22. ledna 2023 • 06:38

SESTŘIHY: Faksa řídil triumf dvěma góly. Francouz a Vladař vychytali výhry

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokejový útočník Radek Faksa dvěma góly řídil výhru Dallasu 4:0 nad Arizonou. Dominik Kubalík asistoval u jediné branky Detroitu při prohře 1:2 s Philadelphií a jednu nahrávku zaznamenal také Tomáš Hertl, jehož San Jose podlehlo Columbusu 3:5. Do sobotního programu NHL zasáhli také dva čeští brankáři. Pavel Francouz 26 zákroky dovedl Colorado k výhře 2:1 po samostatných nájezdech nad Seattlem a Daniel Vladař pomohl Calgary k vítězství 6:3 nad Tampou Bay 21 zásahy.



První gól Faksa vstřelil ve třetí minutě, kdy z dorážky překonal gólmana Connora Ingrama a otevřel skóre zápasu. I druhou branku český forvard vstřelil v první třetině. Ve 13. minutě se opět nejlépe zorientoval na brankovišti a zvýšil na 3:0.

„V posledních dvou zápasech jsem se snažil tlačit do branky a hledat si prostory k dorážkám. Jsem rád, že jsem z toho dnes vytěžil dva góly. Obě trefy vyplynuly z našeho výborného napadání, to byl klíčový faktor ve hře naší formace,“ hodnotil zápas Faksa, jenž byl zvolen první hvězdou duelu.

Český útočník poprvé v sezoně získal dva body v jednom utkání a vylepšil svou bilanci na šest branek a čtyři asistence. Dva góly v jednom zápase dal třinecký odchovanec dokonce poprvé od listopadu 2019. Dallas i díky jeho příspěvku podruhé za sebou vyhrál 4:0 a udržel se v čele Západní konference.

„Radek je nadmíru poctivý hráč. Každý zápas odvede spoustu práce v oslabení, blokuje střely, vyhrává vhazování, prostě bojovník. Je hezké vidět, že byl za svou práci odměněn i góly,“ chválil Faksu trenér Dallasu Peter DeBoer.

Čtvrtou nulu v ročníku vychytal Jake Oettinger. Gólman Stars se v počtu čistých kont dotáhl na Darcyho Kuempera z Washingtonu, který dosud jako jediný neinkasoval ve čtyřech zápasech. „Chytá skvěle. Je to jeden z nejlepších brankářů ligy. Aktuálně je v takové formě, že je těžké dát mu gól i na tréninku,“ řekl Faksa.

Všechny branky v souboji Detroitu s Philadelphií padly ve třetí třetině. Flyers vedli 2:0, domácí Red Wings ale dokázali zápas zdramatizovat. Kubalík v poslední minutě vystřelil z pravého kruhu pro vhazování a jeho pokus dorazil za záda gólmana Cartera Harta Lucas Raymond.

Flyers ve zbytku duelu těsné vedení udrželi, čtyři sekundy před koncem základní hrací doby ale měli namále. Puk se snesl na hranu brankoviště k Raymondovi, jeho volej ale výborným zákrokem zlikvidoval gólman Hart. „Puk se mi odrazil nad hlavu a já ho úplně ztratil z dohledu. Jediné, co jsem viděl byl nápřah jednoho z útočníků. Snažil jsem se vykrýt co největší prostor branky a naštěstí jsem neinkasoval,“ popsal rozhodující moment Hart.

Flyers vyhráli potřetí z posledních pěti zápasů a posunuli se před svého soupeře na 12. místo tabulky Východní konference.

Tomáš Hertl bodoval ve třetím utkání za sebou, jeho gólová nahrávka ale San Jose k výhře nepomohla. Český útočník připravil úvodní branku zápasu pro Tima Meiera, San Jose ale o vedení přišlo a prohrálo čtvrtý z posledních pěti duelů. Hertl zaznamenal 42. bod v sezoně a je druhým nejproduktivnějším Čechem v NHL.

Francouz byl hlavním strůjcem těsného vítězství Colorada na ledě Seattlu. Český gólman kryl 26 střel, v závěrečném rozstřelu zneškodnil všechny tři pokusy domácích hokejistů a za svůj výkon byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. Hokejisté Avalanche vyhráli pátý zápas v řadě a v tabulce západní konference se posunuli na osmé místo. Domácí Kraken prohrál třetí z posledních čtyř utkání a klesl na čtvrtou příčku.

Seattle přeskočili hokejisté Vegas, kteří zabrali po třech prohrách a přestříleli Washington 6:2. Výhru Golden Knights řídil tříbodový Nicolas Roy, kterému dvěma góly sekundoval Paul Cotter.

Dva góly měl Radek Faksa (vlevo) na kontě už po první třetině
Dva góly měl Radek Faksa (vlevo) na kontě už po první třetině

Brankář Vladař pomohl Calgary k výhře 6:3 nad Tampou Bay a vychytal třetí vítězství za sebou. Třemi body se blýskli Rasmus Andersson a Noah Hanifin. Z výhry se radoval také druhý celek z Alberty. Edmonton v souboji kanadských týmů porazil Vancouver 4:2 a uspěl pošesté v řadě. Čtyřicátý gól v sezoně dal nejlepší střelec ligy Connor McDavid.

Souboj tradičních soupeřů mezi Montrealem a Torontem dopadl lépe pro Canadiens. Habs otočili nepříznivé skóre 0:2 a vyhráli 3:2 v prodloužení. Vítěznou branku vstřelil v 63. minutě Rem Pitlick. Duel mezi Ottawou a Winnipegem ovládli 5:1 hostující Jets.

Nevydařený zápas za sebou má brankář Los Angeles Pheonix Copley. Jednatřicetiletý Američan inkasoval dvě branky během 39 sekund a velmi rychle přenechal místo kolegovi Jonathanu Quickovi. Kings podlehli Nashvillu 3:5 a v tabulce Západní konference klesli na šesté místo.

Góly

Domácí: 09:53. Cozens, 17:39. J. Skinner, 30:49. Krebs, 42:12. V. Olofsson, 48:07. V. Olofsson, 53:40. Krebs

Hosté: 24:47. Zegras, 28:14. Zegras, 35:29. Benoit

Sestavy

Domácí: Luukkonen (C. Anderson) – Dahlin (A), Samuelsson, Jokiharju, Power, Ljubuškin, Bryson – Tuch, Ta. Thompson, J. Skinner – Quinn, Cozens, Peterka – V. Olofsson, Jost, Mittelstadt – Okposo (C), Krebs, Girgensons (A).

Hosté: Gibson (Stolarz) – Kulikov, Fowler (A), Klingberg, Benoit, Shattenkirk, Beaulieu – Terry, McTavish, Henrique (A) – R. Strome, Zegras, Comtois – Silfverberg (A), Lundeström, Vatrano – Carrick, Jays. Megna, Max Jones.

Rozhodčí

MacDougall, O'Rourke – Shewchyk, Flemington

Stadion

KeyBank Center, Buffalo

Návštěva

19 070 diváků

Góly

Domácí: 17:58. Kadri, 32:18. Toffoli, 37:20. R. Andersson, 47:40. Dubé, 57:44. Huberdeau, 59:14. Coleman

Hosté: 30:20. Stamkos, 31:08. Naměstnikov, 55:58. Cirelli

Sestavy

Domácí: Vladař (Markström) – Hanifin, R. Andersson, Weegar, C. Tanev, Zadorov, Mi. Stone – Dubé, E. Lindholm, Toffoli – Lucic, Kadri, Huberdeau – Mangiapane, Backlund, Coleman – Lewis, Duehr, Pelletier.

Hosté: Vasilevskij (Elliott) – Hedman, Bogosian, Cole, Černák, Sergačjov, C. Foote – Stamkos, Point, Kučerov – Hagel, Cirelli, Killorn – Colton, Paul, Maroon – Naměstnikov, Bellemare, Perry.

Rozhodčí

Stadion

Scotiabank Saddledome, Calgary

Góly

Domácí: 19:47. Lundell, 21:40. Luostarinen, 39:32. Verhaeghe, 47:51. Forsling, 59:21. Reinhart

Hosté: 28:56. Boldy, 44:37. J. Eriksson Ek, 58:34. Spurgeon

Sestavy

Domácí: Lyon (Guzda) – Forsling, Ekblad (A), M. Staal, Montour, Mahura, Gudas – Lundell, Barkov (C), Reinhart – Verhaeghe, Bennett, M. Tkachuk (A) – Děnisenko, Luostarinen, Cousins – Lomberg, Tierney, G. Smith.

Hosté: Gustavsson (M. Fleury) – Middleton, Spurgeon, Brodin, Goligoski, Merrill, Addison – Kaprizov, Steel, Zuccarello – F. Gaudreau, Hartman, Boldy – Shaw, J. Eriksson Ek (A), Greenway – Duhaime, Dewar, Reaves.

Rozhodčí

Furman South, TJ Luxmore – Jonny Murray, Brandon Gawryletz

Stadion

FLA Live Arena, Sunrise

Góly

Domácí: 59:18. Raymond

Hosté: 49:01. Laughton, 53:23. N. Cates

Sestavy

Domácí: Husso (Hellberg) – Seider, Walman, Hronek, Chiarot (A), Määttä, Oesterle – Raymond, Larkin (C), Kubalík – Copp (A), Perron, Rasmussen – P. Suter, Fabbri, Erne – Sundqvist, Berggren, Veleno.

Hosté: Hart (Sandström) – York, Provorov, Sanheim, DeAngelo, Ristolainen, Seeler – Farabee, Konecny, N. Cates – J. van Riemsdyk, Frost, Tippett – Hayes, Laughton (A), Allison – P. Brown, MacEwen, Deslauriers.

Rozhodčí

Blandina, Rank – Apperson, Barton

Stadion

Little Caesars Arena, Detroit

Návštěva

19515 diváků

Góly

Domácí: 31:19. J. Gaudreau, 32:31. Jenner, 43:04. Laine, 52:38. Nyquist, 58:56. Kuraly

Hosté: 10:49. Meier, 25:39. Bonino, 41:53. Sturm

Sestavy

Domácí: Korpisalo (Merzlikins) – Gavrikov, A. Boqvist, Berni, Gudbranson, Blankenburg, Peeke – J. Gaudreau, Jenner, Marčenko – Nyquist, Roslovic, Laine – K. Johnson, Sillinger, Bemström – E. Robinson, Kuraly, Olivier.

Hosté: Kähkönen (Reimer) – Jayc. Megna, E. Karlsson, Vlasic, Benning, Ferraro, Harrington – Meier, Hertl, Eyssimont – Nieto, Couture, Barabanov – Bonino, Sturm, Gregor – Lindblom, Lorentz, Gadjovich.

Rozhodčí

Lee, Sandlak – Suchánek, Kelly

Stadion

Nationwide Arena, Columbus

Návštěva

18807 diváků

Góly

Domácí: 21:46. Jos. Anderson, 33:35. Harvey-Pinard, 62:14. R. Pitlick

Hosté: 00:53. Giordano, 17:30. Järnkrok

Sestavy

Domácí: Montembeault (Primeau) – Matheson, Savard, Edmundson (A), J. Barron, Xhekaj, Harris, Kovacevic – R. Pitlick, Suzuki (C), Jos. Anderson (A) – Hoffman, Dach, Ylönen – Harvey-Pinard, Dvorak, Dadonov – Pezzetta, Belzile.

Hosté: Samsonov (M. Murray I) – Rielly (A), Liljegren, Giordano, Holl, Sandin, Timmins – Bunting, Matthews, Nylander – Järnkrok, Tavares (C), Marner (A) – McMann, Kämpf, Engvall – Aston-Reese, Kerfoot, Simmonds.

Rozhodčí

Pochmara, Furlatt – Galloway, Fournier.

Stadion

Bell Centre, Montreal

Návštěva

21 105 diváků

Góly

Domácí: 11:12. Norris

Hosté: 06:58. Ehlers, 25:00. Scheifele, 33:09. Wheeler, 56:07. Scheifele, 58:17. Perfetti

Sestavy

Domácí: A. Forsberg (Talbot) – Bernard-Docker, Chabot (A), Hamonic, Sanderson, Brännström, Holden – Batherson, Stützle, B. Tkachuk (C) – Giroux (A), Norris, DeBrincat – M. Joseph, Pinto, Gambrell – Watson, Kastelic, Kelly.

Hosté: Hellebuyck (Rittich) – DeMelo, Morrissey (A), Pionk, Dillon, Schmidt, Samberg – Wheeler, Dubois, Connor – Ehlers, Scheifele (A), M. Barron – Mäenalanen, Lowry (A), Perfetti – Jonsson Fjällby, Stenlund, Kuhlman.

Rozhodčí

Brenk, Rehman – MacPherson, Cherrey

Stadion

Canadian Tire Centre, Ottawa

Návštěva

19 042 diváků

Góly

Domácí: 14:02. Holmström, 15:42. Nelson

Hosté: 00:44. J. Staal, 03:52. Fast, 36:40. S. Aho II, 47:09. S. Aho II, 59:39. S. Aho II

Sestavy

Domácí: Sorokin (Varlamov) – Pulock, Wotherspoon, Mayfield, Romanov, Dobson, S. Aho I – Cizikas, Barzal, Lee (C) – Beauvillier, Nelson (A), Bailey (A) – Holmström, Pageau, Parise – R. Johnston, Räty, M. Martin.

Hosté: Andersen (Raanta) – Burns, Chatfield, Pesce, Skjei, Coghlan, de Haan – Jarvis, S. Aho II, Teräväinen – Nečas, Stastny, A. Svečnikov – Fast, J. Staal (C), Martinook (A) – Stepan, Kotkaniemi, Noesen.

Rozhodčí

McCauley, Joannette – Cormier, Johnson.

Stadion

UBS Arena, New York

Návštěva

17 255. diváků

Góly

Domácí: 02:36. Faksa, 04:52. Ja. Benn, 13:17. Faksa, 34:32. W. Johnston

Hosté:

Sestavy

Domácí: Oettinger (Wedgewood) – Heiskanen, C. Miller, Lindell, Hakanpää, R. Suter, Hanley – J. Robertson, Seguin, Pavelski – Ja. Benn, W. Johnston, Dellandrea – Marchment, Glendening, Kiviranta – F. Olofsson, Faksa, Gurjanov.

Hosté: Ingram (Vejmelka) – Gostisbehere, Chychrun, Stecher, Välimäki, Moser, Nemeth, J. Brown – Schmaltz, Hayton, Keller – Guenther, Bjugstad, McBain – Fischer, Boyd, N. Ritchie – Kassian, Carcone.

Rozhodčí

Syvret, Dwyer – Deschamps, Baker

Stadion

American Airlines Center, Dallas

Návštěva

18 532 diváků

Góly

Domácí: 22:54. Kyrou, 33:12. Barbašev, 49:15. Leddy

Hosté: 10:27. Dickinson, 13:20. Lafferty, 22:00. R. Johnson, 23:59. Athanasiou, 56:01. Domi

Sestavy

Domácí: Binnington (24. Greiss) – Parayko, Leddy, Faulk, Mikkola, Rosén, Tucker – Kyrou, Thomas (A), Saad – Neighbours, B. Schenn (A), Bučněvič – Leivo, Acciari, Barbašev – T. Pitlick, N. Walker, Toropčenko.

Hosté: Stauber (Mrázek) – S. Jones, McCabe, Murphy (A), J. Johnson, C. Jones, I. Phillips – P. Kane (A), Domi, T. Johnson – Raddysh, J. Toews (C), Kurashev – Athanasiou, Lafferty, Dickinson – R. Johnson, Entwistle, Blackwell.

Rozhodčí

Schlenker, Pollock – Murchison, Murray

Stadion

Enterprise Center, St. Louis

Návštěva

18 096 diváků

Góly

Domácí: 00:19. Granlund, 00:39. Duchene, 48:44. R. Johansen, 53:34. Duchene, 56:10. Co. Smith

Hosté: 09:26. Durzi, 26:13. Kempe, 37:04. Byfield

Sestavy

Domácí: Saros (Lankinen) – Josi (C), McDonagh, A. Carrier, Ekholm (A), Fabbro, Lauzon – Duchene, Glass, F. Forsberg – Granlund (A), R. Johansen, Niederreiter – Sissons, Pärssinen, Co. Smith – Jeannot, Novak, Trenin.

Hosté: Copley (1. Quick) – Doughty (A), M. Anderson, M. Roy, Durzi, Se. Walker, Edler – Kempe, Kopitar, Fiala – Arvidsson, Danault (A), Iafallo – Anderson-Dolan, Lizotte, Byfield – Fagemo, Kupari, Lemieux.

Rozhodčí

Danning, St. Laurent – Nansen, Marquis

Stadion

Bridgestone Arena, Nashville

Návštěva

17 654 diváků

Góly

Domácí: 29:26. Donato

Hosté: 28:18. Newhook, . MacKinnon

Sestavy

Domácí: Grubauer (Mar. Jones) – Dunn, A. Larsson (A), Borgen, Oleksiak, Soucy, C. Fleury – Eberle (A), Beniers, Burakovsky – Wennberg, McCann, Donato – Tolvanen, Gourde, Bjorkstrand – Geekie, Sprong, B. Tanev.

Hosté: Francouz (Georgijev) – E. Johnson, D. Toews (A), Girard, B. Hunt, MacDermid, Englund – MacKinnon (A), Rodrigues, Lehkonen – Ničuškin, Rantanen (A), Compher – Cogliano, L. O'Connor, Newhook – Meyers, Blidh, MacDonald.

Rozhodčí

Hebert, McIsaac – Kovachik, Daisy

Stadion

Climate Pledge Arena, Seattle

Góly

Domácí: 36:46. Kuzmenko, 43:26. J. Miller

Hosté: 01:26. McDavid, 08:31. Hyman, 29:26. Draisaitl, 59:26. Nugent-Hopkins

Sestavy

Domácí: S. Martin (Delia) – L. Schenn, Q. Hughes, T. Myers, Ekman-Larsson (A), Bear, Dermott, Stillman – Garland, Horvat (C), J. Miller (A) – Boeser, E. Pettersson, Kuzmenko – Studnicka, Dries, Michejev – Lockwood, Lazar, Joshua – Pederson.

Hosté: S. Skinner (Campbell) – Ceci, Nurse, Barrie, Kulak, Bouchard, Broberg, Desharnais – Draisaitl (A), McDavid (C), E. Kane – Hyman, Nugent-Hopkins (A), Kostin – R. McLeod, Ryan, Holloway – Foegele, Puljujärvi.

Rozhodčí

Nicholson, Hanson – Pancich, Mahon

Stadion

Rogers Arena, Vancouver

Góly

Domácí: 02:17. Martinez, 07:36. N. Roy, 22:15. Amadio, 32:04. Froese, 33:38. Cotter, 43:59. Cotter

Hosté: 38:20. Oshie, 50:42. M. Johansson

Sestavy

Domácí: L. Thompson (Hill) – Pietrangelo (A), Hague, Korczak, McNabb, Hutton, Martinez (A) – Kessel, Eichel, Stephenson – Marchessault, W. Karlsson, R. Smith (A) – Kolesar, N. Roy, Cotter – Röndbjerg, Froese, Amadio.

Hosté: Kuemper (33. C. Lindgren) – T. van Riemsdyk, E. Gustafsson, Jensen, Orlov, Fehérváry, Alexejev – Aube-Kubel, D. Strome, Mantha – Wilson (A), Bäckström (A), Milano – Oshie (A), Eller, Sheary – Hathaway, Kuzněcov, M. Johansson.

Rozhodčí

St. Pierre, Rooney – McNamara, Knorr

Stadion

T-Mobile Arena, Las Vegas

Návštěva

18 251 diváků

Kanadské bodování
Hráč Tým G A KB Z +/- TM S
1. Connor McDavid 64 89 153 82 22 36 352
2. Leon Draisaitl 52 76 128 80 7 24 247
3. David Pastrňák 61 52 113 82 34 38 407
4. Nikita Kučerov 30 83 113 82 -2 36 271
5. Nathan MacKinnon 42 69 111 71 29 30 366
6. Jason Robertson 46 63 109 82 36 20 313
7. Matthew Tkachuk 40 69 109 79 29 123 322
8. Mikko Rantanen 55 50 105 82 15 82 306
9. Ryan Nugent-Hopkins 37 67 104 82 12 35 201
10. Elias Pettersson 39 63 102 80 16 14 257

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud