14. srpna 2018 • 11:40

Kokosy na ledu. První draftovaný Jamajčan do NHL dávno není sirotkem

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Start do života neměl snadný. Když byl Jermainu Loewenovi jeden rok jeho rodiče ho nechali na Jamajce v nemocnici a odjeli. Čtyři roky čekal malý usměvavý chlapeček na to, než ho adoptovala kanadská dvojice z provincie Manitoba. O patnáct let později se z něj letos v červnu stal první Jamajčan, jenž byl draftován do NHL. „Plakal jsem," vzpomíná na moment, kdy se dozvěděl, že si ho vybral tým Dallas Stars.



Dostat se na Jamajce k lednímu hokeji je prakticky nemožné, v Kanadě naopak není možné o něj nezavadit. Loewen své první brusle dostal v šesti letech, ale jeho kariéra se nedá porovnat s žádnou kterou si prošli jeho vrstevníci.

I ta juniorská byla pomalejší, když naskočil v ročníku 2014/15 do WHL v barvách Kamloops Blazers zakončil sezonu 37 zápasy s bilancí 0+0. V té poslední už ale byl nejlepším střelcem (38), nejproduktivnějším mužem (64) a také třetím nejtrestanějším borcem (84). Navíc je pro další sezonu adeptem na kapitána mužstva.

Jestli k povýšení dojde ukáže prestižní nováčkovský turnaj v Traverse City na začátku září a následný kemp Dallasu. Nedá se vyloučit, že Loewen zaujme vedení Stars natolik, že mu nabídne smlouvu. „Hlavně na kempu nováčků se často stane, že někdo zaválí a rovnou podepíše," řekl klubový šéf hráčského rozvoje Stars a bývalý útočník Rich Peverley.

Urostlý křídelník hodně těží ze své postavy, kterou si chválil i jeho teď už bývalý trenér (po pěti letech na střídačce Kamloops Blazers skončil) Don Hay. „Je velký a těžko ho dostanete k zemi," řekl pro NHL.com a přirovnal ho k mladému Milanu Lucicovi.

Než byl ale Loewen v pozici, kdy ho někdo mohl přirovnat k jednomu z nejlepších silových útočníků poslední dekády, uběhla dlouhá cesta. A hlavně ta jamajská byla pro rostoucího hokejistu hodně náročná. Bylo mu pouze něco málo přes tři roky, když si ho v sirotčinci všimli Stan a Tara, jeho současní rodiče, jenž na Jamajce plnili roli misionářů.

Malého Jermaineho chtěli adoptovat, celý proces nicméně trval zhruba dva roky. Když si pak pro chlapce přijeli, čekal na ně krásně oblečený se slovy "jedu s vámi". Jeho nová rodina se postupem času rozrostla o jedenáctiletou sestru Makedu, která je adoptovaná z Etiopie a devítiletého brášku Nathanaela také z Jamajky. A všichni jsou teď jeho fanoušci a přejí si vidět ho na nejslavnějších kluzištích světa.

Pozici prvního Jamajčana v NHL mu sice vzal Graeme Townshend, který odehrál na přelomu osmdesátých a devadesátých let v NHL celkem 45 utkání, ale Loewen je zase prvním, který prošel draftem. „Každopádně nemám žádný problém s pozicí outsidera. Budu dřít jak to jen půjde abych se dostal až nahoru," burcuje sám sebe.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud