Jiří Vítek
9. dubna 2018 • 10:00

Chceme Quennevilleho! Hráči NHL volili nejoblíbenějšího kouče ligy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Málokdy se usměje, pod svým šedivým knírem skrývá dokonalý poker face a po svých hráčích často pořádně šlape. Ale má výsledky. I proto se chicagský trenér Joel Quenneville umístil na prvním místě v anketě hráčské asociace NHLPA. Více než pět stovek hráčů vybíralo kouče, pod nímž by chtěli hrát. Vítězova reakce? „Asi jsem příliš měkký,“ smál se.



V roce 2010 ukončil Joel Quenneville 49 let dlouhé čekání Blackhawks na Stanley Cup, v následujících pěti sezonách zvedl stříbrný pohár nad hlavu ještě dvakrát. „Jeden z těch chlapů, kvůli kterým jdete na led a bojujete za ně,“ charakterizuje svého nadřízeného hvězdný útočník Patrick Kane.

Právě tento fakt rozhodl v anketě NHLPA. Nerozhodovala trenérská minulost, prsteny pro vítěze Stanley Cupu ani výsledky v aktuální sezoně. Hráči pouze vybírali trenéra, pod nímž by chtěli nastupovat. A necelá šestina všech ukázala právě na Quennevilla.

Trenérský veterán aktuálně končí svoji 21. sezonu v NHL, přičemž ještě minimálně jednu přidá. Blackhawks se poprvé od jeho nástupu do funkce v říjnu 2008 nepodívají do play off , renomé vybudované v předchozích devíti sezonách však Quennevillovi zachránilo trenérský krk.

Joel Quenneville je mezi hráči velice oblíbenFoto Profimedia.cz

Klubový prezident John McDonough na čtvrteční tiskové konferenci oznámil, že i přes výsledkově nevydařený ročník zůstávají ve funkci jak trenér, tak generální manažer Stan Bowman. I kvůli výše zmíněným faktorům zůstává s podivem, že Quenneville čeká na Jack Adams Trophy pro nejlepšího trenéra od roku 2000.

Jestli hlasování o Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče ovlivňují týmové výsledky, v anketě o nejlepšího trenéra to platí dvojnásob. K hlasování však dochází již po skončení základní části, kterou Blackhawks pod aktuálně 59letým koučem opanovali pouze jednou, ve zkrácené sezoně 2012/13.

Volbu o nejlepšího trenéra většinou opanují ti, jejichž tým suverénně proletí k Presidents‘ Trophy pro vítěze základní části, případně ti, kteří vytáhnou svůj tým ze dna NHL rovnou do play off .

V čem tedy spočívá Quennevillova výjimečnost? „Má velmi dobrý cit pro hráče. Ví, jak se chovat na střídačce a jak motivovat hráče,“ soudí Kane.

Následovníci kouče Chicaga v anketě popularity jsou na tom však ještě hůře. Jon Cooper z Tampy, Gerard Gallant z Vegas ani Mike Babcock z Toronta, kteří spolu s Quennevillem přesáhli pětiprocentní hranici, nemají na kontě ani jednu individuální trofej pro nejlepšího trenéra, první dva jmenovaní navíc nemají ani prsten pro vítěze Stanley Cupu.

Všichni tři však patří mezi respektované trenéry, a zatímco Quenneville je se svým Chicagem minimálně pro tento ročník na ústupu, zbylá trojice má namířeno do play off.  Minulost i prázdná skříňka na trofeje jdou stranou.

ANKETA NHLPA (odpovídalo více než 500 hráčů)

POD JAKÝM KOUČEM BYSTE NEJRADĚJI HRÁLI?
1. Joel Quenneville (Chicago) 16,5%
2. Jon Cooper (Tampa Bay) 14,2%
3. Gerald Gallant (Vegas) 11,6%
4. Mike Babcock (Toronto) 7,5%
5. Peter Laviolette (Nashville) 4,9%

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud