15. dubna 2022 • 15:30

NHL truchlí, zemřel čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu Bossy (†65)

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Legendární kanadský hokejový útočník Mike Bossy v 65 letech zemřel. Čtyřnásobný vítěz Stanleyova poháru v dresu New York Islanders bojoval s rakovinou plic. Podle svého bývalého klubu zemřel Bossy v rodném Montrealu.



„New York Islanders truchlí nad ztrátou Mika Bossyho, ikony nejen na Long Islandu, ale v celém hokejovém světě,“ uvedl prezident a generální manažer Islanders Lou Lamoriello. „Jeho snaha být nejlepší pokaždé, když vstoupil na led, byla ojedinělá.“

O svém onemocnění informoval Bossy loni v říjnu. Ukončil kvůli tomu působení v kanadské televizi TVA Sports, pro niž od roku 2015 pracoval jako expert.

„Bitva, kterou budu muset svést, nebude jednoduchá. Ale mohu vám slíbit, že budu bojovat se stejným odhodláním a entuziasmem, které jste mě viděli předvádět na ledě,“ uvedl tehdy Bossy na webu frankofonní televize.

Montrealský rodák strávil celou kariéru v NHL v dresu Islanders, s nimiž vyhrál Stanley Cup čtyřikrát za sebou v letech 1980-1983. Za svou úvodní sezonu získal v roce 1978 Calder Trophy pro nejlepšího nováčka, v roce 1982 byl vyhlášen nejlepším hráčem play off a třikrát dostal Lady Byng Trophy za gentlemanské chování.

Kvůli chronickým problémům se zády musel Bossy ukončit kariéru v roce 1987 už ve 30 letech. Do té doby stihl v základní části NHL odehrát 752 zápasů a nasbírat 1126 bodů za 573 gólů a 553 asistencí. V průměru gólů na utkání je nejlepším hráčem historie NHL, ve statistice bodů na zápas mu patří třetí místo za Waynem Gretzkým a Mariem Lemieuxem. V roce 1991 byl uveden do Síně slávy.

Islanders letos přišli o další legendu ze své úspěšné éry. V lednu zemřel v 67 letech jiný bývalý útočník a rovněž člen Síně slávy Clark Gillies.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud