22. září 2017 • 04:40

Jágrova cesta do NHL? Upsat se může ještě den po finále olympiády

Autor: tps
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zahrát si na olympiádě a pak odejít do NHL? Tahle varianta, jak by mohla vypadat sezona Jaromíra Jágra, není úplně sci-fi. Má to ovšem háček. Do začátku zámořské ligy (4. října) může Jágr hrát bez omezení kdekoli. Na Kladně, v KHL, v extralize. A pak bez jakýchkoli problémů může naskočit do NHL. Stačí jen podepsat kontrakt a odletět. Po 4. říjnu je to malinko složitější.



Aby mohl bez problémů kdykoli odejít do zámoří, musel by hrát pouze v soutěžích, které NHL nepovažuje za profesionální. Tedy například ve WSM lize. Jediným omezením je datum 26. února, kdy za mořem končí uzávěrka přestupů. Mimochodem, je to den po finále olympijského turnaje – stihnout se tedy dá obojí, ZOH i NHL.

I kdyby Jágr po 4. říjnu hrál v Evropě profesionálně, nemusí být návrat do NHL zapovězený. Ovšem značně by ho komplikovalo pravidlo kolektivní smlouvy, podle kterého by ho nový klub musel nejprve zapsat na waiver, čili listinu nechráněných hráčů.

Co to znamená? Kdyby se Jágr například dohodl s Calgary, museli by ho Flames nejdřív nabídnout ostatním klubům. Pokud by o útočníka zájem nebyl, zůstal by v Calgary. Kdyby po něm ovšem zatoužilo například Buffalo, musel by za něj hrát. A to by se mu líbit nemuselo. Neměl by osud ve svých rukou, mohl by si ho vybrat tým, který by mu z různých důvodů neseděl. A právo volby mají nejdříve nejhorší kluby.

Jaromír Jágr navštívil trénink mládeže ve Slaném
Jaromír Jágr navštívil trénink mládeže ve Slaném

Dá se předpokládat, že touto riskantní cestou Jágr nepůjde. Varovným příkladem mu může být případ brankáře Jevgenije Nabokova, který v sezoně 2010-11 chytal za Petrohrad, ale v lednu se rozhodl odejít do Detroitu, tehdy špičkového klubu s ambicemi na Stanley Cup.

Ovšem z waiveru si ho stáhli New York Islanders, kteří naopak patřili do spodních pater tabulky. To nebyla destinace, kvůli níž opouštěl pohádkově bohatý Petrohrad. I proto Nabokov odmítl za Islanders hrát. Dostal pokutu a k mužstvu se připojil až v nové sezoně.

Pokud si chce Jágr zahrát na olympiádě, nesmí zůstat v Kladně, říká Hašek.
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud