20. října 2015 • 10:18

Nikdo takový už asi nebude, zní na adresu Jágra před bitvou s Pittsburghem

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prestižní bitva čeká v noci na středu útočníka Jaromíra Jágra. Poprvé se v barvách Floridy představí proti Pittsburghu, tedy klubu, ve kterém se v hokejovém světě proslavil. Hokejový stařík i ve 43 letech stále poutá pozornost, útočnici Penguins před ním varují. "Pořád to vypadá, že má mnoho co nabídnout," složil mu poklonu nejstarší hráč soupeře a jeho bývalý spoluhráč Matt Cullen.



Mladý a talentovaný tým Floridy odstartoval sezonu o fous lépe než tým harcovníků z Pittsburghu. Ten se naopak spíš trápí. Jak dopadne jejich vzájemné měření? Lídr hostí Jágr je se sedmi body jedenáctým hráčem bodování NHL, domácí kapitán Crosby ještě ani jednou nebodoval...

Obrana Penguins si tedy určitě bude chtít svou bývalou hvězdu pohlídat. Od Jágrova návratu z KHL odehrál veterán proti Pittsburghu 15 utkání a připsal si 10 bodů (7+3). Sedmkrát slavil nad Penguins výhru, osmkrát odcházel z bitvy jako poražený. "Musíme být obezřetní, hraje i ve svém věku na vyšší úrovni, než hrála většina hráčů v celé své kariéře," ví domácí útočník Chris Kunitz.

V dresu soupeře bude mít Jágr také jednoho kamaráda z předešlých let, s osmatřicetiletým Mattem Cullenem hrál v sezoně 2006/07 v dresu New York Rangers. "Patří mezi absolutně jedinečné hráče, mezi ty nejlepší, které tenhle sport kdy viděl," řekl americký útočník pro Post-Gazette.

Vítěze Stanley Cupu z roku 2006 fascinuje především Jágrova herní přizpůsobivost. Hokej se mění, ze hry hromotluků je v NHL rychlý sport pro dobré a hbité bruslaře. To Jágrovi i s jeho více než metrákem váhy ale vůbec nevadí.

"Snoubí se v něm vynikající fyzická vybavenost, schopnost ovládat puk a skvěle vidět hru. Myslím, že v hokeji ještě nikdo takový nebyl a možná už ani nebude," dumá Cullen.

Jágr teď hodně čerpá ze svých oblíbených tréninků. Netradiční cviky, speciální způsoby protahování... Kladenský rodák ví, že rychlejší už na ledě nebude, proto dbá na to, aby jeho tělo bylo jeho zbraní. "Jdu s ním bojovat do rohu a najednou vidím, že jeho zadek je pomalu ve výšce mého hrudníku," usmívá se Cullen. "Je obrovský a strašně silný."

A přesně z toho Jágr těží. Podrží puk, pohlídá hru, natáhne na sebe soupeře a může vytvořit prostor pro mladé a rychlé spoluhráče. Navíc Barkov s Huberdeauem jsou taky dostatečně kreativní, rádi mu kotouč vrací. Přesto Jágr dobře ví, že bez trvrdé dřiny už to teď nepůjde.

"Ale tak to u něj bylo vždycky, nikdy jsem neviděl nikoho tak oddaného. Co si pamatuju, na tréninky jsem chodil mezi úplně prvními a on už tam vždycky byl," vzpomíná Cullen.

Kdo vyjde lépe ze souboje veteránů? ONLINE ze zápasu můžete sledovat od 01:00 na iSport.cz.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud