Jan Barák
1. července 2016 • 04:58

TOP 5 Čechů, které kluby nechrání. Kdo urve novou smlouvu v NHL?

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
  • I některá známá česká jména vstupují na trh s volnými hráči v NHLI některá známá česká jména vstupují na trh s volnými hráči v NHLFOTO: Koláž iSport.cz

    Připoutejte se, den D je tu! Dnes v 18.00 SELČ se v NHL otevře trh s volnými hráči a dají se čekat slušné turbulence. Pokračování v NHL, přesun do KHL či jiné evropské soutěže, konec kariéry? Hokejisté, které kluby odmítli "chránit", mají nespočet variant. V nové smlouvy a setrvání v nejlepší lize světa doufají i někteří čeští borci, podívejte se na pět nejzajímavějších jmen. Vyhlídky sytě růžové barvy zrovna nemají.

  • Patrik Eliáš (centr, 40 let)

    Ještě nechci končit! "Ďábelský" útočník Patrik Eliáš by rád odehrál ještě jednu sezonu v dresu milovaného New Jersey, kde strávil celou dosavadní kariéru v NHL.

    Čtyřicetiletý centr působí v týmu Devils od sezony 1995/96, v níž si připsal premiérový start. Z 51. hráče draftu v roce 1994 se od té doby stal klubový lídr a dvakrát vyhrál s Devils Stanley Cup (2000 a 2003). V tomto ročníku, po němž mu končí tříletý kontrakt, ale odehrál kvůli zdravotním problémům s kolenem jen 16 utkání a připsal si osm bodů (2+6). Pokus se nedohodne s vedením New Jersey, není příliš pravděpodobné, že by po něm jiná organizace sáhla.

    "Hodně touží odehrát ještě jeden rok. S ostatními týmy o angažmá nemluvíme. Pokud bude Patrik schopen hrát na takové úrovni, jak sám od sebe očekává, že stále může hrát a bude prospěšný pro tým, tak si myslím, že v New Jersey budou nadšení z možnosti mít ho tady zase zpátky," nechal se 9. června slyšet Eliášův agent Allan Walsh. Tak uvidíme…

    Patrik Eliáš nosil céčko na dresu jen v sezoně 2006/07.Foto Profimedia

  • Radim Vrbata (pravé křídlo, 35 let)

    Sbohem Sedinové, sbohem Vancouvere. Radim Vrbata slyšel po nepovedené sezoně, kdy zaznamenal v 63 zápasech jen 27 bodů (13+14), ve statistice plus/minus pobral hrozivých -30, v březnu si zranil koleno a Canucks neproklouzli podruhé v posledních třech letech do play off, od vedení organizace, že je nepotřebný.

    Nová adresa? Ve hvězdách, rodák z Mladé Boleslavi je totiž hodně drahý. Před dvěma lety podepsal s Vancouverem smlouvu zajišťující mu celkový příjem deset milionů dolarů. Pokud chce dál hrát NHL, bude muset hodně slevit.

    Celkem odehrál mistr světa z Vídně 2005 v NHL 934 zápasů s bilancí 259 gólů a 295 asistencí, dalších 42 duelů (8+10) přidal v bojích o pohár lorda Stanleyho. Přibudou další?

    Formace ve složení Bratři Sedinové a Radim Vrbata už je písní minulostiFoto Profimedia

  • Jiří Hudler (pravé křídlo, 32 let)

    Jiří Hudler prožil krušný rok, sezonu začal v Calgary, odkud se na konci února překvapivě stěhoval za Jaromírem Jágrem na Floridu. Slunečních paprsků si ale vítěz Lady Byng Trophy z roku 2015 dál neužije, v Panthers, se kterými si zahrál i první kolo play off a celkem nasbíral v 19 zápasech 11 bodů, dál pokračovat nebude.

    Dvaatřicetiletému křídelníkovi končí čtyřletý kontrakt na 16 milionů dolarů uzavřený v roce 2012 s Flames. Trh s volnými hráči si vítěz Stanleyova poháru z roku 2008 s Detroitem vyzkouší po čtyřech letech podruhé v kariéře, o budoucnost ale strach mít nemusí. Prestižní server Sportsnet zařadil Hudlera spolu s Vrbatou mezi TOP 15 hráčů letošního trhu.

    O služby Jiřího Hudlera už Florida nestojíFoto Profimedia.cz

  • Roman Polák (obránce, 30 let)

    To byla sezona! Když řízného obránce Romana Poláka před uzávěrkou přestupů vysvobodili z Toronta, dostal se do jednoho z nejlepších celků NHL. San Jose před play off považovali za tým schopný pohrát si s favority, načež odstranili Los Angeles, Nashville a St. Louis, ve finále Stanley Cupu jim však Pittsburgh nedal moc šancí.

    „Přehráli nás, to musím uznat,“ připustil v rozhovoru obránce nominovaný na zářijový Světový pohár a zároveň hráč, který musí řešit budoucnost. Jeho setrvání v organizaci Sharks je nejisté. Není úplně levný, rodákovi z Ostravy končí pětiletá smlouva na 13,75 milionu dolarů, kterou uzavřel ještě se St. Louis a postupně se pak stěhoval v NHL do Toronta a San Jose.

    Bude Roman Polák pokračovat v dresu finalisty letošního Stanley Cupu San Jose?Foto Profimedia.cz

  • Michal Jordán (obránce, 25 let)

    Můžou ho mít skoro za hubičku, s Carolinou měl Michal Jordán uzavřený roční kontrakt na 625 tisíc dolarů, přesto vedení týmu novou smlouvu urostlému zadákovi nenabídlo. V Hurricanes sází na jiné beky, Jordán odehrál v ročníku jen 36 zápasů, zaznamenal jediný bod za gól proti Tampě 26. února, a hodně času strávil na tribuně.

    Zlínský rodák, který patřil na MS v Rusku k nejlépe hodnoceným českým hráčům a je nominovaný i na Světový pohár, tak poprvé okusí trh s volnými hráči. Hodně štěstí!

    Bude muset obránce Michal Jordán v Carolině balit kufry?Foto Jaroslav Legner (Sport)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud