Jiří Vítek
Premium
7. října 2018 • 17:17

Nehoda, která změnila NHL. Heatley před 15 lety zavinil smrt spoluhráče

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Černé Ferrari Modena 360 překročilo rychlostní limit více než dvojnásobně, takový byl závěr vyšetřovatelů nehody. Nehody, která ukončila jeden lidský život, ovlivnila nespočet dalších a poznamenala i následný chod NHL. Zatímco Dany Heatley vyvázl z havárie na konci září roku 2003 s několika poraněními, jeho spoluhráč Dan Snyder upadl do kómatu a o šest dní později zemřel. V pátek uběhlo od jeho smrti patnáct let.



Dvě odlišné hokejové cesty se protnuly v Atlantě. Dany Heatley měl pověst talentu, vycházející hvězdy. Ne nadarmo na něj Thrashers ukázali v roce 2000 při výběru talentů tak vysoko. Nálepku dvojky draftu ustál, hned ve své první sezoně získal Calder Memorial Trophy pro nejlepšího nováčka, o rok později nasázel 41 branek.

Příběh Dana Snydera byl o poznání komplikovanější. S vůlí bojovníka proklouzl do NHL zadními vrátky, mimo pozornost skautů. Původně byl blízko angažmá v Torontu, osud ho ale v roce 2000 zavedl do Atlanty, kde v průběhu tří sezon odehrál celkem 49 utkání.

Padesátý start již nepřidal. Když Heatleyho černé Ferrari dostalo 29. září 2003 smyk a narazilo do cihlové zdi, seděl 25letý Snyder na sedadle spolujezdce. Auto, které se vlivem nárazu rozpůlilo, oba pasažéry vymrštilo.

Zatímco o tři roky mladší Heatley vyvázl se zlomenou čelistí, pohmožděnou plící a poraněným kolenem, Snyder upadl po nárazu do kómatu, z něhož se již neprobudil, a tři dny před startem nového ročníku NHL zemřel. Jeho smrt ovlivnila její přímé i nepřímé aktéry, ale i současnou podobu zámořské ligy.

Bezprostřední následky

Naděje zhasla přesně šest dnů od nehody. Krátce poté, co Snyder prodělal septický šok a zemřel na následky nehody, byl Heatley obviněn ze zabití a hrozilo mu až patnáct let vězení. Nakonec vyvázl s tříletou podmínkou, příkazem zaplatit 25 000 dolarů a zúčastnit se 150 akcí o nebezpečnosti rychlého řízení v roli aktivního řečníka.

K mírnému trestu přispěl i fakt, že se Heatley dočkal odpuštění ze strany Snyderových rodičů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud