Pavel Bárta
Premium
12. srpna 2018 • 17:30

Přestup, co změnil NHL. Gretzky vzal srdce Edmontonu, aby šířil hokej

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to jeden z největších obchodů v historii sportu. Hokejový přestup tisíciletí otřásl světem před třiceti roky. Nejlepší hráč planety Wayne Gretzky byl 9. srpna 1988 vyměněn z Edmontonu do Los Angeles. Odchod modly s číslem 99 do Hollywoodu změnil vývoj severoamerického hokeje a jeho důsledky jsou patrné dodnes. Taky proto je dodnes zmiňován jako „The Trade“. Přečtěte si poutavý příběh výjimečného hokejového transferu, který otřásl celou Severní Amerikou a co všechno ovlivnil v budoucích letech.



Nikdo neovlivnil svůj sport tak jako „Great One“. Hokej je v Kanadě národním sportem. A Gretzky byl jeho symbol. Hokejem posedlá země jeho odchod považovala za svatokrádež, obyvatelé Edmontonu přímo za tragédii. „Jako by z našeho města vyrvali srdce,“ horlil starosta Laurence Decore.

Devátý srpen roku 1988 se stal dnem smutku. Zato kalifornská metropole jásala. „Gretzky je právě tou osobností, jakou potřebujeme. Je největší, přiláká diváky do hlediště. I kdyby Kings nevyhráli jediný zápas, bude parádní ho pozorovat,“ rozplýval se Magic Johnson, drahokam v tehdejší sestavě basketbalových Los Angeles Lakers.

„Yoko Ono“ a zrádce

V roce 1920 prodali Boston Red Sox baseballového giganta Babeho Rutha do New York Yankees. V hokeji se Gretzkyho výměně mohl přiblížit snad úprk Bobbyho Hulla, který v roce 1972 zamířil z Chicaga do Winnipegu v konkurenční WHA. Jinak nic.

Tohle bylo jiné, než když zraněními sužovaný Bobby Orr odešel z Bostonu do Chicaga, nebo jakmile si Boston prohodil s New York Rangers superhvězdu Phila Esposita za srovnatelný kalibr, beka Brada Parka. Ani pozdější trejd Patricka Roye z Montrealu do Colorada se tomu nevyrovná. I letošní bombastický přestup Johna Tavarese z New York Islanders do Toronta byl proti tomu béčkovým sitcomem.

Titulek oznamující na přední straně deníku Edmonton Journal loučení Wayna Gretzkyho byl prý největší od konce 2. světové války. „99 slz“ hlásal vedle snímku plačícího génia konkurenční Sun, kde tématu věnovali 22 stran.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud