Jiří Vítek
1. července 2019 • 16:56

Transakce za miliardu. Toronto vyplatí bonusy, Tavares a Matthews v balíku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud jste si byli v posledních dnech u šéfa pro výplatnici a neodešli jste zrovna spokojení, z následujících řádků se vám možná zatočí hlava. Vedení Toronta v pondělí vyplatí hráčům v rámci podpisových bonusů před nadcházející sezonou dohromady přes 56 milionů dolarů, v přepočtu 1,26 miliardy korun, přičemž více než polovinu si z finančního rance rozdělí útočníci Auston Matthews a John Tavares. Jednorázový bonus slouží hráčům jako pojistka proti výluce či vyplacení ze smlouvy.



Před pár dny dotáhlo vedení Toronta jednání o nových smlouvách s dvojicí mladých útočníků. Kasperi Kapanen si v následujících třech letech přijde na 3,2 milionu dolarů ročně, Andreas Johnsson dostal o rok delší smlouvu a dvě stě tisíc navrch. Vedle pochvalných slov od fanoušků však generální manažer Kyle Dubas musel obhajovat své kroky před novináři.

Oba hráči totiž dostanou dvě třetiny smluvených peněz v rámci podpisových bonusů. Ty jsou v poslední době mezi hráči velmi populární a bývají cennou komoditou při jednání o nových kontraktech.

Podpisový bonus je vedle základního platu jednou ze složek finančního ohodnocení hráčů. Je na každém klubu, zda hráči vyplatí smluvené peníze v průběhu sezony ve formě běžné mzdy vyplácené jednou za čtrnáct dnů, nebo hráč dostane část financí jako takzvaný podpisový bonus. Ten bývá vyplácen jednou ročně, vždy k 1. červenci před začátkem sezony, a nese řadu výhod.

Jednou z nich je pojistka proti případné výluce, která může ohrozit ročník 2020/21. Pokud k ní opravdu dojde, základní platy budou během ní zmraženy, ale protože výluka v NHL začíná až se začátkem sezony, tedy na podzim, podpisové bonusy by byly 1. července vyplaceny stejně, jako kdyby sezona odstartovala podle plánu.

Vedení Toronta v pondělí vyplatí hráčům v rámci podpisových bonusů před nadcházející sezonou dohromady přes 56 milionů dolarů, v přepočtu 1,26 miliardy korun, přičemž více než polovinu si z finančního rance rozdělí útočníci Auston Matthews a John Tavares.Foto Profimedia.cz

Druhou výhodou je fakt, že pokud se klub rozhodne vyplatit hráče ze smlouvy, musí mu vyplatit podpisové bonusy v plné výši a zkrátí mu o třetinu (respektive dvě třetiny, pokud je danému hráči v době vyplacení maximálně 25 let) pouze základní plat.

Právě na tohle hráči při podpisu smluv dobře slyší, jenže ne každá organizace je schopná vyskládat na stůl miliony či desítky milionů dolarů během jednoho dne. To však není případ Toronta, které je díky masové oblibě široké kanadské veřejnosti centrem pozornosti nejen fanoušků, ale i sponzorů.

Maple Leafs mají díky tomu k dispozici finanční polštář, který jim umožňuje v první červencový den, jak diktuje kolektivní smlouva, vyplatit hráčům podpisové bonusy. Tím vyvažují negativum v podobě vysoké daňové zátěže, která trápí všechny kanadské kluby. Zatímco na Floridě zůstane hokejistovi z jednoho milionu dolarů čistého 620 tisíc, v Torontu si berňák strhne více než polovinu.

„Bylo by pošetilé, kdybychom jen seděli s rukama za zády, stěžovali si na daňové nevýhody a přitom nevyužili žádnou z těch, které nám systém nabízí. Slyšel jsem, že proti tomu někteří lidé protestují, ale ostatní týmy se také neomlouvají za to, že mají jejich hráči nižší daňový základ,“ prohlásil na tiskové konferenci Kyle Dubas, generální manažer Toronta.

Můžete investovat a dříve shrábnout výnos

Ten dnes prostřednictvím svých účetních vydá příkaz k úhradě ve výši 56,366 milionu dolarů, v přepočtu 1,26 miliardy korun. Ano, právě takovou sumu peněz, suverénně nejvíc ze všech týmů NHL, musí Leafs vyplatit hráčům ve formě podpisových bonusů.

Největší kus žvance, dohromady přes 30 milionů dolarů, si rozdělí hvězdní útočníci Auston Matthews a John Tavares, kteří se před rokem zařadili mezi nejlépe placené hráče v lize. První jmenovaný má základní plat na hranici možného minima, tedy 700 tisíc dolarů, druhý pak jen o dvě stě tisíc více. V součtu obou mzdových složek se však každý z nich dostane v následujícím ročníku na částku 15,9 milionu dolarů, což se rovná pětině celkové výše platového stropu v době podpisu smluv. Právě takto určuje kolektivní smlouva maximální možnou roční mzdu.

Oba tak mohou přivítat léto pořádně divokou oslavou, byť rychlé utracení nabytých peněz není jejich cílem. Naopak, v případě uvážlivosti mohou z předčasně získaných financí profi tovat. „Pokud získáte devadesát procent mzdy ještě před začátkem nové sezony, můžete je o to dříve také investovat a dříve tak shrábnout výnos,“ popisuje Stew Gavin, bývalý útočník NHL a dnes člověk, který pomáhá hráčům se správou financí.

Vedle zmíněné dvojice čekají na bonus i hráči, které s klubem váže nováčkovská smlouva. Její limity jsou o poznání přísnější, kolektivní smlouva v těchto případech garantuje podpisový bonus v maximální výši 92 500 dolarů. Mladíci tak zatím mohou zkušenějším kolegům jen závidět a doufat, že za pár let připluje v první červencový den osmimístná částka na účet také jim.

Hráči s největším podpisovým bonusem

- v milionech dolarů, sezona 2019/20

1. Auston Matthews 15,2 (Toronto)
2. John Tavares 14,99 (Toronto)
3. Connor McDavid 13 (Edmonton)
    Carey Price 13 (Montreal)
5. Erik Karlsson 11 (San Jose)
    Nikita Kučerov 11 (Tampa Bay)
7. Drew Doughty 10 (Los Angeles)
8. Mark Stone 9,5 (Vegas)
9. Tyler Seguin 8,5 (Dallas)
Steven Stamkos 8,5 (Tampa Bay)


Vedení Toronta v pondělí vyplatí hráčům v rámci podpisových bonusů před nadcházející sezonou dohromady přes 56 milionů dolarů, v přepočtu 1,26 miliardy korun, přičemž více než polovinu si z finančního rance rozdělí útočníci Auston Matthews a John Tavares.
Vedení Toronta v pondělí vyplatí hráčům v rámci podpisových bonusů před nadcházející sezonou dohromady přes 56 milionů dolarů, v přepočtu 1,26 miliardy korun, přičemž více než polovinu si z finančního rance rozdělí útočníci Auston Matthews a John Tavares.

 

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud