17. července 2018 • 21:40

Z Ruska do Kalifornie. Mám před sebou až čtyři roky, ví Kovalčuk

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

John Tavares je tím mužem, jenž dominuje toto léto všem přestupovým debatám. Ale odchod kapitána Islanders do domovského Toronta není jediným přesunem supervelkého jména, který se v předchozích dnech udál. Tím dalším je návrat Ilji Kovalčuka do zámoří, kde se pokusí oprášit zašlou slávu. V Los Angeles mu navíc hodně věří, tříletá smlouva má průměrný plat 6,25 milionu dolarů. Pětatřicetiletý střelec teď sdělil, proč se rozhodl pro Kings.



Odchod Kovalčuka z NHL byl před lety dost emotivní. Zdálo se, že ruský střelec, který odešel do své domoviny i přes dlouholetý, lukrativní a platný kontrakt vydělávat ještě víc peněz si do zámoří zavřel dveře. Minimálně v New Jersey, kde zničil celou týmovou strukturu, už se asi nesmí ukázat.

KHL mu brzy začala být malá a zprávy od otráveného Kovalčuka, který chtěl znovu bojovat o Stanley Cup, se začaly po pár letech dostávat pravidelně na výsluní. Vyšlo to až letos, nabídek se pětatřicetileté jedničce draftu z roku 2001 na stole sešlo skutečně mnoho a Kovalčuk se rozhodl, že chladný Petrohrad vymění za Kalifornii. Na tři roky se ubytoval v Los Angeles.

Ale podle svých slov lokalita nebyla tím klíčovým faktorem dle kterého se rozhodoval. Směr určila kvalita kádru. „Když jsem si vybíral měl jsem v hlavě jenom hokej, protože před sebou mám tak 3-4 roky hraní na nejvyšší úrovni," vysvětlil ruský útočník pro SportsNet. „LA to má skvěle složené, je tam výborný gólman i obrana a k tomu jeden z nejlepších centrů v lize," zmínil kapitána Anžeho Kopitara.

Ruský kanonýr Ilja Kovalčuk má mnoho reprezentačních zkušeností
Ruský kanonýr Ilja Kovalčuk má mnoho reprezentačních zkušeností

Kovalčuka zpět do Ameriky táhla možnost konečně získat Stanley Cup. Jádro mužstva už dokázalo v letech 2012 a 2014 ligu vyhrát, ale čas letí a hráči stárnou. Od té doby navíc klub dvakrát nebyl v play off a v dalších dvou případech dokázal ve vyřazovací části vyhrát jediný zápas. Kovalčuk přesto věří ve vítěznou mentalitu.

„Proto jsem sem přišel, oni ví, jak na to. Umí vítězit. Když hrajete s někým, jako je Kopitar, Doughty, Carter nebo Brown body a góly vám naskakují snadněji," popisoval.

A góly to byla vždycky jeho doména. V NHL jich dal 417, v roce 2004 byl dokonce nejlepším střelcem ligy. Kings si od něj slibují navýšení produktivity, protože průměrně byli v počtu vstřelených branek v lize až šestnáctí. Takových třicet Kovalčukových branek by je bývalo posunulo na šesté místo...

Jenže NHL se od jeho posledního zápasu za New Jersey v roce 2013 rapidně změnila, je založená na bruslení a rychlosti. To rodákovi z Tveru sice vždycky šlo, jenže teď mu je hodně přes třicet a váží sto kilogramů! „Jasně, že nevidím do budoucna, ale budu makat co to půjde. Čas letí, hra se změnila a vím, že nemládnu. Uvidíme," řekl hráč a potvrdil, že NHL poslední roky hodně sledoval.

Že má Kovalčuk nastudováno potvrdil i trenér John Stevens, který s novou posilou mluvil po telefonu a byl nadšený z toho, kolik Kovalčuk o svém novém klubu ví.

Bude tohle stačit?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud