1. dubna 2019 • 06:30

Hronek gólem a nahrávkou sundal Boston, Krejčí má 50 asistencí

Autor: ČTK, mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Český obránce Filip Hronek se brankou a nahrávkou podílel na výhře Detroitu nad Bostonem 6:3 a dosáhl na hranici dvaceti bodů v sezoně. Dvě asistence zaznamenal za poražené David Krejčí, který už jich má 50 a jediná mu chybí na vyrovnání osobního rekordu z ročníku 2008/09.



Zápas v Detroitu byl jako na houpačce. Domácí vedli po úvodní třetině 2:0 trefami Anthonyho Manthy, který v zápase nasbíral pět bodů (3+2). Boston ale v prostředním dějství otočil. Krejčí vymyslel kontaktní gól, po jeho přihrávce najížděl Jake DeBrusk sám na gólmana Jimmyho Howarda a snížil. Poté český útočník asistoval u gólu na 3:2, když posunul puk na modrou čáru a střelu Kevana Millera tečoval David Backes.

Detroit kontroval čtyřmi góly v závěrečné části. Mantha zkompletoval ve 42. minutě hattrick a za osm sekund překlopil vedení na stranu domácích prvním zásahem v NHL Taro Hirose. Pátý gól vstřelil Hronek, který tvrdou ranou z levého kruhu trefil přesně vzdálenější roh branky. Český obránce si připsal ještě přihrávku u trefy Dylana Larkina do prázdné branky při power play.

VIDEO: Sestřih utkání Detroit - Boston

Detroit vyhrál popáté za sebou a ve Východní konferenci přeskočil během série z předposledního místa dva týmy. Postup tabulkou ale také znamená menší pravděpodobnost, že získá v draftové loterii právo první volby. Tou by se měl stát Jack Hughes, kterému se předpovídá velká budoucnost.

"Naše fanoušky by mělo povzbudit, že poslední výhry řídí skupinka mladých hráčů, která tady nějakou dobu zůstane. První řada Mantha, Bertuzzi a Larkin nastupovala dnes proti formaci Bergerona a většinu zápasu je přehrávala. Také lajna Athanasioua si vedla dobře proti Krejčímu, který se prosadil, jen když nebyla na ledě. Poměřili se opravdu s dobrými hráči a obstáli," konstatoval trenér Detroitu Jeff Blashill.

Na druhou stranu hrál Boston pod své možnosti a po Floridě (1:4) podlehl o víkendu i Detroitu. "Vymstilo se nám, že jsme je podcenili, i když teď hrají opravdu dobře," řekl kouč Bostonu Bruce Cassidy. "Chtěli jsme si zajistit druhé místo (ve Východní konferenci), abychom měli ten luxus šetřit některé hráče před play off. Ale tu příležitost jsme během víkendu propásli," zlobil se. David Pastrňák vyšel od zápasu s Rangers, ve kterém získal pět bodů (3+2), podruhé za sebou naprázdno.

Calgary si zajistilo prvenství na Západě

Calgary nasměrovala k výhře pasáž na konci úvodní třetiny, v níž třemi góly během 75 sekund kanadský tým otočil skóre z 0:1. V prostřední části Flames přidali čtvrtou branku. San Jose ve 46. minutě snížilo po krásné kombinaci, jejíž součástí byl i Hertl, ale hosté po střele Frolíka z mezikruží opět odskočili.

VIDEO: Sestřih utkání San Jose - Calgary

Výhra zajistila Calgary poprvé od roku 1990 prvenství v Západní konferenci. "Je to vzrušující pocit, který nezažíváte každý rok. Je těžké se dostat na vrchol, konkurence v konferenci je vysoká. Ale dokázali jsme to a to svědčí o síle našeho mužstva," řekl Mike Smith, který dostal v brance Calgary přednost před Davidem Rittichem.

San Jose vyslalo v utkání jen patnáct střel a prohrálo poosmé z posledních devíti zápasů. Na vině je zejména absence klíčových hráčů - chybí mu kapitán Joe Pavelski i zkušený obránce Erik Karlsson. "Potřebujeme, aby se uzdravili," podotkl trenér Peter DeBoer. Jeho svěřenci už znají po prohře s Calgary jméno soupeře v prvním kole play off - bude jím Vegas, loňský finalista.

Simon nahrával, Mrázek nechytal

Pittsburgh odvrátil hrozbu, aby se mu Carolina v případě výhry v základní hrací době bodově vyrovnala. Dvoubrankový náskok mu zařídil v první třetině nejstarší hráč NHL Matt Cullen, který jeden gól vstřelil a na druhý přihrál. K vedení 3:0 pomohl Pittsburghu průnik Simona po pravé straně, jehož zpětnou přihrávku využil Patric Hörnqvist. Hosté, v jejichž brance nechytal Petr Mrázek, už jen zkorigovali v 53. minutě výsledek.

Curtis McElhinney pouští ránu Matta Cullena, která nakonec byla vítěznáFoto AP Photo/Gene J. Puskar

Carolina klesla ve Východní konferenci na poslední postupové místo, protože ji přeskočil Columbus, který vyhrál 4:0 v Buffalu. Devátý Montreal ztrácí na Carolinu jeden bod. Vyrovnaná je situaci i v Západní konferenci. První pod čarou je Arizona, která se výhrou 4:0 nad Minnesotou přiblížila osmému Coloradu na rozdíl jednoho bodu.

Výsledky:

Philadelphia - NY Rangers 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)
Branky: 17. Bučněvič, 20. Strome, 48. Skjei. Střely na branku: 29:25. Diváci: 19.437. Hvězdy utkání: 1. Georgijev, 2. Bučněvič, 3. Staal (všichni Rangers).

Pittsburgh - Carolina 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)
Branky: 11. Wilson, 19. Cullen, 41. Hörnqvist (Simon) - 53. Slavin. Střely na branku: 28:38. Diváci: 18.616. Hvězdy zápasu: 1. Cullen, 2. A. Johnson, 3. Hörnqvist (všichni Pittsburgh).

Arizona - Minnesota 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Branky: 40. a 59. Archibald, 8. Galchenyuk, 60. Hinostroza. Střely na branku: 23:39. Diváci: 17.431. Hvězdy zápasu: 1. Kuemper, 2. Archibald, 3. Galchenyuk (všichni Arizona).

Buffalo - Columbus 0:4 (0:3, 0:1, 0:0)
Branky: 8. Dubois, 14. Bjorkstrand, 18. Foligno, 36. Anderson. Střely na branku: 38:36. Diváci: 17.990. Hvězdy zápasu: 1. Dubois, 2. Foligno, 3. Bobrovskij (všichni Columbus).

Detroit - Boston 6:3 (2:0, 0:3, 4:0)
Branky: 11., 20. a 42. Mantha, 42. Hirose, 53. Hronek, 60. Larkin (Hronek) - 23. DeBrusk (Krejčí), 30. Marchand, 39. Backes (Krejčí). Střely na branku: 28:34. Diváci: 19.515. Hvězdy zápasu: 1. Mantha, 2. Bertuzzi, 3. Hirose (všichni Detroit).

San Jose - Calgary 3:5 (1:3, 0:1, 2:1)
Branky: 13. Meier, 46. Couture (Hertl), 57. Labanc - 15. Monahan, 16. Jankowski, 17. Prout, 28. Backlund, 49. Frolík. Střely na branku: 15:28. Diváci: 17.313. Hvězdy zápasu: 1. Giordano, 2. Gaudreau (oba Calgary), 3. Meier (San Jose).

David Pastrňák ani jednou ze dvou střel proti Detroitu neuspěl
David Pastrňák ani jednou ze dvou střel proti Detroitu neuspěl

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud