19. listopadu 2015 • 19:38

Fischer přednášel pro trenéry: Nejdůležitější je u hráčů soutěživost

Autor: tv
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do Česka dorazil jen kvůli přednášce. Jiří Fischer ve čtvrtek hovořil na konferenci pro trenéry Mosty 2015, kterou pravidelně pořádá Český olympijský výbor. Jeho slovům naslouchali například Vítězslav Lavička a Jaroslav Šilhavý z fotbalového prostředí, či trenéři hokejové mládeže Viktor Ujčík i Jiří Vykoukal.



„Příprava byla intenzivní a náročná. Pro mě to byla letos čtvrtá konference, je to můj život a hokejem žiju. Mluvím o svém životě a každodenní práci s hráči, to mě baví,“ popsal Fischer, ředitel hráčského rozvoje v Detroitu Red Wings.

Na úvod do sálu přinesl trochu americkou atmosféru. „Vše, co budu prezentovat, je čistě jen můj osobní názor. Na konci bude i prostor pro vás posluchače. Ještě raději než otázky bych ale slyšel kritické komentáře. To jsem se naučil v Severní Americe, to člověka posouvá,“ vysvětlil.

Fischer mluvil o klubové kultuře, tréninku, motivaci, psychologických typech hráčů, o přístupu trenérů k samotným hokejistům či o tom, jak se chovají v krizi a jak z ní ven.

Několikrát zmínil slovo soutěživost, která je pro rozvoj nejen hokejistů ale i dalších sportovců nesmírně důležitá. „Když jsme s Detroitem vyhráli v roce 2002 Stanley Cup, rozpočet na platy byl 83 milionů dolarů, nyní je lehce před sedmdesát a v týmu tehdy byly obrovské osobnosti. Naučil jsem se od nich, jak se o sebe starat a jak se vyvíjet. Týmová soutěživost je něco, co člověka posouvá nejvíc v dlouhodobém horizontu. Mít kolem sebe co nejmotivovanější lidi je to nejdůležitější,“ zdůraznil.

A později na toto téma pokračoval: „Soutěživost mě nejvíce zajímá i v mimosezonním období. Ne to, kolik kdo zvedne na benchpress, ale jak je dotyčný soutěživý a jak se zlepšil od posledně,“ přiblížil. Během více než dvou hodin popsal i náplň své práce.

Ta spočívá ve sledování nadějných talentů a vzájemné komunikace. „Je na mě, abych si s nimi vytvořil důvěrný vztah. Zabere to nějaký čas a člověk musí poznat i jejich okolí a zázemí, ale pak na něj může mít i důležitý vliv.“

Rozhovor si můžete přečíst v pátečním vydání deníku Sport.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud