Pavel Bárta
15. prosince 2016 • 16:32

Brankářská revoluce v Rangers?! Lundqvista předhání náhradník

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krále sesadili z trůnu. Henrik Lundqvist proseděl poslední čtyři zápasy New York Rangers na střídačce. Je z toho teď pěkné pozdvižení, byť se zřejmě jedná jen o přechodné opatření. Brankářské diskuzi však nepřidá ani to, že náhradník Antti Raanta si vede o poznání líp než dlouholetá jednička Blueshirts. Výkonnostně je rozdíl patrný, cenově je však taky značný.



Tři vítězství, dvakrát čisté konto, jeden inkasovaný gól. Tak vypadala bilance Anttiho Raanty minulý týden, za který byl vyhlášen druhou největší hvězdou po Jakubu Voráčkovi. V úterý proti svému bývalému týmu z Chicaga nastoupil zase. Byl opět vynikající, Rangers ale prohráli 1:2. Co bude dál?

„Je tady silný důvod, aby rozjetý Raanta pokračoval v jízdě, dokud oheň neuhasíná. Ale pak tady máme stejně pádný argument, že nastal čas pro Lundqvista. Pokud bude příště znovu chytat Raanta a opět se mu bude dařit, pak se můžete vsadit, že mají Rangers zaděláno na brankářskou kontroverzi, o jakou vůbec nestojí,“ varoval v den utkání novinář Larry Brooks ve sloupku pro New York Post. A nebyl v tom zdaleka sám.

Během své minisérie se 27letý Fin předvedl ve vynikající formě a vykázal výrazně lepší čísla než švédská superhvězda předtím ve čtyřech utkáních po sobě, než ji kouč Alain Vigneault poprvé posadil. „Král Henrik“ vychytal svému týmu dvě vítězství, dva zápasy prohrál a pustil dohromady dvanáct branek. Následující čtyři střetnutí Lundqvist vynechal. To se mu v NHL ještě nestalo.

„Je to situace, na kterou není nikdo z nás zvyklý. Ale Antti chytal opravdu moc dobře. Hank mezitím tvrdě makal, podporoval nás v kabině a tak dál. Bude zase v pohodě. Jakmile se vrátí, bude znovu skvělý. Pro něj to je jen výmol na cestě,“ uvedl obránce Marc Staal.

Lunqvist přijal trenérovo rozhodnutí s pochopením

Uhájit dvakrát po sobě v základní soutěži nulu jako Raanta se v brance Rangers naposledy povedlo v březnu 2003 Miku Dunhamovi. Před třemi lety předvedl totéž v play off proti Washingtonu taky Lundqvist. S náhradníkem mezi tyčemi tým z Manhattanu ve čtyřech duelech po sobě neinkasoval víc než dva góly. To je nejdelší taková série v aktuální sezoně, Raanta za tu dobu dostal jen tři góly.

Bere to však s pokorou. „Snažím se myslet vždycky jen na nejbližší zápas. Celý tým přede mnou hraje dobře a moc mi pomáhá. Já se soustředím na každou příští střelu, příští zákrok a z toho vycházím. Jenom si užívám hokeje a vítězství a jsem rád za každý start,“ řekl.

Mezi New York Rangers v této sezoně a zklamáním z minulé sezony se najde několik zásadních rozdílů: jiná pracovní morálka, větší obětavost, výrazně lepší obrana ve vlastním pásmu. S Raantou v brance možná ještě lepší, než když za sebou má Lundqvista.

Taky útočníci po ztrátě puku okamžitě napadají, stálice obrany chytly novou mízu. I když Rangers nejsou HC Lundqvist, všichni v týmu své jedničce dál věří, nikdo nevnímá současnou situaci jako souboj mezi oběma gólmany. Čekají, že Švéd co nevidět zase nasedne do kočáru. Už proto, že bere ročně 9,5 milionu dolarů, zatímco Raanta jeden milion.

Lundqvist prý navíc trenérovo rozhodnutí přijal s pochopením, svého kolegu celou dobu podporoval. „Jsem v týmu s Hankem sedm let a každou sezonu byl naším nejlepším hráčem. Až se vrátí, nečekám nic jiného, než že bude zase předvádět špičkové výkony,“ vyjádřil se útočník Derek Stepan.

Vlastně se tedy nic neděje. Lundqvist je zdravý, jen si teď vybral přestávku. Ale kdyby měla trvat ještě déle a návrat krále se nekonal, bude to znamení, že je asi všechno trochu jinak.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud