Premium
9. července 2018 • 15:04

Odkud jdou Češi na draft NHL? Tři kluby vládnou, hlavu si s tím nelámou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednička na české hokejové mapě je Kometa. Jasně, přeci, dvakrát za sebou vyhrála titul. Výjimečnost potvrzuje i z jiného pohledu; plní mládežnické reprezentace a společně s Pardubicemi a Libercem patří do skupiny, kde vyrostlo v posledních pěti letech nejvíc hokejistů pro draft NHL. „Pro mě, pro majitele klubu, to ale neznamená nic. To znamená strašně moc pro samotné hráče a trenéry mládeže, kteří se své práci v Kometě maximálně věnují,“ říká brněnský boss Libor Zábranský.



Nagano. Tohle slovo má zvuk i u těch, kteří o olympiádě v roce 1998 slyšeli jen z vyprávění. Ke zlatému zázraku patří jeden slavný pojem: litvínovská škola. Z ní vyšli trenér Ivan Hlinka i silné jádro týmu: Petr Svoboda, Jiří Šlégr, Vladimír Růžička , Josef Beránek, Martin Ručinský , Robert Reichel , Robert Lang, Jan Čaloun. Tady se vychovával talent.

Při pohledu na současnou hokejovou mapu vidíte zásadní změnu. V Litvínově pár věcí zamrzlo. Jediným hráčem, o kterého byl od roku 2014 zájem, je Filip Helt. Jinak nic.

Nejsilnější adresy, kde skauti vidí potenciál pro NHL, jsou jinde. Brno, Liberec a Pardubice.

„Mládež tady dnes není na takové úrovni, jakou by si asi každý klub představoval, takže je to i o hledání a spolupráci se skauty. Litvínov si v minulosti uměl hráče vychovat, ale pro řadu z nich nebylo v kádru místo, a tak odešli jinam,“ uvedl v rozhovoru pro klubový web nový litvínovský sportovní manažer Josef Beránek. Bude dřina všechno vrátit do starých kolejí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud