14. listopadu 2015 • 07:20

České Plameny sežehly Washington, Mrázek seděl a Kindl nahrával

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český útočník Michael Frolík pomohl v pátečním utkání NHL jedním gólem k výhře Calgary 3:2 v prodloužení na ledě Washingtonu. Vítězství kanadského týmu podpořil jednou asistencí ještě Jiří Hudler. Přihrávku si připsal i obránce Jakub Kindl, který podlehl s Detroitem doma San Jose 2:3.



Frolík skóroval jen v jednom z předchozích 17 zápasů, ale stálo to za to, když hattrickem zařídil výhru nad Edmontonem. Tentokrát kladenský odchovanec střelou z mezikruží otevřel gólový účet zápasu a po Hudlerově asistenci zvýšil v úvodu třetí třetiny Sean Monahan. Washington si dvěma trefami vynutil prodloužení, které rozhodl druhým gólem v zápase Monahan.

"Ráno jsme mluvili o charakteru a odhodlání bojovat každé střídání. Domácí si zaslouží uznání, stejně jako my hráli druhý zápas ve druhém dni, přesto nás dokázali ve třetí třetině dostat pod tlak a smazat dvoubrankovou ztrátu. Jakmile ale v závěru vyrovnali, začali jsme hrát zase koncentrovaněji a udeřili v prodloužení," řekl trenér Calgary Bob Hartley, který za nejlepšího hráče označil Karri Rämöa.

Finský gólman byl přitom na začátku sezony v nemilosti. Po třech porážkách ho vedení klubu poslalo na farmu a zařadilo ho na listinu volných hráčů. Při zranění Jonase Hillera se ale Rämö chytil druhé šance. Ve Washingtonu zneškodnil 34 střel a zabránil taky Alexandru Ovečkinovi stát se nejlepším ruským kanonýrem v historii NHL. Ovečkin se o prvenství dělí se Sergejem Fjodorovem, oba mají na kontě 493 branek.

Od vyrovnání ruského rekordu Ovečkin neskóroval ve třech zápasech. V jednom z nich mu pochytal 15 střel český gólman Detroitu Petr Mrázek. "Nejlepší rada, jakou mu můžu dát, je, aby hrál svou hru. Stejně tak musí hrát normálně i jeho spoluhráči. Nehledat ho zbytečnými přihrávkami, když sami mohou střílet. Dal už v soutěži tunu gólů, a když budou hrát, jak jsou zvyklí, zaručuju jim, že rekordní gól brzy vstřelí," uvedl trenér Washingtonu Barry Trotz, který koučoval 1294. zápas v soutěži. Jen devět trenérů absolvovalo v historii NHL více utkání.

VIDEO: Podívejte se na podařené vystoupení Frolíka s Hudlerem

V brance Detroitu dostal proti San Jose před Mrázkem přednost Jimmy Howard, na kterého prošlo jen 14 střel. Tři z nich ale byly gólovou odpovědí na úvodní trefu Tomáše Tatara. V předposlední minutě domácí už jen snížili na konečných 2:3, když se po Kindlově přihrávce prosadil Teemu Pulkkinen. V dresu poražených nastoupil poprvé v sezoně Pavel Dacjuk, který v červnu podstoupil operaci kotníku.

"Měl jsem několik dobrých šancí, chtěl jsem dát gól. Tým to dnes hodně potřeboval," řekl Dacjuk po zápase, který kvůli teroristickým útokům v Paříži provázela zvýšená bezpečnostní opatření. "Bylo fajn zase hrát. I když v první třetině mi to přišlo, jakoby kolem mě všichni lítali. Pomalu jsem se každým střídáním zlepšoval, ve třetí třetině už to bylo ok. V příštím zápase už na mě možná nebudou čekat, než je doženu," pousmál se ruský útočník.

Marek Židlický si mohl v pátek připsat jubilejní 800. start v NHL, ale zůstal jen mezi náhradníky. I bez českého obránce New York Islanders zvítězili v Anaheimu 4:1. Naopak po dlouhodobých zraněních se blíží první start v sezoně Michala Rozsívala a Patrika Eliáše. Rozsíval, který v play off minulého ročníku utrpěl zlomeninu kotníku, by měl podle kouče Chicaga Joela Quennevillea nastoupit už o víkendu proti St. Louis.

Eliáš chybí New Jersey kvůli potížím s kolenem od začátku přípravy. Zkušený útočník už trénuje individuálně a příští týden vyrazí s týmem k sérii tří venkovních zápasů. "Nejsem si jistý, kdy přesně nastoupí, ale jeho zdravotní stav se hodně zlepšil. Dalším krokem je dostat ho do každodenní rutiny a zapojit ho do přípravy týmu," uvedl trenér Devils John Hynes na adresu devětatřicetiletého Eliáše.

NHL:

Pittsburgh - Columbus 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Branky:
60. Hörnqvist - 32. Hartnell, 33. Saad. Střely na branku: 29:28. Diváci: 18.610. Hvězdy zápasu: 1. Saad, 2. Bobrovskij (oba Columbus), 3. Hörnqvist (Pittsburgh).

Washington - Calgary 2:3 v prodl. (0:0, 0:1, 2:1 - 0:1)
Branky: 46. Latta, 56. Beagle - 42. a 62. Monahan (na první Hudler), 28. Frolík. Střely na branku: 36:29. Diváci: 18.506. Hvězdy zápasu: 1. Monahan (Calgary), 2. Beagle (Washington), 3. Rämö (Calgary).

Detroit - San Jose 2:3 (1:2, 0:1, 1:0)
Branky: 4. Tatar, 59. Pulkkinen (Kindl) - 8. Karlsson, 18. Nieto, 31. Pavelski. Střely na branku: 28:14. Diváci: 20.027. Hvězdy zápasu: 1. Pavelski, 2. Jones (oba San Jose), 3. Dacjuk (Detroit).

Anaheim - NY Islanders 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)
Branky: 32. Perry - 43. a 57. Nielsen, 7. Nelson, 30. Clutterbuck. Střely na branku: 25:29. Diváci: 17.174. Hvězdy zápasu: 1. Nielsen, 2. Tavares (oba NY Islanders), 3. Perry (Anaheim).

Sean Monahan právě rozhodl utkání s Washingtonem
Sean Monahan právě rozhodl utkání s Washingtonem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud