19. června 2021 • 06:54

Montreal otočil i díky komické chybě. Nosek poprvé hrál, bod byl málo

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nahrávka českého útočníka Tomáše Noska hokejistům Vegas k výhře ve třetím zápase semifinále play off NHL nepomohla. Montreal porazil Golden Knights 3:2 v prodloužení a otočil stav série na 2:1. Velkou roli v obratu hrál kiks Marca-André Fleuryho.



Hokejisté Vegas v prvním utkání na kanadské půdě v sezoně dvě třetiny zápasu dominovali, ze střelecké převahy 30:8 ale vytěžili pouze jednu branku a průběžný stav 1:1. Skóre otevřel ve 24. minutě po špatné rozehrávce Erica Staala centr třetí formace Vegas Nicolas Roy a poslal hosty do vedení.

Montreal vyrovnal po 38 sekundách. Nick Suzuki ve vlastním obranném pásmu získal kotouč, našel rozjetého Colea Caufielda a dvacetiletý nováček v samostatném úniku překonal Marca-André Fleuryho v brance Vegas.

Montreal jako by se v úvodních dvou třetinách nemohl vyrovnat s absencí hlavního trenéra Dominiquea Ducharmea, který byl pozitivně testován na covid-19. Hlavní roli na střídačce Canadiens převzal při absenci osmačtyřicetiletého kouče asistent Luke Richardson, jenž si i přes nepříliš vydařený úvod zápasu připsal první vítězství.

„Naše výhra je pro Doma (Ducharmea) úlevou. Jsem pyšný na to, že kluci dnešní zápas dokázali dotáhnout do vítězného konce,“ řekl Richardson. „Myslel jsem si, že svou premiéru na lavičce týmu NHL si odbydu v nějakém přípravném zápase, nakonec se to ale stalo v zápase play off. Bylo to vzrušující,“ dodal bývalý úspěšný obránce.

Golden Knights přiblížil k výhře ve 43. minutě Alex Pietrangelo. Kanadský obránce si při rychlém přechodu do útočného pásma vyměnil kotouč s Maxem Paciorettym, zbavil se obránce Bena Chiarota a střelou z osy hřiště podruhé překonal Careyho Price. Na začátku akce stál Nosek, který zvládl souboj u mantinelu, posunul puk na Pietrangela a ve svém prvním zápase po zranění si připsal první bod v letošním play off.

Pod vyrovnávací gól Joshe Andersona z 59. minuty se obrovskou chybou podepsal brankář Fleury. Zkušený kanadský gólman nedokázal u mantinelu zpracovat nahození z obranného pásma, nešťastně odrazil kotouč do vlastního brankoviště a napadající Anderson měl před odkrytou brankou jednoduchou práci.

Fleury nastoupil do 161. zápasu ve Stanley Cupu, čímž na třetím místě historických tabulek vyrovnal Eda Belfoura. Brankářskou hvězdou večera byl ale Price, který si připsal 43 zásahů, z nichž ten nejdůležitější vytáhl ve 45. minutě proti Alexi Tuchovi. Americký útočník v přečíslení dva na jednoho zakončoval po Paciorettyho nabídce do poloodkryté branky, ale Priceův výborný přesun udržel Canadiens ve hře.

„Byl neskutečný. Dnes opět potvrdil, že je hlavním důvodem našeho úspěchu. Vůbec se nám nepovedl začátek a i přes to, že jsme se zlepšovali, jsme mohli celý zápas myslet na vítězství jen díky Careymu,“ chválil Priceův výkon kapitán Canadiens Shea Weber.

V prodloužení se čekalo na gól bezmála 13 minut. V čase 72:53 se Anderson dostal za obranu Golden Knights, sklepl vysokou přihrávku do jízdy spoluhráče Paula Byrona, který nájezd dvou útočníků na brankáře Fleuryho vyřešil šikovně. Naznačil střelu a předložil Andersonovi puk před prázdnou branku. Sedmadvacetiletý útočník i podruhé v zápase nabídnutou příležitost využil a rozhodl o čtvrtém vítězství Canadiens v prodloužení v letošním play off.

Montreal dvěma výhrami za sebou otočil stav série a v neděli bude mít šanci získat postupový mečbol.

Góly

Domácí: 23:54. Caufield, 58:05. J. Anderson, 72:53. J. Anderson

Hosté: 23:16. N. Roy, 42:22. Pietrangelo

Sestavy

Domácí: Price (Allen) – Chiarot, S. Weber (C), Edmundson, Petry, E. Gustafsson, Merrill – Lehkonen, Danault, Gallagher (A) – Toffoli, Suzuki, Caufield – Byron (A), Kotkaniemi, J. Anderson – Armia, E. Staal, Perry.

Hosté: M.-A. Fleury (Lehner) – Martinez, Pietrangelo (A), McNabb, Theodore, Holden, Whitecloud – Pacioretty, Tuch, Mark Stone (C) – Marchessault, W. Karlsson, R. Smith (A) – Janmark, N. Roy, Kolesar – W. Carrier, Nosek, Reaves.

Rozhodčí

Lee, O'Rourke – Pancich, Smith

Stadion

Bell Centre, Montreal

Návštěva

3500 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud