30. května 2016 • 04:20

Do třetice! Terč Jágrových vtípků jde po boku Hertla pro Stanley Cup

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finále Stanley Cupu tradičně píše mnoho zajímavých příběhů. Jedním z nich je ten, který tvoří litevský útočník Dainius Zubrus. Kdysi oblíbený terč vtípků Jaromíra Jágra (ve Washingtonu a New Jersey) hrál finále Stanley Cupu ještě dříve, než Česko vyhrálo olympijské hry v Naganu a v NHL má za sebou téměř 1 300 utkání. Svou třetí účast v závěrečných bojích o Pohár chce konečně dotáhnout do vítězného konce.



Litevských hokejistů, kteří v NHL prorazili, je pár. Slovy pár. Zubruse totiž doplňuje už pouze řízný bek Darius Kasparaitis. Sedmatřicetiletý Zubrus, druhý nejstarší muž blížícího se finále (po Mattu Cullenovi z Pittsburghu) za sebou v zámoří ale nechal slušnou stopu. Celkový počet 1293 utkání v základní části ho řadí na 62. místo v historické tabulce ligy.

První finále Stanley Cupu si zahrál v barvách Philadelphie hned ve svém úvodním ročníku v roce 1997, to druhé pak v dresu New Jersey o patnáct let později. V závěru vždycky musel sledovat radostné křepčení soupeře. V dresu San Jose je jediným hokejistou, který má s finálovými boji zkušenost, a tak se snaží své postřehy předávat v šatně dál.

"Prý takových šancí v životě není mnoho, takže nám neustále říká, abychom si každou chvíli užívali," říká o devět let mladší americký spoluhráč Tommy Wingels.

San Jose má ve svém středu vítěze Stanley Cupu, je jím brankářská jednička Martin Jones. Ale ten při vítězství Los Angeles v roce 2014 plnil pouze roli náhradníka a na finálový led nenaskočil. Zkušenosti tedy zůstávají na Zubrusovi, který s Sharks podepsal roční kontrakt až na konci listopadu a moc dobře ví, že teď jde pravděpodobně o jeho poslední šanci Pohár získat. A že to bude dřina.

"V prvním roce v NHL jsem se hned dostal do finále, ale jak roky běží, čím dál víc vidíte, jak je těžké se dostat jen do play off. Vždyť mně deset let po finále s Flyers trvalo, než jsem si vůbec zahrál druhé kolo," vzpomíná patnáctý hráč draftu z roku 1996 pro NHL.com.

Do San Jose mu pomohl kouč Peter DeBoer, pod kterým působil v New Jersey a který moc dobře ví, jak 196 centimetrů vysokého a metrák vážícího útočníka využít. Poctivá hra ve třetí a čtvrté formaci je jeho devízou. "Hraje stabilně, vždycky víte, co od něj čekat. Jeho vůdcovská role v šatně je také velmi důležitá," svěřil se DeBoer, kouč, pod kterým hrál velmi rád i Jaromír Jágr .

A Zubrus předává rady nejen co se týče hry na ledě. Finále Stanley Cupu, to je také gigantická mediální pozornost. Všude je to samá kamera, rodinný příslušník, zkrátka tlak ze všech stran. "Musíte k tomu přistupovat tak, jako jste to dělali třeba před týdnem. Oprostit se od okolí a nenechat se rušit," varuje.

To je tedy cesta k výhře.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud