Jan Barák
28. ledna 2017 • 18:47

Jágr s culíkem: Neznáš historii? Nemůžeš hrát. Hašek rýpl do brankářů

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cvak, cvak, cvak. Spouště fotoaparátů jely při galavečeru předcházejícímu víkendovému Utkání hvězd NHL na plný knedlík. Terč zájmu foťáků byl zřejmý, Sidney Crosby v družném rozhovoru s Jaromírem Jágrem. Kromě prvního muže Pittsburghu a své přítelkyně Veroniky Kopřivové si český veterán našel čas i na muže s diktafony, se kterými pohovořil třeba o inspiraci od hokejových legend. Některé byly v Los Angeles osobně přítomné.



Zámořská NHL si na slavnostním dýchánku pořádanému k výročí 100 let slavné soutěže vybrala nejlepší stovku hráčů své historie. Přesněji řečeno, doplňovala už vybraných 33 hráčů z let 1917 až 1966, které zvolila na Nový rok během Centennial Classic v Torontu.

"Pokud neznáš hokejovou historii, nikdy z tebe nebude dobrý hokejista," hlásil Jágr ve videu, které na svůj twitterový účet zveřejnil dvorní žurnalista Floridy Panthers Jameson Olive.

 

"Chlapci, kteří hráli NHL před námi, si zaslouží maximální respekt a musíme je ocenit, udělali naši hru lepší. Byli pro nás ostatní úžasným příkladem a vzorem, oni nás naučili hrát hokej. Pro nás mladší borce, teda ne, že já osobně bych byl nějak mladý, je pocta stát s nimi na jednom pódiu," řekl novinářům Jágr.

Smeknutí pomyslné hučky si nepochybně zasloužilo i vedení NHL, na tiskové konferenci vedle sebe usedli třeba páni hokejisté Wayne Gretzky, Bobby Orr a Mario Lemieux, což se stalo v historii vůbec poprvé. A Jágr, který své husté havraní vlasy svázal do netradičního culíku, našel slova obdivu i pro další velikány.

"Ron Francis, Paul Coffey, Mario Lemiux, Bryan Trottier, tihle všichni nebyli jen mými spoluhráči, ale hrál jsem s nimi dokonce v jedné formaci, proto je to pro mě velmi speciální večer," vyznal se útočník Floridy, kterého NHL spolu s brankářem Dominikem Haškem do výběru stovky hvězd soutěže zahrnula.

Současní gólmani jsou nudní, smál se Hašek

"Jsem strašně rád, že jsem hrál NHL v osmdesátých, devadesátých i dvacátých letech a mohu porovnávat. Strašně jsem si hokej vždycky užíval, přestože někdy se dařilo, někdy ne. A co se stylu současných brankářů týče, jasně, jsou lepší než my. Ale jejich styl je trošku nudný. Já, Patrick Roy nebo Martin Brodeur jsme si to dělali po svém, i když jsme třeba neměli tolik talentu," usmíval se v rozhovoru pro NHL.com Hašek, který proslul neortodoxním stylem chytání, který někteří zámořští novináři překřtili na "pěstování ředkviček".

"Osmdesátky i devadesátky, to byla jízda. Jsem strašně vděčný, že jsem mohl hrát proti Gretzkymu nebo Lemiuxovi, na to nikdy nezapomenu," dodal šestinásobný držitel Vezina Trophy a dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Detroitem.

V losangelském Microsoft Theater to byl v noci z pátku na sobotu opravdu neuvěřitelný slet hokejových čarodějů. Na gauči si vedle sebe hověli Sergei Fedorov a Jari Kurri, v lobby jste mohli při kamarádském potlachu zachytit Bobbyho Orra s Ericem Lindrosem. Vedle zase palbě novinářských dotazů odpovídali Teemu Selläne, Brett Hull, Mike Modano nebo Nicklas Lidstrom. O kus dál zase Marcel Dionne objímal současnou superstar Chicaga Patricka Kanea.

VIDEO: Podívejte se, co na zařazení do stovky NEJ hráčů NHL říkaly hvězdy

"Hokejový svět je hodně malý svět. I když jsme všichni hráli v různých dobách, spojovala nás jedna věc, neskutečná vášeň pro hru. Je úžasné, že se můžu potkat s hráči, které jsem nikdy doteď neviděl, a popovídat si s nimi," liboval si dvojnásobný vítěz olympiády Sidney Crosby.

Se slovy kapitána Penguins souhlasil i současný majitel Pittsburghu Mario Lemiux. "Všichni hráči, kteří tu dnes jsou, jsou skutečné legendy. Pro NHL i hokej celkově udělali strašně moc, po právu jsou to všichni současní či budoucí členové síně slávy. Být něčeho takového součástí je naprosto výjimečný zážitek," řekl majitel dvou prstenů za vítězství ve Stanley Cupu.

"Možná je to naposledy, co se takto vidíme, je třeba si toho okamžiku vážit a užívat si každou vteřinu," měl jasno Teemu Sellänne. "Povídám si se všemi, o hokeji, o jejich osobních životech, snažím se získat maximální množství informací. Všechno to jsou zajímaví a zábavní hoši," těšilo Jágra.

A co se bude v Los Angeles, které hostí Utkání hvězd po dlouhých 15 letech, dít dál? Dovednostní soutěže jsou na programu v noci ze soboty na neděli od 1:00 SEČ a samotný zápas začne v neděli v 21:30. Od loňska se hraje exhibice v novém formátu. Týmy nastupují s třemi hráči v poli a utkávají se ve dvacetiminutových zápasech. O finále budou hrát Atlantická divize s Metropolitní a Centrální s Pacifickou.

Snad to bude podobná jízda, jakou byl páteční galavečer…

Jaromír Jágr patří mezi pár legend NHL, které stále hrají hokej
Jaromír Jágr patří mezi pár legend NHL, které stále hrají hokej

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud