20. listopadu 2015 • 09:42

Ovečkin už je nejlepším ruským střelcem. Dožene Jágra? A co Gretzky?

Autor: ČTK, mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Alexandr Ovečkin překonal ruský střelecký rekord Sergeje Fjodorova. Vyhlášený kanonýr dal v NHL gól s pořadovým číslem 484 do sítě Dallasu, který ale nakonec ve Washingtonu vyhrál 3:2. "Věděl jsem, že dříve nebo později to přijde," řekl Ovečkin, který v předchozích čtyřech utkání neskóroval. Ve dvou případech i kvůli skvělým výkonům detroitského brankáře Petra Mrázka.



"Trochu vás to frustruje, když neproměňujete šance. Například jako dneska ve druhé třetině, kdy jsem trefil tyč," uvedl ruský útočník, který v závěrečné části vyrovnal na 2:2 gólem do prázdné branky po skvělé zadovce Nicklase Bäckströma. "Byla to důležitá trefa, dostala nás do zápasu. Zasloužili jsme si lepší výsledek, minimálně bod," dodal Ovečkin.

VIDEO: Díky této brance se stal nejlépe střílejícím Rusem

Slabší střelecká potence postihne během sezony i kariéry každého. Stává se to i Ovečkinovi. Přesto jeho nejbídnějším výkonem v kariéře bylo 32 gólů v sezoně. A to se stalo během ročníku 2012/13, když byla sezona zkrácená na 48 utkání. "Bez svých spoluhráčů bych se nikdy k podobným číslům nedostal," chválil Ovečkin.

Jak je na tom z pohledu historie? V tuto chvíli se drží na devětačtyřicátém místě z hlediska počtu gólů. To všechno ve třiceti letech, po deseti celých sezonách NHL a s průměrem 47 branek na sezonu. Když zvážíme, že může mít před sebou třeba i deset dalších ročníků, gólový rekord Wayna Gretzkyho (894 gólů) by mohl být v ohrožení. A ještě více se může klepat Jaromír Jágr, nejlepší evropský střelec historie, který se zatím trefil 729krát.

Historická tabulka střelců:
1. Wayne Gretzky - 894 gólů (1487 zápasů)
2. Gordie Howe - 801 gólů (1767 zápasů)
3. Brett Hull - 741 gólů (1269 zápasů)
4. Marcel Dionne - 731 gólů (1348 zápasů)
5. Jaromír Jágr - 729 gólů (1567 zápasů)
...
49. Alexandr Ovečkin - 484 gólů (777 zápasů)

Průměr vstřelených gólů ruského střelce dosahuje cifry 0,62, zatímco u Gretzkyho to bylo 0,6. Český útočník skóruje průměrně 0,46krát. Jeho pozice je tedy do budoucna ve velkém ohrožení, všechno ale záleží jen na Ovečkinovi a samozřejmě na okolnostech.

Tou první bude zdravotní stav. Během deseti let vynechal kvůli různým potížím pouhých 27 utkání, jeho fyzická zdatnost je veřejně známá. Jenže Ovečkin hraje rád do těla, otázkou bude, zda se do budoucna tento styl hry nezačne na kapitánovi Capitals podepisovat.

Dalším faktorem je to, jak bude ruská střela hokejově stárnout. Gretzkyho gólový průměr po prvních deseti sezonách totiž činil 0,823 gólu na zápas, s věkem přišlo zpomalení. Pokud bychom mysleli na podobnou situaci a hypoteticky snížili Ovečkinovu produkci na 0,5 gólu na zápas, dostal by se ke Gretzkyho rekordu během zhruba deseti sezon.

Wayne třes se.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud