3. května 2018 • 16:20

Jak vznikl nejlepší útok NHL? Do první formace šel Pastrňák náhodou

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pohled na kanadské bodování play off jasně ukazuje, který tým NHL má teď nejofenzivnější trojici ligy. Druhý David Pastrňák, čtvrtý Brad Marchand a šestý Patrice Bergeron. První útok Bostonu, který dohromady během vyřazovací části zvládl nasbírat už 47 bodů! Trenér Bruce Cassidy teď odkryl kdy a proč tuto smrtíci trojici sestavil.



Brad Marchand vedle elitního centra Patrice Bergerona - to není žádná novinka. Spolu slavili Stanley Cup v roce 2011, druhý jmenovaný hraje za klub dokonce už patnáct let. Jejich síla je nezpochybnitelná. Proč Pastrňák? Trenéři přece neradi plýtvají silou na jediný útok, raději síly rozloží. A Cassidy není o nic jiný.

Jenže zoufalá situace ho 30. října 2017 donutila jednat. Bruins tehdy prohrávali 0:3 s Columbusem a útoky se začaly přeskupovat. Nově sestavená první formace pak zařídila všechny tři branky. I když se prohrálo po nájezdech, signál byl jasně vyslán - tohle by mohlo šlapat! „Nakoplo nás to a třeba se k tomu složení ještě vrátíme," vykládal tehdy Cassidy. Kdyby jen tušil, jakou zbraň zrovna vyrobil...

Boston pak začala decimovat zranění, ale Cassidy nechal letku pohromadě pro další dva zápasy. Ze čtyř vstřelených branek obstarala dvě. Když se pak Marchand v závěru listopadu vrátil do hry po otřesu mozku, který mezitím utrpěl, stačila jediná bitva (proti Tampě Bay) a bylo rozhodnuto. Bergeronův útok naskočil proti elitní formaci Lightning, většinu času ji přehrával a ze vzájemného měření vyšel z pohledu branek vítězně, 1:0. No a trenér Bostonu byl přesvědčen, že tohle bude fungovat.

„Když se jim v jednom útoku začalo dařit, bylo pak těžké je rozdělit. Plán byl tehdy spíš takový, že jsme si mysleli, že se časem vrátíme ke složení útoků ze začátku sezony, protože to vypadalo, že tak budeme nebezpečnější. Jenže pak jsme začali vyhrávat," popisoval Cassidy pro Sportsnet.

Gólová radost Bostonu! Na ledě Tampy dal šest gólů, pět zařídila elitní lajnaFoto Reuters

Od listopadu Bruins drží bilanci 46-19-7, ve Východní konferenci skončil tým druhý a více než 112 bodů zvládl za posledních 40 let získat jen třikrát! Z velké části za to vděčí prvnímu útoku.

Co trio Marchand-Bergeron-Pastrňák dělá tak zvláštním je to, že se dokáží v zápasech pravidelně prosazovat i když jsou tím, na co se každý soupeř připravuje zdaleka nejvíce. V devíti zápasech letošní vyřazovací části vstřelili jedenáct branek během hry 5 na 5. Je asi marné říkat, že něco takového žádný jiný útok nedokázal.

Český útočník navíc ke kanadským pracantům výtečně zapadl. Do hry dokáže vnést uvolněnost a bezhlavou radost. Díky těmto vlastnostem pak umí vytvořit útočnou šanci i když to vypadá, že je dávno po ní. Marchand i Bergeron si užívají jedinečný přínos českého křídla.

„Na ledě se baví a když nemáme puk, prostě po něm slídí. To mě na něm fascinuje," popisuje člen Triple Gold Clubu Bergeron. „V hokeji je plno skvělých hráčů, kteří válí, když mají puk. Jenže když ho nemají, zdaleka po něm netouží tak moc, jako Pastrňák," vypíchl Čechovu silnou stránku.

Kanadské bodování play off:

1. Guentzel (Pittsburgh) 9 19 (8+11)
2. Pastrňák (Boston) 10 19 (5+14)
3. Crosby (Pittsburgh) 9 17 (8+9)
4. Marchand (Boston) 10 15 (4+11)
5. Ovečkin (Washington) 9 13 (8+5)
6. Bergeron (Boston) 9 13 (4+9)
7. Scheifele (Winnipeg) 8 12 (8+4)
8. Bäckström (Washington) 9 12 (3+9)
9. Forsberg (Nashville) 9 11 (5+6)
10. Kučerov (Tampa Bay) 8 10 (5+5)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud