Adam Lacek
2. listopadu 2022 • 09:50

Lauko dojal NHL! První gól pro kamaráda (†20), puk dá jeho mamince

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přispěl k velkému obratu Bostonu. Český útočník Jakub Lauko slavil v noci na středu premiérovou trefu v NHL. Prosadil se na ledě Pittsburghu, kde Bruins nakonec vyhráli 6:5 v prodloužení. První gól mezi elitou symbolicky věnoval kamarádovi a bývalému hokejistovi Ondřeji Buchtelovi (†20), který před dvěma lety v létě zemřel na rakovinu. Puk plánuje darovat jeho mamince Evě, která mu hned gratulovala. Krásné a dojemné gesto!



Ondřej Buchtela byl nadějný hokejový obránce. Jeho příběh před dvěma lety v létě obletěl celou sportovní republiku. Statečně bojoval s rakovinou srdce, v bitvě se zákeřnou nemocí ho podpořili i slavné osobnosti včetně Dominika Haška či Petra Čecha. Boj ale prohrál, zemřel 24. července 2020 v pouhých 20 letech…

Mezi jeho největší přítele patřil Jakub Lauko. Společně hráli v mládežnických týmech Chomutova i reprezentačních výběrech. Po kamarádově smrti si dokonce na biceps nechal vytetovat Buchtelovy iniciály s jeho číslem 4. „Navždy v mém srdci. Nikdy na tebe nezapomenu…“ kondoloval tehdy Lauko na Twitteru.

Teď Buchtelův příběh připomněl pod nablýskanými světly slavné NHL. V šestém utkání v kariéře mezi elitou zapsal Lauko první trefu. Ve 14. minutě dostal ideální přihrávku od Nicka Foligna a překonal Tristana Jarryho v brance Pittsburghu. 2:1 pro Boston!

„Před dvěma lety jsem slíbil svému umírajícímu kamarádovi, že to dotáhnu až do NHL. Myslím si, že můj táta i máma budou, nechci říct naštvaní, ale možná trochu zklamaní, ale puk dostane jeho mamka, protože jsem to slíbil jemu a jeho rodině,“ řekl Lauko po utkání zámořským novinářům. Myslel právě Buchtelu, jehož maminka Eva se na Instagramu přidala s blahopřáním: „Velká gratulace Kubo,“ napsala se třemi palci nahoru.

Puk na památku mu přivezl asistent Foligno. „Je to opravdu dobrý chlap. Říkám mu strýček Nick… Stará se o mě, radí mí. Stejně jako Tomáš Nosek. Jsou to neuvěřitelní kluci, opravdu mě baví s nimi hrát,“ ocenil parťáky ze čtvrté útočné formace Bruins.

Penguins ve druhé třetině sice nasázeli čtyři góly a otočili stav na 5:2. Divoký zápas tím ale neskončil, Bruins dokázali v závěru srovnat a v prodloužení rozhodl čtyřbodový obránce Hampus Lindholm. K výhře přispěl jednou brankou i Pavel Zacha, David Pastrňák si připsal jednu asistenci.

Lauko se po první trefě v NHL dočkal chvály i od trenéra Jima Montgomeryho. „Hraje opravdu dobře. Dobře se vrací, vyhrává osobní souboje. Dělá spoustu dobrých věcí, které by měli dělat hráči ze čtvrtého útoku, a dělá je důsledně,“ pronesl.

Boston Bruins Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 00:30. Crosby, 21:47. Malkin, 28:42. Archibald, 31:16. Rust, 31:36. Rakell

Hosté: 05:19. Coyle, 13:20. Lauko, 32:57. Marchand, 51:59. Zacha, 58:43. Hall, 63:37. H. Lindholm

Sestavy

Domácí: Jarry (DeSmith) – Dumoulin (A), Petry, M. Pettersson, Rutta, P. Joseph, Ruhwedel – Guentzel, Crosby (C), Rust – Zucker, Malkin (A), Rakell – Heinen, O'Connor, Kapanen – McGinn, Poehling, Archibald.

Hosté: Ullmark (32.–46. Swayman) – H. Lindholm, Carlo, Forbort, Clifton, Grzelcyk, Strälman – Marchand (A), Bergeron (C), DeBrusk – Hall, Zacha, Pastrňák (A) – Frederic, Coyle, Greer – N. Foligno, Nosek, Lauko.

Rozhodčí

Nicholson, Pochmara – Fournier, Berg

Stadion

PPG Paints Arena, Pittsburgh

Návštěva

17 629 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud