Jaroslav Kalina
20. ledna 2023 • 12:10

Zacha po velkém podpisu válí. Už jen nehledá Pastrňáka, všiml si kouč

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tažení do New Yorku se náramně zdařilo. Poté, co hokejisté Bostonu skolili Islanders (4:1), vyšlápli si v nejlidnatějším městě USA také na Rangers. Bruins v Madison Square Garden vyhráli 3:1 a kdo jiný by měl mít prsty ve čtvrté výhře v řadě než členové české kolonie. Byť David Pastrňák vyšel tentokrát bodově naprázdno, v produktivitě byl zastoupen Pavlem Zachou (1+0) a Davidem Krejčím (0+2). První zmíněný Pastův parťák zůstává po podpisu nové smlouvy pěkně nažhaven – ve třech zápasech nasbíral pět bodů.



Na Pavlu Zachovi je krásně vidět, co s hráčem dokáže udělat pocit jistoty. Pokud někdo pochyboval o schopnostech českého útočníka ve chvíli, kdy uzavíral čtyřletý kontrakt za celkem 19 milionů dolarů, měl by nyní zřejmě uznat omyl. Pětadvacetiletého útočníka nová smlouva v Bostonu pořádně nakopla. Jen několik hodin po podpisu rozjel tříbodový večírek (2+1) během oslav 1000. zápasu Davida Krejčího v NHL a v následujících dvou utkáních přidal ještě gól a asistenci.  

V posledním zápase proti New York Rangers se brněnský rodák postaral o pořádnou lahůdku již za minutu a 19 sekund od úvodního buly. V momentě, kdy Bruins operovali v útočném pásmu, Krejčí získal volný puk, který po otočce u modré čáry vypálil na soupeřovu branku. V mezikruží se zrovna příhodně objevil Zacha, jenž přesně tečoval kotouč a parádně vymetl vikýř za zády gólmana Igora Šesťorkina.

Podle trenéra Bostonu Jima Montgomeryho šlo o velice důležitý moment. „Zvedne nás to, když otevřeme skóre. Když vedeme, jsme vážně dobří. Myslím si, že nám to umožňuje dostat se k naší hře o něco snadněji,“ řekl kouč, jenž měl na českou lajnu Zacha – Krejčí – Pastrňák jen slova chvály. „Ti tři si to hraní mezi sebou skutečně užívají a opravdu se navzájem dobře čtou. Některé góly, které v sezoně dali, jsou vskutku kreativní.“

Bezpochyby nejen Montgomery vidí, jaký klid, pohodu, ale také hravost si Zacha získal v Bostonu po boku krajanů. Kreativní styl bývalého hráče New Jersey evidentně baví, trenér Bruins si ale na českém parťákovi bostonských Davidů všiml i jiné věci.

„Pavel se naučil, jak být trochu sobečtější a střílet sám na branku místo toho, aby hledal Pastrňáka. Vlastně všichni v naší šatně se dívají, jak k němu dostat puk,“ dodal třiapadesátiletý Kanaďan na střídačce suverénního lídra Východní konference.

Základní část sezony se teprve přehoupla do své druhé poloviny a Zachovi schází už jen šest bodů na dorovnání svého kariérního maxima v NHL (36 bodů). V zámoří kalkulují, že se současnou formou by se mohl dostat k číslu 55. Fanoušci už nyní mají jasno, že generální manažer Bruins provedl úžasný krok, když českého forvarda před startem ročníku vyměnil s Devils za Erika Haulu.

Na sociálních sítích se příznivci Bostonu nebojí tvrdit, že jde o trejdovou loupež sezony. Zatímco Haulovi bude už za dva měsíce 32 a v dresu New Jersey si drží zatím spíše průměrnou výkonnost (za 45 zápasů 4+17), o šest let mladší Zacha může u Bruins nadále zrát, zlepšovat svoji všestrannou hru a vypracovat se mezi budoucí lídry týmu.

O čím dál větší pozornost a nový kontrakt si také říká brankář Jeremy Swayman. Čtyřiadvacetiletý Američan opět předvedl solidní výkon. Proti Rangers pochytal 31 střel, zaskvěl se i proti obrovským šancím od Alexise Lafrenièra či Artěmije Panarina a jen necelých pět minut ho dělilo od druhého čistého konta v řadě. Boston ovšem sebejistě dovedl k dalšímu bodovému zisku.

„Upřímně, byl úžasný. Bylo vidět, jak je připravený. Viděl každou střelu a vždy byl na svém místě. Nemůžu říct tolik o jeho chytání v brance, ale pokaždé, když dostane šanci, je připravený. Dává nám vždycky šanci vyhrát, což je samozřejmě skvělé vidět. Když má zápas, jaký měl nyní, dodá vám to takové sebevědomí, že i pro něj do toho chcete dát všechno,“ prozradil kapitán Bruins Patrice Bergeron na adresu Swaymana.

Góly

Domácí: 55:37. Harpur

Hosté: 01:19. Zacha, 24:45. Bergeron, 40:28. Clifton

Sestavy

Domácí: Šesťorkin (Halák) – Fox, R. Lindgren, Trouba, K. Miller, B. Schneider, Harpur – Kakko, Zibanejad, Kreider – Kravcov, Trocheck, Panarin – Goodrow, Chytil, Lafreniere – Leschyshyn, Brodzinski, Vesey.

Hosté: Swayman (Ullmark) – McAvoy, Grzelcyk, Carlo, H. Lindholm, Clifton, Forbort – Cr. Smith, Bergeron (C), Marchand (A) – Pastrňák (A), Krejčí, Zacha – Frederic, Coyle, Hall – Greer, Nosek, N. Foligno.

Rozhodčí

Rehman, Lee – Johnson, Suchánek

Stadion

Madison Square Garden, New York

Návštěva

18 006 diváků

Boston Bruins Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud