lize. Pak přišel impuls, začal na sobě makat a vypracoval se ve výborného hráče. Tehdy si uvědomil, že se začíná lámat jeho kariéra a přišel čas prodat talent, což vzal za správný směr. Bylo štěstí, že nás Růža dal dohromady a mezi námi zafungovala chemie,“ říká Bednář, aktuálně opora týmu Mountfi eld HK.

„Nikdy jsem netvrdil, že bude hvězdou formátu Jágra, Eliáše a podobně, ačkoli to je výborný hráč. V Rusku hrál výborně, navázal tam na výkony z extraligy. Když mu KHL byla malá, tak to šel zkusit do Ameriky, kde pod určitým nátlakem skončil. Sezona nedopadla podle jeho představ, tak se rozhodl, že se vrátí do Ruska. To je možná rozhodnutí, které unáhlil. Kdyby rok ještě vydržel, tak se jeho kariéra mohla vyvíjet trochu jinak,“ přidal 38letý Bednář.

Navíc to bylo podruhé, kdy dal Červenka Rusku přednost. Po odchodu ze Slavie totiž nechtěl podstoupit riziko v podobě dvoucestné smlouvy. A tak se nechal zviklat nabídkou Omsku. „Ty dva roky v Rusku mi určitě do NHL pomohly. Jsem zase starší a zkušenější. Myslím, že to budu mít jednodušší, než kdybych odešel před dvěma lety,“ říkal před odletem do Calgary.

Zato nyní se v 29letech dostal do pozice, kdy má cestu do NHL nejsložitější, co kdy měl.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud