7. března 2018 • 18:30

Končí indián, který vládl NHL. Pomohl připravit Jágra o titul

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanouškům zámořské NHL už tenhle bombarďák dávno sešel z očí, přesto své místo v historii soutěže má. A pořádně pevné. Sedmatřicetiletý Jonathan Cheechoo oznámil konec aktivní kariéry, zapomenut ale nebude především díky ročníku 2005/06, kdy se stal nejlepším kanonýrem NHL a pomohl Joe Thorntonovi těsně překonat Jaromíra Jágra a ovládnout bodování ligy.



Ročník, kdy s 56 góly vládl všem kanonýrům v lize, z něj udělal borce nesmrtelného. Minimálně tedy v řadách San Jose. Tolik branek v klubové historii ještě nikdo nedal, stejně jako se zatím žádnému hráči Sharks nepodařilo vstřelit za jeden ročník 24 branek v přesilové hře. Samozřejmě byl i prvním hráčem klubu, který kdy získal Maurice Richard Trophy.

K úspěchům mu pomohl mimo jiné velký trejd, který k Sharks tehdy přivedl Joe Thorntona, kanadského válečníka, jenž si s útočníkem s indiánskými kořeny výborně porozuměl a společně ničili obrany soupeře.

Nově příchozí borec získal v 58 zápasech za kalifornský klub celkem 92 bodů a když se přidalo ještě 33 bodů, které si přinesl z Bostonu, byla z toho na konci ročníku Art Ross Trophy. S dvoubodovým náskokem ji Thornton uzmul famóznímu Jaromíru Jágrovi z New York Rangers.

I tohle bude určitě jeden z momentů, na který si Cheechoo v hokejovém důchodu s chutí vzpomene. „Hlavně musím říct, že jsem šťastný, že jsem si mohl splnit své sny díky tomu, že jsem hrál hru, kterou miluji," začal rodák z Ontaria dopis, v němž odchod z aktivní scény oznámil.

VIDEO: Takhle válel Cheechoo ve své nejlepší sezoně v NHL

„Chci poděkovat San Jose, že mě draftovali, dali mi šanci a že jsem tam mohl odehrát tolik skvělých let," pokračoval a nezapomněl zmínit své spoluhráče a také agenta, fanoušky a rodinu.

„Hokej opouštím s obrovským množstvím krásných vzpomínek, přátel a také s úžasnou rodinou, která si to všechno zažila se mnou," pokračoval Cheechoo.

V NHL působil v letech 2002 - 2010 výhradně v barvách Sharks, jen poslední ročník patřil Ottawě. V 501 startech v základní části dokázal získat 305 bodů (170+135) a dalších 35 přidal v play off.

Na závěr kariéry pak ještě čtyři sezony válel v KHL. Začal jedním ročníkem v Medveščaku Záhřeb, dva roky pálil za Dinamo Minsk a loňskou sezonu pak působil ve Slovanu Bratislava. Průměrně sbíral 0,76 bodu na zápas. Nejvíc si ho přesto budou pamatovat v San Jose.

„Dostal se z jedné z nezapadlejších kanadských oblastí až na výslunní nejlepší hokejové ligy světa. A jeho tvrdá práce a houževnatost z něj udělala jednoho z nejoblíbenějších hráčů klubové historie," řekl generální manažer Doug Wilson.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud