Jan Barák
24. března 2017 • 16:21

Kanadské týmy vrací úder. Po mizérii jízda a NHL se klaní. Co Stanley Cup?

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
  • Postupové pozice do play off momentálně drží pět ze sedmi týmů z mekky hokeje Kanady.Postupové pozice do play off momentálně drží pět ze sedmi týmů z mekky hokeje Kanady.FOTO: Koláž iSport.cz

    Fanoušci hokeje v Kanadě jsou na nohou a buší si hrdě do prsou. Možná předčasně, v průměru zbývá do konce základní části NHL odehrát organizacím osm/devět zápasů, aktuální pohled na tabulku ale nenechá chladným asi nikoho. Postupové pozice do play off momentálně drží pět ze sedmi týmů z mekky hokeje. Pro připomenutí, vloni si o Stanley Cup nezahrál žádný kanadský mančaft, což se stalo poprvé za 45 let.

     

    „Ostuda. Skandál.“ Výstižně loňský bídný ročník popsal prestižní web SportsNet.ca. Teď káže v jiném duchu a z výkonů Montrealu, Toronta, Edmontonu, Ottawy a Calgary je nadšený. Podívejte se v článku, jak si pětice dříve těžce fackovaných celků zatím vede. Mimo play off letos jistě skončí Winnipeg a Vancouver.

  • Montreal Canadiens (74 zápasů, 91 bodů) 5. místo ve Východní konferenci

    Po roční odmlce se Montreal opět představí v bojích o Stanley Cup Po roční odmlce se Montreal opět představí v bojích o Stanley CupFoto Reuters / Marc DesRosiers-USA TODAY Sports

    V noci sice Montreal překvapivě prohrál doma v Bell Centre s rozjetou Carolinou 1:4, jinak je ale etablovaná značka, která za posledních deset let nehrála nadstavbu NHL třikrát, zpět. Canadiens hrají letos konstantně dobře doma (21 výher) i v ledových palácích soupeřů (20 vítězství). Se 184 inkasovanými góly má Montreal sedmou nejlepší defenzivu ligy, v čele stojí famózní brankář Carey Price.

    Vítěz olympiády a Světového poháru vyléčil bolavá záda a s průměrem 2.27 gólu na duel a úspěšností zákroků 92.2% patří k nejužší špičce ligy. Držitel Vezina Trophy a Hart Trophy z roku 2015 v bojích o Stanley Cup tradičně roste, takže v play off se s Habs musí počítat. Kor pokud procitne český forvard Tomáš Plekanec, který zatím hraje podprůměrnou sezonu, za 71 zápasů nasbíral jen 25 bodů (7+18).

    Canadiens letos obecně sází spíše na týmové pojetí, nejproduktivnějším hráčem týmu je až na 27. místě bodování Max Pacioretty (33+27). "Nemůžete od nás čekat, že odehrajeme 82 zápasů v sezoně perfektně. Pracujeme na věcech, které potřebujeme a věříme, že v play off je zúročíme," řekl po prohře s Hurricanes na tiskové konferenci trenér Claude Julien.

    VIDEO: Podívejte se na sestřih zápasu Montrealu s Carolinou

     

  • Ottawa Senators (73 zápasů, 88 bodů) 6. místo ve Východní konferenci

    Brankář Mike Condon je velkou oporou Ottawy v honbě za play off Brankář Mike Condon je velkou oporou Ottawy v honbě za play offFoto ČTK/AP

    Partičce kolem super produktivního beka a kapitána Erika Karlssona (švédský bek je se 67 body 12. nejproduktivnějším hráčem NHL) se daří, v nočním utkání si Senators vyšlápli i na silný Pittsburgh a zvítězili 2:1 po nájezdech.

    Obrat průměrné sezony přišel během přestupového okénka, kdy Ottawu soužila zranění, a tak přivedla do svých řad útočníky Alexe Burrowse z Vancouveru, Viktora Stalberga z Caroliny a Chrise DiDomenica ze švýcarského Langnau. Zkraje března pak Senators vyhrál šest utkání v řadě a v tomto měsíci, kdy se tradičně rozhoduje o bytí a nebytí ve Stanley Cupu, zvítězili v osmi z dvanácti utkání.

    Play off se rozhoduje v obraně a v brance, tam má tým z hlavního města Kanady jistého Mikea Condona a veterána Craiga Andersona, s úspěšnosti 92.8% je 35letý Američan třetím nejlepším mužem v masce v soutěži. „V této fázi sezony je strašně těžké střílet góly, všechny týmy hrají odzadu, rvou se o každý bod. Proto je důležité, abychom se před koncem základní části zaměřili na hru speciálních formací, zejména přesilovky. Tím si můžeme v další fázi sezony hodně pomoci,“ řekl pro NHL.com Erik Karlsson, který v utkání s Penguins přišel o parťáka z první obrany Marca Methota, který má po sekeře od Sidney Crosbyho roztříštěný prst a mimo hru bude několik týdnů.

    VIDEO: Podívejte se na senzační zákrok Condona v zápase s Pittsburghem

     

  • Toronto Maple Leafs (73 zápasů, 85 bodů) 7. místo ve Východní konferenci

    Jednička draftu Auston Matthews je se 60 body nejproduktivnějším hráčem Toronta Jednička draftu Auston Matthews je se 60 body nejproduktivnějším hráčem TorontaFoto ČTK/AP

    Léčba charismatickým koučem Mikem Babcockem, který organizaci z mekky hokeje vede druhým rokem, zabírá. Javorové listy letos soupeři nedokáží trhat, jak tomu bylo zvykem v minulých letech. Toronto má z kanadských týmů aktuálně nejlepší formu, z posledních devíti zápasů vyhrálo sedm, naposledy v noci uhrálo díky třetí výhře v řadě dva body proti New Jersey při vítězství 4:2.

    „Máme jediný cíl, dostat se tam. Urvat účast v play off jakýmkoliv způsobem, po ničem jiném nejdeme. A když se to podaří, může to dopadnout jakkoliv, klidně Stanley Cupem,“ vyprávěl před novináři po duelu s Devils Babcock. „Našli jsme způsob, jak vyhrávat zápasy, když v nich třeba úplně nedominujeme. Vloni jsem se na tabulku nedíval, teď jí sleduju každý den, cítím, že jsme opravdu blízko,“ dodal 53letý trenér a vítěz Stanley Cupu s Detroitem.

    „Hrajeme naši hru po celých 60 minut, dříve jsme hráli jen 55 a zápasy v koncovce ztráceli a přicházeli o důležité body. Teď jsme mnohem sebevědomější,“ doplnil svého kouče objev sezony a útočník Mitchell Marner, který se ve své první sezoně v NHL dostal už na 57 bodů.

    A kde jsou klíče k úspěchu organizace, která za posledních jedenáct let hrála o Stanley Cup pouze jednou? Torontu extrémně dobře šlapou přesilové hry, jsou v nich s úspěšností 24.1% nejlepší v NHL. Podobně dobré mají Maple Leafs i oslabení, kdy se přesilovkám soupeře brání s úspěšností 83.3% (deváté místo v NHL). Díky jedničce posledního draftu Austonu Matthewsovi (33+27) navíc parádně šlape útok, 229 vstřelených gólů řadí Maple Leafs na šesté místo mezi všemi týmy.

    Pokud Toronto proklouzne do play off, musí ale zabrat v obraně, beci pouští na své brankáře v průměru necelých 33 střel na zápas, jen Arizona a Buffalo jsou v tomto směru méně precizní. Gólmani Frederik Andersen ani Curtis McElhinney přitom ke špičce ligy určitě nepatří.

    VIDEO: Podívejte se na vítězný gól Toronta proti New Jersey

     

  • Edmonton Oilers (74 zápasů, 89 bodů) 5. místo v Západní konferenci

    Cam Talbot přijímá gratulace, právě vychytal druhou nulu v řadě Cam Talbot přijímá gratulace, právě vychytal druhou nulu v řaděFoto Reuters / Walter Tychnowicz-USA TODAY Sports

    Letos to klapne, věřte tomu, fanoušci týmu s olejovou kapkou na dresu! Spásu do města, kde boje o Stanley Cup neviděli deset dlouhých let (naposledy hráli Oilers play off v roce 2005/06, kdy ve finále nestačili 3:4 na zápasy na Carolinu) přinesl Connor McDavid.

    20letý zázrak z kanadského městečka Richmond Hill a jednička draftu 2015 hrál už vloni skvěle (ve 45 zápasech získal 48 bodů), ale letos je to ten pravý tajfun, který od 185 centimetrů vysokého centra všichni čekali. McDavid je s 87 body v 74 zápasech lídrem produktivity NHL (v posledních šesti duelech zapsal 12 bodů) a celý tým šlape, což ostatně ilustroval i noční zápas proti Coloradu. Olejáři ztráceli po dvou třetinách na domácí dva góly, aby pěti brankami v závěrečné periodě skóre otočili na 7:4.

    „Cloumá se mnou hodně emocí, nehráli jsme dobře, ale na konci jsme měli štěstí. S blížícím se koncem základní části vidím na chlapcích nervozitu, je zřejmé, že jim možnost konečně postoupit do bojů o Stanley Cup svazuje ruce. Ale daří se nám bodovat, to je hlavní, budeme se zlepšovat,“ řekl na tiskové konferenci v Pepsi Center kouč Edmontonu Todd McLellan.

    Kromě McDavida táhne Oilers k historickému průlomu i Leon Draisaitl, 10. muž kanadského bodování (26+43), a gólman Cam Talbot, který vychytal 37 výher svého týmu. Lepší jsou v tomto směru jen Sergej Bobrovsky z Columbusu a gólman Washingtonu Braden Holtby.

    VIDEO: Podívejte se na senzační otočku Oilers proti Coloradu

     

  • Calgary Flames (74 zápasů, 86 bodů) 6. místo v západní konferenci

    Brian Elliott táhne outsidera z Calgary do play off Brian Elliott táhne outsidera z Calgary do play offFoto ČTK/AP

    Kdybyste před sezonou i z jejího kraje před zámořskými experty pasovali na play off Calgary, klepali by si na čelo. Ti zdrženlivější z nich, jiní by smíchem padli ze židlí a odkazovali by na historickou bilanci. V posledních sedmi letech hráli Flames play off jen jednou, v sezoně 2014/15 porazili v prvním kole překvapivě rivala z Vancouveru 4:2 na zápasy, aby následně skončili na hokejkách Anaheimu, v sérii ztekli 1:4.

    A loňská sezona? Bídná, tým z Alberty skončil v Pacifické divizi až pátý se ziskem 77 bodů z 82 zápasů. Pro srovnání nyní, sedm utkání před koncem základní části, mají Flames 86 bodů.

    „My víme, že jsme dobrý hokejový tým, teď to poznává celá NHL, naše víra v naše schopnosti je strašně důležitou součástí našeho projevu na ledě. Před sezonou se nám posmívali a my jim nyní zavíráme ústa. Užíváme si to," hlásil zkraje března v rozhovoru pro klubový web spokojený kouč Plamenů Glen Gulutzan.

    Ke spokojenosti měl důvod, Flames díky skalpu Pittsburghu tehdy desátým vítězstvím v řadě vyrovnali klubový rekord z roku 1978, který získali ještě pod hlavičkou Atlanty Flames. Aktuálně Calgary prohrálo s Washingtonem (2:4) a Nashvillem (1:3), ale play off by partě kolem brankáře Briana Elliotta a útočníka Johnny Gaudreaua nemělo utéct.

    "Tahle sezona je trošku horská dráha, byli jsme hodně dole, teď naopak létáme v oblacích," výstižně popsala situaci brankářská jednička klubu Elliott, který do Kanady zamířil před sezonou ze St. Louis. "Víme, čím jsme si prošli, teď ale máme dostatek sebevědomí na to, abychom se do play off dostali."

    VIDEO: Podívejte se na sestřih zápasu Calgary s Nashvillem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud