Jan Pikous
3. března 2018 • 17:00

Konec Jeřábka? Chyba, říká kanadský novinář. Plekanec Torontu pomůže

Autor: Jan Pikous
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Plekanec opustil Montreal. Z českého pohledu zřejmě nejvýznamnější zpráva posledních dnů přestupového okna v NHL. Zamířil do Toronta, kde doplnil družinu mladých hráčů kolem superhvězdy Austona Matthewse. „Může být velkým pomocníkem na cestě za úspěchem v play off,“ myslí si analytik serveru The Athletic Marc Dumont. Hokejovou baštu opustil i obránce Jakub Jeřábek. Ten podle redaktora respektovaného webu nedostal v týmu Canadiens šanci, jakou by si zasloužil.



Během sezony se objevovaly názory, že Plekancovy výkony v poslední době neodpovídaly vysokému platu (v průměru 6 milionů dolarů ročně), který pobíral. Jaký byl tedy jeho přínos na ledě?
"Po letech, kdy byl Plekanec vzhledem ke svým výkonům naopak podhodnocený, nebyly jeho poslední dvě sezony příliš dobré. Hlavně proto, že přestal být produktivní v ofenzivě jako v letech předtím, což už se bralo jako samozřejmost. Z hráče, který skoro vždycky dal 20 gólů a získal 50 bodů, se stal hráčem, co má problém nasbírat bodů 30. Na druhou stranu, co se týče defenzivy, zůstala jeho hra stále prvotřídní. Stále byl schopen večer co večer odstavit nejlepší ligové hráče – Crosbyho, Ovečkina , Voráčka ."

Krátce před svým odchodem z Montrealu se v klubové statistice odehraných zápasů dostal na sedmé místo. V Česku jsme to vnímali jako velkou věc, jak to ale vnímají lidé přímo v Kanadě? Má Plekanec šanci být i jako Evropan klubovou legendou?
"Je to velká věc pro všechny! A nebo by alespoň být měla. Canadiens nicméně mají ten luxus, že mají hodně legend, co v týmu hrály mnoho let, což laťku pro současné hráče nastavuje až příliš vysoko. Plekanec nehrál v týmu, který vyhrál Stanley Cup. To je možná jeden z důvodů, proč není vnímán jako klubová legenda. To ale není jeho chyba. Fandové ho vnímají jako tvrdě pracujícího hráče, který byl vždy naprostým profesionálem. Vždycky tvrdě makal a svou práci dělal bez jakéhokoliv stěžování.

Nejsem si jistý, jestli bude někdy za legendu považován, a to ne proto, že by byl Evropan, ale čistě proto, že ten pohár nikdy nevyhrál. A znovu, to není jeho chyba. To samé platí pro Andreje Markova. Fanoušci Montrealu mají sklony k tomu žít minulostí, vítězství ve Stanley Cupu berou jako standard pro to, aby hráč mohl být za legendu považován. To ale samozřejmě dnes, kdy už Canadiens lize zdaleka nedominují, není realistické, nicméně takový už je život v organizaci s takovou historií."

O jeho trejdu se hodně spekulovalo. Věřil jste ale, že k němu skutečně dojde?
"Byl jsem si jistý, že o Plekance bude zájem. Spousta generálních manažerů si ještě pamatuje na jeho úžasné play off v roce 2010, kdy vymazal z ledu Crosbyho s Ovečkinem. A i přesto, že už Tomáš nesbírá tolik bodů, jeho defenzivní schopnosti jsou stále zřejmé a po takových centrech je pořád sháňka."

Jak vlastně fandové reagovali? Brali to pragmaticky, nebo byli smutní, že jeden z klubových symbolů posledních let mužstvo opouští, navíc k rivalovi?
"Většina lidí byla ráda za to, co klub dostane na oplátku (výběr ve druhém kole draftu a dva mladí hráči). Nejsou rádi, že Plekanec odchází, ale berou to tak, že je čas se začít dívat do budoucna a začít pracovat na postupné přestavbě mužstva. Samozřejmě byli smutní, že někdo, kdo pro tým tolik udělal, je vytrejdován, většina ale věděla, že to bylo správné rozhodnutí."

Brzy se ale začalo spekulovat o jeho možném návratu hned po sezoně. Jeho konto zápasů v základní části se zřejmě v dubnu zastaví na čísle 999, takže by jubilejní duel mohl sehrát opět v dresu Habs. Jak reálné to je?
"Ta šance je poměrně slušná, záleží ale na tom, jakou cestou se klub v létě vydá. Jestliže se rozhodne pro stoprocentní přestavbu, možná už tu znovu nepodepíše. Montreal byl jeho domovem skoro dvě dekády a on to tu miluje, proto vím, že se s generálním manažerem Marcem Bergevinem o možnosti návratu už před odchodem bavili a pravděpodobně řešili i případné detaily. Pokud by se tak stalo a mohl tu odehrát jeho 1000. zápas v NHL, bylo by to perfektní."

Rivalita už nefunguje 

Nevadilo lidem, že Plekanec míří právě do Toronta? Nebo už je tahle odvěká rivalita spíše reliktem minulosti a v dnešních příznivcích Habs tak výrazně nerezonuje?
"Samozřejmě fanouškům přišlo divné, že najednou nosí bílou a modrou namísto červené, bílé a modré, ale co se týče rivality, bohužel už mezi kluby v současnosti v podstatě žádná není. Aby reálná rivalita fungovala, musíte se potkat v play off, tak vznikly celkem zajímavé vztahy s Tampou Bay, Ottawou a Bostonem. Ale v případě Toronta jde už spíše dnes jen o rivalitu čistě historickou. Žádná nenávist mezi týmy a hráči tu není."

Toronto má poměrně mladý a dravý tým, bude pro ně 35letý Plekanec posilou?
"Podle mě si ho Mike Babcock (kouč Toronta) naprosto zamiluje. Zaujme svou roli defenzivního centra, zatímco hráči jako Kadri, Van Riemsdyk a další se budou moci soustředit na ofenzivu. Už to není hráč, jakým býval, ale do mladého týmu Leafs může přinést hromadu zkušeností i určité lídrovství. Jasně, že nebude rozdílovým hráčem, může být ale velkým pomocníkem ve snaze Toronta dojít v play off co nejdál."

Montreal opustil i jiný český hráč, obránce Jakub Jeřábek . Celkem naskočil do 25 zápasů, než byl vyměněn do Washingtonu. Jak se vám na ledě líbil?
"Hrál lépe než spousta beků v mužstvu. Jeho největší předností byla schopnost kontrolovaně vyvézt puk z pásma, což je něco, což mnoha obráncům Canadiens letos úplně nejde. Na druhou stranu, když si dovolíte něco s pukem, občas ho taky ztratíte, a trenéři v NHL tohle riziko nemají rádi. Preferují hráče, jejichž přínos pro hru není takový, ale nedělají chyby.

Upřímně mi to nedává smysl, protože hráč, co má hodně puk, je obecně hráč, co vytváří ofenzivu, takže vám pomáhá vyhrávat zápasy. Většina trenérů to ale tak nevidí. Nemyslí si, že to riziko vyvažuje ten možný kladný výsledek.

Jeřábek patřil mezi ty lepší beky, pokud šlo o kontrolování tempa hry. Když byl na ledě, měl Montreal víc střel než soupeř, což u jiných obránců neplatilo. To samé platilo o gólových šancích. Obecně se dá říct, že když byl Jakub na ledě, hráli Habs lépe než s jinými obránci. Bohužel ale nikdy nedostal pořádnou šanci v Montrealu zazářit, což je škoda."

Beci na puku jsou budoucnost

Bylo tedy chybou ho do Capitals vyměnit? Od některých fanoušků to generální manažer Bergevin kvůli tomu docela schytal.
"Chyba to nebyla z toho hlediska, že ho trenér Claude Julien prostě nevyužíval. Když máte hráče, který nehraje, a stal by se jinak v červenci volným hráčem, je lepší za něj aspoň na oplátku něco dostat, než ho nechat odejít bez náhrady. Frustrující ovšem je, že těch šancí mohl letos i případně příští rok dostat víc. Není to tedy tolik věc Bergevina, jako spíše Julienova chyba při rozvoji jeho talentu."

Měl tedy raději vyměnit jiné beky?
"Ano. Benn, Schlemko, Alzner, Morrow… ti všichni měli odejít spíš než Jeřábek. O ně ale nejspíš na trhu nebyl příliš velký zájem. A někoho, o koho není zájem, vytrejdovat nemůžete."

Za Jeřábkův největší nedostatek byla označována nedostatečná fyzická hra. Prý není tak silný, jak by obránce v NHL měl být. Může to být překážka v jeho cestě za úspěchem?
"Možná kvůli jeho menší síle a vzrůstu nedostane příležitost u trenérů, jako je právě Julien, nicméně NHL si pomalu, ale jistě uvědomuje, že obránci hrající s pukem jsou důležitější než pomalí beci, kterým se říká „defenzivní obránci“. „Defenzivní obránce“ je termín pro někoho, kdo neumí moc bruslit a celkově není moc dobrý hráč.

Týmy si začínají uvědomovat, že hráči jako Subban nebo Karlsson jsou mnohem důležitější než silní, ale pomalí beci. Jasně, pomalý obránce neudělá tolik chyb, na druhou stranu nepřispívá k týmovému úspěchu. I když kreativní bek občas nějaký puk ztratí, stále z dlouhodobého hlediska více podpoří ofenzivu, což celkově má větší význam pro tým.

Když se podíváte, kdo vede v NHL statistiky ve ztrátách puku, jsou to ti nejlepší hráči v celé lize. To neznamená, že by byli s pukem nezodpovědní, prostě ho jen mají na hokejce často. A to je dobře."

Je to jenom na Jeřábkovi

Může tedy Jeřábek být pro Washington posilou? Je to pro něj dobrý trejd?
"Myslím, že tenhle rok skončí jako bek číslo 7. Občas si může zahrát v prvních dvou párech, když se někdo zraní. Nejsem si jistý, že by si v Capitals zahrál víc, ale když už nic jiného, bude hrát za daleko lepší tým, než jsou Canadiens.

Pro něj osobně je to asi dobrý trejd, protože v Montrealu nedostával tolik času na ledě, aby si zvykl na severoamerický styl hry. Když si trenér všimne, že Jeřábek umí dobře pracovat s pukem, možná ho nechá hrát v prvních dvou párech. Problémem je, že Barry Trotz (trenér Washingtonu) je koučem opravdu ze staré školy, který si „nový styl“ NHL zrovna neužívá."

Zůstane tedy po sezoně v NHL, nebo zamíří zpět do Evropy?
"Měl by setrvat. Kdybych byl generálním manažerem, určitě bych mu nabídl kontrakt. Na druhou stranu, musíme mít na paměti, že je to bývalá hvězda KHL a určitě by tam o něj zájem byl, zatímco tady musel část sezony trávit v AHL. Záleží tedy na tom, co chce on sám. Vždycky, když jsem s ním ale letos mluvil, jasně tvrdil, že se chce prosadit v NHL. Takže myslím, že tomu dá další rok nebo dva a pokud se to nepodaří, do KHL se může vrátit vždycky."

Obecně k Montrealu, který je bez šance na účast v play off. Proč má tohle tradiční mužstvo tak slabou sezonu?
"Začíná to nedostatkem předvídavosti generálního manažera při sestavování mužstva. Snažil se být tvrdý při vyjednávání o smlouvách s Radulovem a Markovem, oni ale věděli, že jenom blafuje a Canadiens z toho nakonec nevyšli vůbec dobře.

Když se k tomu přidají spíše podprůměrné výkony gólmana Careyho Price, jedna z nejhorších defenziv v lize, kde mají beci problém přihrát útočníkům puk, recept na příšernou sezonu je na světě.

Těch věcí je samozřejmě víc, hlavní odpovědnost ale leží na Bergevinovi, který ten tým nesestavil dobře, zejména pak defenzivní část soupisky. Skončil sezonu s 7,5 miliony místa pod platovým stropem, což je v Montrealu hřích. Je to jeden z nejbohatších týmů v lize a nevyčerpat limit je urážkou pro fanoušky, co dávají 300 až 500 dolarů za vstupenku."

Vážně je Bergevin původcem všeho zla? Jediný člověk?
"Dívám se na to takhle. Jeho prací je udělat Canadiens lepší. Po šesti letech ve funkci, nejenže ten tým je horší, ale zhoršila se i farma a okruh hráčů, na které mají Habs práva. Jeho problém je, že za celé ty roky nedokázal sehnat centra do první formace. Měl elitní hráče na všechny další pozice, to ano. Tohle ale nedokázal vyřešit za šest let, což je neakceptovatelné.

Jasně, že nedokáže kontrolovat všechno a hráči rozhodně letos hrají pod své možnosti, ale existuje důvod, proč je na světě jenom 31 generálních manažerů týmů NHL. Je to těžká práce a ne každému jde. Většina z nich selže.

S jistotou lze říct, že tahle sezona byla ze strany Bergevina fiasko. Obecně dává více důraz na charakter a další abstraktnější věci než čistě na talent a schopnosti na ledě, viz trejd Weber za Subbana. Při sestavování ofenzivy si počínal solidně, ale jeho obrana byla tak strašná, že veškerý přínos útočníků úplně vyrušila."

Už jsme zmínil trenéra Claudea Juliena. Byla jeho instalace před rokem namísto Michela Therriena dobrým rozhodnutím?
"Ano, protože čas Michela Therriena vypršel a většina hráčů z něj byla frustrována. Julien umí francouzsky, což je v Montrealu velmi důležité, má prsten pro vítěze Stanley Cupu a v lize patří mezi ty lepší kouče. Na druhou stranu, zázraky neumí ani on. Některá z jeho rozhodnutí v této sezoně jsem nepochopil, třeba už zmíněné nevyužívání Jeřábka, nicméně má od Bergevina k dispozici celkově slabý kádr."

To se asi fanouškům Habs neposlouchá hezky. Mají příznivci Montrealu přesto aspoň nějaký důvod k optimismu? Je tu nějaká naděje na světlé zítřky?
"No jasně! Podívejte se na útočníky: Jonathan Drouin, Alex Galchenyuk, Charles Hudon. Všechno velmi mladí hráči, co mají svá nejlepší léta ještě před sebou. V obraně pak je Victor Mete a Noah Juulsen, jejichž přínos bude čím dál znatelnější. Přidejte si Careyho Price, Sheau Webera a Maxe Paciorettyho a máte silný klub. To jsou tři nejlepší hráči mužstva, kteří letos měli docela výrazná zranění. 

Problémem je, že to nejsou vyloženě rozdíloví hráči. Takovým může být Drouin nebo Galchenyuk, ale ještě na té úrovni nejsou. Řekl bych, že v útoku je tým na tom dobře, je ale třeba vyvážit věkové složení obrany. Všechno ale beznadějné určitě není. Je ale třeba najít jasného prvního centra, pokud se to nepodaří, Montreal nemůže být brán jako kandidát na Stanley Cup. Také stojí za zmínku, že Habs mají pět výběrů v prvních dvou kolech na aktuálním draftu, což nikdy v historii klubu neměli."

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud