29. ledna 2017 • 10:04

Usmíření? Jágrova 68 bude viset u stropu haly Pittsburghu, tvrdí Lemieux

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Majitel Pittsburghu Penguins a jeho největší legenda Mario Lemieux uvedl, že číslo 68 Jaromíra Jágra bude jednou viset po boku jeho 66 u stropu haly. Navzdory místy napjatým vztahům mezi českým útočníkem a jeho prvním působištěm v NHL považuje Lemieux svého někdejšího spoluhráče Jágra za velkou postavu historie klubu.



Lemieux se s Jágrem sešel během slavnostního vyhlášení nejlepších 100 hokejistů historie NHL, které vedení ligy zorganizovalo ke svému stoletému výročí v rámci Utkání hvězd v Los Angeles. Společně se stále ještě aktivním hokejistou Jágrem vybrali experti do nejlepší stovky také brankáře Dominika Haška .

Slavnostní akce NHL vytvořila příležitost k jednomu z řídkých setkání Lemieuxe s Jágrem. "Moc spolu nemluvíme, ale jak jste mohli vidět, když se potkáme, užíváme si to," uvedl jednapadesátiletý Lemieux. "On má rád život, stále se směje, takže je fajn mít možnost s ním strávit alespoň chvilku společně, aby se také viděl s mou manželkou, kterou už docela dlouho neviděl. Je vždycky fajn ho potkat," dodal slavný hráč, jenž v 90. letech minulého století tvořil s Jágrem mimořádně produktivní duo.

"Rozvod" Jágra s Penguins se odehrál v roce 2001 jeho výměnou do Washingtonu a vztahy pittsburských fanoušků k bývalému oblíbenci výrazně ochladly. Kladenský odchovanec si další zlobu příznivců Penguins vysloužil v roce 2011, kdy dal při návratu po tříletém působení v Omsku přednost nabídce pennsylvánského rivala Philadelphie. Při zápasech v Pittsburghu tak Jágr musel poslouchat bučení z tribun.

Podle Lemieuxe si však Jágrovo jedenáctileté působení v Penguins, korunované ziskem Stanley Cupu v letech 1991 a 1992, zaslouží ocenění. Jágrova slavná 68 by se měla připojit u stropu PPG Paints Areny k Lemieuxově 66 a číslu 21 tragicky zemřelého Michela Briérea.

"Rozhodně to tak bude. Byl velkou postavou našeho klubu. Vyhrál v Pittsburghu dva poháry. Je budoucím členem Síně slávy a jsem si jistý, že tam nahoře (v hale) jednou bude," uvedl Lemieux.

Jágrovi bude 15. února pětačtyřicet let, v prosinci se posunul na druhé místo historické tabulky produktivity NHL. Aktuálně má na kontě 1897 bodů (758+1139) a také Lemieuxe překvapuje, jak jeho někdejší spoluhráč stále stačí mnohem mladším hráčům. "Nemůžu tomu uvěřit, ale pořád hraje dobře. Je ve skvělé kondici a snad vydrží hrát ještě pár let. Rozhodně patří mezi nejlepší hráče v historii," dodala kanadská legenda.

Na pódiu vystupoval zpěvák John Legend, na plátně promítali jeden ze zákroků Dominika Haška
Na pódiu vystupoval zpěvák John Legend, na plátně promítali jeden ze zákroků Dominika Haška

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud