Jakub Hlaváč
2. října 2017 • 12:40

Frk pálí rakety, dostal místo u Wings a chválí ho i Zetterberg

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konečně, konečně oblékne Martin Frk ten slavný dres s okřídleným kolem v zápase NHL. Už žádná farma, žádná hrozba výměny. Ne, ne teď. Detroit Red Wings. Třiadvacetiletý hokejový útočník si uhrál místo v týmu pro start sezony. Po čtyřech letech na farmě.



Zakousl se do kempu, možná s myšlenkou – teď nebo už nikdy. Každopádně Martin Frk dřel, střílel a… po zásluze i zaujal.

Parádní bylo jeho představení proti Bostonu, dva góly a asistence. Ale i v utkáních, kdy nebyl veden ve statistikách, si dokázal připravit šance a ranou ze své napravo stočené hole šikanoval gólmany soupeřů.

Takhle střela, tahle střela ho teď dostane do NHL.

„Pokud chcete místo na soupisce, musíte nabídnout něco, co ostatní nemají. Musíte vystoupit z řady,“ řekl na její konto trenér Jeff Blashill.

A nebyl sám, kdo zíral.

„Ten kluk má v ruce kanón. Teď se začne po lize povídat, jak tvrdě a rychle umí vypálit, takže si ho ostatní začnou všímat. Bude na něm, aby si našel prostor,“ povídal gólman Jimmy Howard.

A do třetice: „Asi jsem nehrál s nikým, kdo by měl takovou ránu. Opravdu ne, nevzpomínám si,“ klaněl se Frans Nielsen. Borec, vedle kterého nastupoval třeba Johny Tavares…

Takže Frk je zbraň. Zbraň především do přesilovky. Tam bude mít víc místa, prostoru pro vyslání rakety.

„Může z průměrné power play udělat nadprůměrnou. To rozhodně. Každopádně lituju kluky, co musí stát před brankářem a clonit mu, tohle nechcete chytit… Ostatně ani naši gólmani zrovna nemilují, když na ně pálí na tréninku,“ pousmál se Blashill.

Pro svou novou akvizici našel místo ve druhé formaci, ale chce ho posílat do situací jako je například hra bez gólmana. Pozitivní pro mladíka, který už NHL dvakrát okusil v dresu Caroliny, je i fakt, že mu velmi věří spoluhráči.

A to včetně hvězdného kapitána Henrika Zetterberga. „Kluk se předvedl, měl přípravu hodně dobrou. Dostal příležitost a vytěžil z ní maximum,“ chválil Švéd.

Poslední slovo patří Blashillovi. „Nechci se ukvapit, musíme počkat dalších pár zápasů a uvidíme. Ale věřím ve dvě věci: pracovní morálku a stálost. A on mi toho ukázal tuny. Může náš tým udělat lepší. Nejen góly, ale i napadáním a prací směrem dozadu. Opravdu, může nás udělat lepším.“

Tohle po letech farmaření potěší. Teď musí Frk tuhle šanci využít.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud