7. srpna 2020 • 11:20

Kempný sejmul Voráčka do hlavy. Rus lhal o zranění, šance pro Vaněčka?

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Philadelphia šlape, po skalpu loňských finalistů z Bostonu (4:1) šmikla i šampiony Stanley Cupu z roku 2018 Washington (3:1). A byť jde zatím "jen" o skupinu o umístění, proti Capitals to byl ostrý šturm. Jen za první periodu museli sudí šestkrát vylučovat. Třeba Michala Kempného, který seknul do obličeje krajana Jakuba Voráčka. A na povrch vyplavala i zajímavá spekulace k absenci brankářského objevu letošní sezony Ilji Samsonova.



Od sezony 2012/13 najeli Flyers na pravidelný režim. Absence v play off (2013, 2015, 2017, 2019) se pravidelně střídá s vypadnutím v prvním kole (2014, 2016, 2018). Nic moc bilance, letošní ročník má ale vše změnit. 89 bodů za 69 utkání základní části koplo Philadelphii na šesté místo v soutěži a dalo jistotu přímé účasti v play off.

A jen dva inkasované góly za 120 minut skupiny o umístění ukázaly, že se s Flyers musí počítat. Defenziva vládne, mladíček Carter Hart i Brian Elliott chytají skvěle. O pozici jedničky ve Východní konferenci se Letci utkají s Tampou Bay, oba týmy mají na kontě dvě výhry.

„Líbí se mi naše pracovní morálka, a jak se snažíme hrát chytře. A moc se mi zamlouvá naše obětavost a týmové pojetí,“ pochvaloval si kouč Philadelphie Alain Vigneault. Jeho slova krásně ilustrovala situace ze 4. minuty, kdy Michal Kempný u střídaček minul skákající kotouč a jeho hůl se po mocném došvihu zastavila až v obličeji Jakuba Voráčka. Ten okamžitě s bolestivou grimasou padnul na led, dokonce mu spadla helma, což okamžitě vyrazili ztrestat jeho spoluhráči.

„Na třetího nejproduktivnějšího hráče a NEJ nahrávače nám nebude sahat,“ vyslal jasný vzkaz Sean Couturier, který se okamžitě vrhnul po Kempném a vyfasoval dvě minuty za hrubost. Stejný trest za totožné provinění na Voráčka vyfasoval i český obránce Capitals.

A pak začaly padat i góly. U prvního potrestala Philadelphia chybu Radko Gudase, který v rohu kluziště přišel o puk, z následné rychlé kombinace se prosadil Scott Laughton. V polovině utkání zvýšil Travis Sanheim a ve 49. minutě skóroval opět Laughton. U všech branek Flyers asistoval Kevin Hayes, první hvězda zápasu. Washington ve zbytku utkání už jen vstřelil čestný úspěch: Gudas posunul puk Carlu Hagelinovi, jehož střelu tečoval Travis Boyd.

Hayesova řada s Laughtonem a Travisem Konecnym na křídlech ve dvou zápasech nasbírala senzačních deset bodů (3+7). „Je to teď naše nejlepší formace. Jednoznačně, a navíc i skvěle brání,“ lebedil si trenér Vigneault, kandidát na Jack Adams Trophy pro nejlepšího šéfa střídačky.

Pro zajímavost v základní části Laughton skóroval jen třináctkrát a Sanheim osmkrát. „Už na kempu jsme cítili, že máme obrovský potenciál, z formy jsme během pauzy nic neztratili, naopak jsme extrémně hladoví po úspěchu. Přišel čas všem ukázat, že s námi musí počítat,“ hlásil bojovně po utkání Laughton.

Naopak trenér Washingtonu Todd Reirden má nad čím přemýšlet. „Není tajemstvím, že musíme zvednout úroveň naší hry. A to potřebujeme od každého, pokud chceme uspět, bez výjimky.“ Capitals totiž prohráli i úvodní duel s Tampou (2:3 po nájezdech) a například lídr týmu Alexandr Ovečkin v obou zápasech nebodoval, stejně je na tom i Jakub Vrána.

Třetí a poslední utkání čeká na vítěze Stanley Cupu z roku 2018 v neděli proti Bostonu. A možná dostane šanci i Vít Vaněček, kterého na pozici dvojky za Braydenem Holtbym katapultovalo zranění Ilji Samsonova.

Poraněný krk i záda z jízdy na čtyřkolce?

22. hráč draftu 2015 se ve své první sezoně za mořem ukázal ve fantastickém světle. Z prvních 16 startů od první minuty zapsal rodák z Magnitogorsku 14 výher, v lednu svou vítěznou sérii natáhl na 10 duelů v řadě, déle bez porážky vydrželi coby nováčci jen Ross Brooks (14 výher za Boston, 1973/74) a George Hainsworth (11 výher za Montreal, 1926/27). Jenže pro play off s ním Reirden počítat nemůže...

Samsonov se během pobytu doma v Rusku zranil, bližší podrobnosti o tom uvedl Alexej Ševčenko z deníku Sport-Express na svém Youtube kanálu. „Podle mých informací se Ilja zranil při jízdě na čtyřkolce. Spadl, přičemž si poměrně vážně poškodil záda a krk,“ uvedl s tím, že k nešťastné události došlo v Magnitogorsku.

Vedení Capitals zachovává taktní mlčení, generální manažer Brian MacLellan ovšem vyjádřil zklamání a zranění označil za “nesportovní“. Jízda na čtyřkolce je pro hokejisty riskantní a hráčské smlouvy v NHL podobné akce zakazují. Možná proto Samsonov okamžitě nenahlásil pravou příčinu zdravotních potíží a doufal, že se včas vyléčí a pro play off bude k dispozici. Inu, nestalo se.

„Jediné, co vám mohu potvrdit, je, že není pozitivní na koronavirus, ale že za jeho absencí stojí zranění. V budoucnu vám snad řeknu víc,“ nechtěl to více rozebírat Reirden.

Vaněčka si Capitals osvojili na draftu v roce 2014, za pět let ale do soutěžního zápasu v NHL ještě nevyjel, zkušenosti nabírá na farmě v Hershey Bears, stejně jako Pheinix Copley, další možná alternativa za Holtbyho.

Tak uvidíme, tým z hlavního města USA nějaký impuls potřebuje jako sůl.

VIDEO: Podívejte se na sestřih utkání Flyers s Washingtonem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud