Jan Denemark
16. června 2020 • 20:51

Pohasnutí ruské hvězdy. Příběh pádu jedničky draftu, vyhrabe se Jakupov?

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patrik Štefan. Rick DiPietro. Alexandre Daigle. Nail Jakupov. Opěvovaní v mládí, zatracovaní v dospělém hokeji. Čtyři jedničky draftu mají jedno společné. Kluby, které jejich jméno vyřkly, by své rozhodnutí vzaly zpět. Okamžitě. Ani jeden ze zmíněných hráčů se nestal tahounem týmu. Ať už kvůli zraněním, laxnosti, nebo charakteru. Posledně jmenovaný podruhé v krátké době mění klub. Ne v NHL, ale v KHL. Nově bude působit v Chabarovsku.



V Pittsburghu se na dražbě talentů v roce 2012 vybíralo především z hráčů narozených v roce 1993. Potřetí za sebou vybíral z první pozice Edmonton. Předchozí dvě první volby vedení Oilers využil na útočné hráče Taylora Halla a Ryana Nugenta-Hopkinse. Vše vypadalo růžově. Slavná značka měla znovu rozkvést díky ofenzivnímu talentu, který do kabiny vysoké výběry v dohledné době napumpují. Ještě když k tomu přičtete Naila Jakupova. „Měl v tom roce nejvyšší potenciál stát se velkou superhvězdou. Naprosto jednoznačně,“ poodhalil situaci před zmíněným draftem pro web The Athletic Mark Seidel, šéf severoamerického centrálního skautingu.

Jenže s příchodem Jakupova přišlo všechno možné, jen ne ofenzivní smršť. V zámoří se vůbec neprosadil. V Edmontonu odkroutil čtyři ročníky. Výkonnostně nebyly ani náhodou hodné jedničky draftu. Jen první, zkrácený ročník 2012/2013, snesl přísnější měřítko. Kariéru se ruský křídelník snažil později nahodit v dresu St. Louis a Colorada. U obou chlebodárců vydržel jen jedinou sezonu. Nutno dodat, že ani jedna z nich se do hokejové historie významný písmem nezapsala.

Proto nelze tvrdit, že by chyba byla jen na straně klubů, když se podobný scénář opakoval ve třech různých organizacích. Jakupov měl dost šancí na prokázání svého potenciálu. „Věci nešly mým směrem. Občas musíte prostě jen zpomalit a nemyslet tolik na činnosti, které chcete změnit. Ale když jste mladý, často nevíte, co přesně je třeba změnit k tomu, abyste byli zase dobří,“ řekl k pokaženým ročníkům v zámoří sám rodák z Nižněkamsku.

Proto se před sezonou 2018/2019 vrátil do své domoviny. Ihned si vybral nejprestižnější adresu. Zamířil do bohatého Petrohradu, kde měl ukázat, že to v něm ještě je. K ruce měl mít třeba Pavla Dacjuka, nebo Nikitu Guseva. Dobrodružství na řece Něvě trvalo přesně necelé dvě sezony. Znovu se opakoval podobný mustr jako z Oilers. Nejdříve první ročník a poměrně kvalitní výkony. 23 nasázených branek stačilo na dělené páté místo mezi střelci. Tehdy by se dalo říci, že ruský forvard sice není top hráčem pro zámoří, ale pokud by nadále zářil v KHL, tak by návrat do nejlepší ligy světa mohl být časem reálný.

Cestou do srdcí náročných fanoušků Edmontonu ruský útočník Nail Jakupov nikdy nenašel.Foto profimedia.cz

To však bylo před rokem. Od té chvíle uteklo mnoho času a Jakupovova adresa se měnila častěji než roční období. Po druhé, nepovedené sezoně, se ho Petrohrad rozhodl zbavit. Na začátku května byl vyměněn do Viťazu Podolsk. „My hokejisté jsme vojáci, kteří si musejí plnit povinnosti. Samozřejmě se mi bude stýskat po kamarádech z Petrohradu. Dál se budu připravovat na sezonu individuálně a čekám až v Podolsku zahájíme společnou přípravu,“ popsal své pocity držitel stříbra z mistrovství juniorů z roku 2012.

Jisté dnes už je, že v Podolsku týmová příprava s Jakupovem nezačne. Za finanční protihodnotu byl odeslán do Chabarovsku. Odsud už vidina jakéhokoliv návratu na vrchol vypadá velmi mlhavě. Situace se radikálně změnila. Jakupov si nevybírá. Už není jedničkou draftu. Dnes už je řadovým hráčem. A musí herně potvrdit fakt, že je vůbec schopný v Kontinentální hokejové lize působit.

Nail Jakupov v číslech

Statistiky Naila Jakupova v dospělém hokeji:

NHL   350 zápasů      62 gólů            74 asistencí     136 bodů        -89

KHL   115 zápasů      42 gólů            29 asistencí     71 bodů          +22     

První tři sezony v podání draftovaných jedniček v letech 2012-2017

Nail Jakupov (ú)                   192 zápasů     42 gólů           46 asistencí     88 bodů

Nathan MacKinnon (ú)          218 zápasů      59 gólů            94 asistencí     153 bodů

Aaron Ekblad (o)                   227 zápasů      27 gólů            59 asistencí     96 bodů

Connor McDavid (ú)             209 zápasů      87 gólů            169 asistencí   256 bodů

Auston Matthews (ú)             212 zápasů      111 gólů          94 asistencí     205 bodů

Nico Hischier (ú)                    209 zápasů      51 gólů            84 asistencí     135 bodů

Cestou do srdcí náročných fanoušků Edmontonu ruský útočník Nail Jakupov nikdy nenašel.
Cestou do srdcí náročných fanoušků Edmontonu ruský útočník Nail Jakupov nikdy nenašel.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud