17. května 2018 • 11:08

Fleuryho dvoják i šimrání v uchu. Šílené, co předvedl, smekli ve Vegas

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V gradujícím závěru nového videomappingu, který vedení Vegas promítlo na led před startem třetího finále Západní konference s Winnipegem, se tryskáč roztříštil o postavu živého rytíře. 18.477 fanoušků v T-Mobile Areně polykalo extázi. Průběh zápasu pak odvyprávěl navlas stejný příběh - jen hrdina vystoupil z anonymity. Brankář Golden Knights Mark-André Fleury vysekl proti Jets 33 zákroků, dva v rozmezí pár vteřin snesou označení geniální. Nováček NHL zvítězil 4:2, sérii otočil na 2:1 na utkání. Winnipeg poprvé v letošním Stanley Cupu mizel do šatny poražený podruhé za sebou.



Když generální manažer Vegas George McPhee v květnu slavnostně pasoval Marc-André Fleuryho během rozšiřovacího draftu za prvního "Rytíře", čekalo se, že to bude dobrý úlovek. Že trojnásobný vítěz Stanley Cupu s Pittsburghem ušetří nový tým na mapě NHL laciných branek. Golden Knights a 33letý gólman ale dokázali mnohem víc - 109 bodů z poslepované party udělalo čtvrtý nejlepší tým základní části, kterou podtrhli dvěma vyhranými rundami ve Stanley Cupu (4:0 s Los Angeles, 4:2 se San Jose).

O krále západu nyní šturmují s Winnipegem a především díky výkonu své brankářské jedničky hodili za hlavu první prohraný zápas (2:4). Dvě následující potkání už byla ve „zlaté“ režii (3:1 a naposledy v noci ze středy na čtvrtek 4:2).

"Začali jsme ve velkém tempu, to sehrálo klíčovou roli. Cítili jsme, že se zápas vyvíjí v náš prospěch, k tomu jsme dostali diváky do extáze. Hala bouřila celý večer, vlastně už od nástupu na led! Zápas v tak úžasné atmosféře je pak daleko zábavnější," smekl před skvělou kulisou domácí bek Shea Theodore.

VIDEO: Podívejte se na skvělý videomapping před startem zápasu

Salvu nadšení odpálil už po 35 vteřinách svým osmým gólem v play off Jonathan Marchessault. Pak začal těžkotonážní souboj Fleuryho s nejlepším střelcem bojů o Stanley Cup Markem Scheifelem. Pětadvacetiletý kanadský útočník vstřelil v průběhu duelu 13. a 14. zásah v nadstavbě, díky 11. trefě na ledě soupeře navíc vytvořil rekord NHL. Dosud nejvíce branek ve venkovních utkáních v jednom play off nasázeli Joe Mullen za Calgary v roce 1989 a Sidney Crosby za Pittsburgh před devíti lety.

Scheifelemu chybí už jen pět gólů k vyrovnání střeleckého rekordu ve vyřazovací části - Reggie Leach z Philadelphie a Jarri Kuri z Edmontonu nastříleli v roce 1976, respektive 1985 po 19 brankách.

Na rozdíl čtyř tref se jim Scheifele mohl přiblížit v 51. minutě, kdy měl na hokejce vyrovnání na 3:3 a hattrick zároveň. Jeho bombu bez přípravy ale Fleury zastavil ve slajdu pravým betonem a následnou dorážku zase chytil úžasným tygřím skokem.

VIDEO: Podívejte se na fantastický Fleuryho "dvoják"

"Podobné věci předvádí Marc-André celé play off, vlastně celý život. Byl to úžasný zákrok, naprosto klíčový moment utkání. Zachránil jim zápas," pěl slova chvály na Fleuryho adresu forvard James Neal. "Deset minut ve třetí třetině nás neustále tlačili a Fleury se musel vytasit s několika skvělými zákroky, byl famózní, jako vždy," ocenil svého svěřence trenér Gerard Gallant.

33letý rodák ze Sorelu v Quebecu si v play off drží fenomenální čísla, úspěšnost zákroků má 94.5% a v průměru inkasuje jen 1.70 branky na utkání. Navíc ve 13 zápasech vychytal už čtyři čistá konta.

"Šílené, co předvedl. Viděl jsem opakovaný záznam. Nechápu to. Zvlášť pro obránce je důležité vědět, že máte v brance někoho, kdo vás vytáhne z bryndy, když něco pokazíte," vrátil se k výjimečnému zákroku ze třetí třetiny obránce Luca Sbisa.

A co na to vždy usměvavý brankář? „Zasloužím si tu být, strašně moc jsme pracovali, tohle je odměna. Nikdo nám nevěřil, ale dokázali jsme, že s námi celá NHL musí počítat, jsem strašně pyšný na svůj tým,“ řekl Fleury.

"Ve třetí třetině jsme nemohli hrát lépe. Vytvářeli jsme si před Fleurym prvotřídní šance. Někdy je potřeba smeknout kloboukem. Dneska jsme zkrátka neměli vyhrát," prohlásil Wheeler. "Hrají výborně, ale ne dokonale. Je těžké dohnat venku dvougólovou ztrátu. Příště musíme začít lépe," uvedl americký útočník.

Fleury krom 33 zákroků (15 v poslední dvacetiminutovce) ukázal, že je také velký bavič. Před koncem utkání při hromadné potyčce pošimral na uchu Blakea Wheelera. "Nikdy se neměň," ocenil cvrnknutí do ucha oficiální twitterový účet NHL.

Duel číslo 4 je na programu v noci z pátku na sobotu opět ve Vegas.

 

Hokejisté Vegas se po výhře 4:2 ujali vedení v sérii 2:1 na zápasy.
Hokejisté Vegas se po výhře 4:2 ujali vedení v sérii 2:1 na zápasy.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud