Jiří Vítek
23. března 2018 • 19:20

McDavid vs. Eichel. Nejsme přátelé, řekla hvězda Buffala. Kdo má navrch?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva velké talenty, dvě stovky příběhů na každé straně. Svoji kariéru v NHL odstartovali Connor McDavid a Jack Eichel jen s několikaminutovým odstupem, v červnu roku 2015 při draftu na Floridě jejich jména zazněla na prvních dvou místech celkového pořadí. Prvního si vybral Edmonton, na druhého ukázalo Buffalo. V uplynulých dnech dosáhli oba útočníci hranice 200 utkání, v nichž měl statisticky navrch mladší z kanadsko-americké dvojice – McDavid.



V zámoří se jim říká „franchise players“. Výjimeční mezi výjimečnými, zkrátka ti, kteří na svá záda naloží celý klub a vytáhnou ho mezi elitu. Vstupní draft NHL v roce 2015 se zúžil na souboj dvou rozdílných hráčů, které však pojilo výše zmíněné označení a s tím spojené očekávání.

V mládežnických kategoriích šli oba svou vlastní cestou; zatímco Jack Eichel byl vybrán do amerického národního programu, Connor McDavid zamířil do kanadské juniorky. První jmenovaný nakonec vystoupil na pódiu floridské haly BB&T Center jako druhý v pořadí a převzal trikot Sabres, zatímco McDavid si již v zákulisí odbýval své první mediální povinnosti v dresu s logem Oilers.

Několikrát se střetli v mládežnických reprezentačních výběrech, oba převyšovali své vrstevníky a byli posouváni do starších kategorií. Až nástup do NHL protnul jejich cesty i na klubové úrovni, patřičnou rivalitu však zhatilo geografické rozložení jejich týmů. Zatímco McDavidův Edmonton spadá do Západní konference, Eichelovo Buff alo patří na východ.

I to však dokresluje odlišnost obou hráčů. Jeden Kanaďan, druhý Američan. Každý je narozený v jiném kalendářním roce, jen jeden z nich má zatím na dresu kapitánské céčko – McDavid. I díky tomu, že se oba týmy utkají pouze dvakrát za sezonu, mají obě utkání patřičný náboj.

Ten pocítila hokejová veřejnost již pár týdnů po jejich debutu v NHL. „Nejsme přátelé, pořádně se neznáme, nemám ani jeho číslo,“ vyprávěl Eichel při dotazu novinářů. „Bavíme se, když se potkáme, ale to je vše. Je to dobrý kluk, jen ho musím víc poznat.“

VIDEO: Podívejte se na video o Connoru McDavidovi a Jacku Eichelovi

Rivalitu, kterou mnozí přirovnávali k soubojům Wayne Gretzky versus Mario Lemieux, ale mírnil kanadský útočník. „Takhle bych se na to nedíval. Asi bych mu sám od sebe nenapsal, ale neberu ho jako rivala nebo nepřítele. Je to kluk, který hraje stejnou ligu jako já,“ reagoval o pár týdnů později McDavid.

Oba vrstevníky dočasně spojil Světový pohár, kde společně hájili barvy severoamerického výběru do 23 let. Turnaj pořádaný samotnou NHL na podzim roku 2016 jako by obrousil nervózní vztahy, dost možná k tomu přispěl i nástup dalších mladých talentů do nejvyšších hokejových pater.

Aktuální sezona je pro oba hráče již celkově třetí v NHL. Kulisy nejlepší hokejové ligy světa dosud nabídly celkem čtyři souboje obou mladíků, hned třikrát z nich vyšlo vítězně Buffalo. „Je to souboj mezi Edmontonem a Buffalem o dva body do tabulky,“ nebral Eichel v potaz měření dvou nejlepších hráčů draftu 2015 při jejich posledním setkání.

Bilance vzájemných utkání hraje ve prospěch Buffala, v individuálních statistikách však hraje prim mladší z dvojice rivalů. McDavid má na dresu kapitánské céčko, vyhrál produktivitu celé soutěže i obě trofeje pro nejužitečnějšího hráče. Má zkušenosti i z play off, také je právem považován za nejrychlejšího bruslaře.

Jediné, v čem jsou si momentálně rovni, je počet odehraných utkání, který oba hráči v polovině tohoto týdne zakulatili na rovné dvě stovky. Vinou zranění však nejsou nejvytěžovanějšími hráči ze svého draftu, zatímco McDavid zmeškal ve své nováčkovské sezoně bezmála čtyři desítky zápasů kvůli zlomené klíční kosti, Eichela hned dvakrát zbrzdil pochroumaný kotník.

Klíčovým měřítkem úspěchu hokejisty je však počet prstenů pro vítěze Stanley Cupu, na který oba zatím čekají. A ještě notnou dobu nejspíš čekat budou, pohled do tabulky totiž ani jednomu z nich nenabízí příliš radosti. Oilers ztrácí na postup do play off osmnáct bodů, Sabres jsou dokonce beznadějně poslední v celé NHL.

David Kämpf se snaží uniknout Jacku Eichelovi z Buffala
David Kämpf se snaží uniknout Jacku Eichelovi z Buffala

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud