27. února 2020 • 13:03

Málem umřel, teď poprvé mluvil: Vše bylo tak normální... Má po kariéře?

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve středu uplynulo čtrnáct dní od hrůzného okamžiku, kdy se v anaheimském Honda Center bezvládně sesunul na mantinel obránce St. Louis Jay Bouwmeester. Ano, 100 kilogramů vážící pořízek, ten železný muž, který zvládl odehrát i 737 utkání v NHL v řadě. Bouwmeester utrpěl srdeční příhodu, lékaři museli bleskově použít defibrilátor, aby nejstaršího člena soupisky Blues nahodili. Ve středu o svém kolapsu poprvé promluvil na tiskové konferenci. Občas se usmál, rozprávěl tiše, ale ochotně. Hokej už si ale letos určitě nezahraje. A bůh ví, zda vůbec někdy.



Člen prestižního Triple Gold Clubu zkolaboval ve 13. minutě, vyčerpaný po 80 vteřin dlouhém střídání sáhl na střídačce po láhvi s vodou, hra byla za stavu 1:1 přerušena. Otec dvou dcer, kterého z tribuny sledoval i otec Dan, nepodstoupil do té doby žádnou velkou srážku, neschytal ani žádný úder do hlavy. Přesto omdlel.

„Přišlo to naprosto znenadání. Všechno až do té doby bylo normální. Nebyl jsem nemocný, nic se mi nedělo, v zápase jsem se cítil dobře. Přišlo to úplně náhle, nedokážu to vysvětlit a ani si to vlastně nepamatuju,“ popsal kritický okamžik 36letý rodák z Edmontonu.

Srdce mu přestalo tlouct, od nejhoršího ho zachránila blesková reakce spoluhráčů včetně brankáře Jordana Binningtona, kteří okamžitě začali volat o pomoc. Velké díky za pravidlo, že při utkání musí být k dispozici alespoň dva doktoři. Jeden z nich pak musí být v dosahu patnácti metrů a chybět nesmí ani defibrilátor...

Bouwmeester byl po kolapsu okamžitě transportován do nemocnice UC Irvine Medical Center, kde mu lékaři po řadě testů voperovali do hrudníku kardioverter-defibrilátor, který hlídá jeho srdeční rytmus. Pro zajímavost, stejný přístroj má v těle i nizozemský fotbalista Daley Blind, který se už po prosincové operaci srdce vrátil na hřiště. Reprezentační obránce odehrál 25 minut v pohárové utkání Ajaxu Amsterdam s Arnhemem jako střídající hráč.

Po operaci byl Bouwmeester letecky převezen na kliniku v St. Louis, kde dochází na pravidelné kontroly. „Doktor mi slíbil, že navzdory srdeční příhodě můžu vést normální život. Byla to strašidelná záležitost, ale teď už je všechno v pohodě,“ uvedl pilíř obranné řady, jenž loni pomohl Blues získat první Stanley Cup v klubové historii.

„Podpora, která se mi od fanoušků, organizace St. Louis a hlavně mé rodiny dostalo, byla ohromující. Když už připustím, že se to muselo a mělo stát, došlo k tomu na tom nejlepším místě. V Anaheimu mi zachránili život, díky bohu, že se ke mně dokázali dostat tak rychle. Nejsou slova, kterými bych svůj vděk dokázal vyjádřit,“ řekl dojatý Bouwmeester, jemuž se zranění až na drobné výjimky a otřes mozku vyhýbala. Vloni při tažení za Stanley Cupem vynechal jen čtyři duely, letos do kolapsu žádný.

36letý veterán Jay Bouwmeester zkolaboval před 14 dny na ledě Anaheimu.Foto Reuters

Co bude dál? Rozhodnutí padne až v létě

Jedno je jisté, v rozjetém ročníku už aktuálně nejlepšímu týmu Západní konference nepomůže, má po sezoně. Co bude dál? Navleče se ještě někdy do hokejové výstroje, utáhne brusle a vyjede na led? Palčivou otázku tiskovka nezodpověděla. „Událo se toho docela dost. Budoucnost budu muset řešit, ale nedá se říct, že už bych v tom měl jasno. Budu muset udělat nějaká rozhodnutí. A až se tak stane, budu vás informovat,“ slíbil Bouwmeester plnému sálu novinářů v útrobách Enterprise Center.

Po sezoně majiteli 1241 startů v NHL, který se v nejlepší lize světa drží už 17 let, končí smlouva na 3,25 milionu dolarů. O případném pokračování se budou bavit s generálním manažerem Dougem Armstrongem až v létě. „Je únor, nemusíme dělat žádná velká rozhodnutí teď. Oba jen víme, že letos už nám nepomůže, a je jedno, jak daleko ve Stanley Cupu půjdeme,“ netlačí na pilu Armstrong.

„Hlavní je, že je Jay v pořádku, dostaneme se mu od nás maximální podpory. Teď musí být hlavně se svou rodinou a hodně odpočívat. Kdykoliv ale bude chtít přijít mezi nás, uvítáme ho s otevřenou náručí.“

To se i děje, Bouwmeester své parťáky v kabině i na utkáních několikrát navštívil. V dresech Floridy, Calgary a St. Louis zaznamenal velký sympaťák 88 gólů a 336 asistencí. Snad to není konečný účet... Zápas mezi Anaheimem a St. Louis se bude hrát znovu 11. března od první minuty, ale od skóre 1:1, jež bylo před přerušením.

Jay Bouwmeester se na střídačce St. Louis sesunul ve 13. minutě bezvládně k zemi.
Jay Bouwmeester se na střídačce St. Louis sesunul ve 13. minutě bezvládně k zemi.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud