23. října 2021 • 06:36

Pastrňák má první gól a Boston slaví. Trefil se i Nosek, Kaše mírnil prohru

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejoví útočníci David Pastrňák a Tomáš Nosek nasměrovali Boston svými prvními trefami v nové sezoně NHL k výhře 4:1 v Buffalu. Ondřej Kaše skóroval v soutěži poprvé od února 2020, ale Torontu jeho gól nestačil, Maple Leafs podlehli doma San Jose 3:5. Pastrňák byl v utkání pátečního programu vyhlášen druhou hvězdou, Kaše třetí.



Boston vyhrál úvodní třetinu 2:0 díky brankám českých hráčů. Pastrňák těžil z dobrého napadání spoluhráčů z elitního útoku za brankou a po přihrávce Brada Marchanda otevřel skóre ve čtvrté minutě střelou z mezikruží. Nosek zakončil povedenou kombinaci v přečíslení tři na dva v 16. minutě do odkryté branky a vstřelil po odchodu z Vegas svůj první gól v novém působišti.

Nosek v sestavě povýšil, nově nastupoval ve druhé formaci a právě jeho nová křídla vstřelila dvě zbývající branky týmu. Na začátku druhé třetiny zvýšil Charlie Coyle v přesilové hře a Taylor Hall stanovil konečný výsledek při hře domácích bez gólmana. Linus Ullmark, který předchozích šest let působil právě v Buffalu, kryl 35 střel a překonal jej jen v 55. minutě Victor Olofsson.

Kašeho limitovaly minulou sezonu zdravotní problémy, odehrál za Boston jen tři zápasy, i proto byla jeho série bez gólu tak dlouhá. Pětadvacetiletý útočník vyrovnal na 2:2 svou typickou bekhendovou kličkou v sólovém úniku. Za obranu San Jose se dostal poté, kdy zblokoval střelu Tomáše Hertla. Hosté kontrovali už za minutu a půl, čímž potřetí v zápase strhli vedení na svou stranu a už jej nepustili.

San Jose tak vyhrálo i čtvrtý zápas sezony. „Je ohromné, jak jsme začali. Bylo to další týmové vítězství,“ radoval se Logan Couture, který vstřelil v Torontu dvě branky a na jednu přihrál. Na kontě má už sedm bodů (3+4). „Už v přípravném kempu jsme se zaměřovali na start sezony. Nechtěli jsme opakovat poslední dva ročníky, kdy nám začátek utekl a promítl se do obou sezon, které byly těžké. Teď jsme měli kvalitní přípravu, odehráli jsme v ní velmi dobré zápasy a přenesli jsme si to i do soutěže,“ vysvětlil.

Torontu chybí zraněný brankář Petr Mrázek, ale vrátil se mu tento týden Auston Matthews, který v létě podstoupil operaci zápěstí. Se 41 góly nejlepší střelec minulé sezony zatím v sezoně nebodoval.

„Nevytvořili jsme si dost gólových šancí. Nevyužili jsme ani toho, že hráli druhý zápas ve dvou dnech. Drželi nás daleko od branky a kontrovali střed hřiště,“ řekl Matthews o utkání se San Jose, ve kterém se špatným vyhozením podepsal na klíčové třetí brance soupeře. „Některé góly jdou na můj vrub. Musím být při hře s pukem v našem pásmu obezřetnější,“ podotkl.

Brad Marchand a David Pastrňák v utkání proti Buffalu
Brad Marchand a David Pastrňák v utkání proti Buffalu

Dallas udolal na svém ledě Los Angeles 3:2 v prodloužení, přestože jej soupeř přestřílel 45:23. Zápas rozhodl Denis Gurjanov a ve všech brankách měl prsty Miro Heiskanen (1+2), který se ve věku 22 let a 96 dní stal nejmladším obráncem, který za klub nasbíral sto bodů (30+71). Hlavní hvězdou domácích byl ale brankář Braden Holtby, jenž zneškodnil 43 střel.

Los Angeles v utkání přišli nejen o vedení 1:0 a 2:1, ale také o Drewa Doughtyho. Zkušený obránce opustil hrací plochu po střetu koleno na koleno, za což vyfasoval Jani Hakanpää trest pět minut a do konce zápasu. „Snažil jsem se mu zabránit vstupu do našeho pásma. Bylo to nešťastné,“ popsal srážku Hakanpää. Trenér Kings Todd McLellan dodal, že bližší informace o stavu jeho hráče budou známy na druhý den po zápase.

Edmonton zvítězil ve Vegas 5:3, počtvrté v klubové historii odstartoval sezonu pěti výhrami a s deseti body vede tabulku NHL. Hlavními strůjci posledního úspěchu byli Zach Hyman a Leon Draisaitl, kteří vstřelili po dvou gólech. Zbývající dal Zack Kassian, který ve 45. minutě zlomil nerozhodný stav 3:3. Dvě asistence si připsal i lídr produktivity soutěže Connor McDavid (6+7), který měl v každém utkání této sezony alespoň dva body.

Páteční výsledky NHL:

Buffalo - Boston 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
Branky: 55. Olofsson - 4. Pastrňák, 16. Nosek, 26. Coyle, 59. T. Hall. Střely na branku: 36:26. Diváci: 7820. Hvězdy zápasu: 1. Marchand, 2. Pastrňák, 3. Ullmark (všichni Boston).

Toronto - San Jose 3:5 (0:0, 2:3, 1:2)
Branky: 24. Spezza, 31. Kaše, 54. Tavares - 23. a 60. Couture, 24. T. Meier, 32. E. Karlsson, 41. Dahlén. Střely na branku: 33:31. Diváci: 18.603. Hvězdy zápasu: 1. Couture, 2. T. Meier (oba San Jose), 3. Kaše (Toronto).

Dallas - Los Angeles 3:2 v prodl. (1:1, 0:1, 1:0 - 1:0)
Branky: 20. Seguin, 51. Heiskanen, 65. Gurjanov - 18. Kopitar, 38. Vilardi. Střely na branku: 23:45. Diváci: 18.532. Hvězdy zápasu: 1. Holtby, 2. Gurjanov, 3. Heiskanen (všichni Dallas).

Vegas - Edmonton 3:5 (1:1, 1:2, 1:2)
Branky: 4. N. Roy, 22. Patrick, 43. Hague - 9. a 24. Hyman, 26. a 60. Draisaitl, 45. Kassian. Střely na branku: 39:33. Diváci: 17.978. Hvězdy zápasu: 1. Hyman (Edmonton), 2. N. Roy, 3. Patrick (oba Vegas).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud