14. října 2023 • 06:58

Úvodní výhra pro Vejmelku. Zmrazil nájezdníky Devils, byl třetí hvězdou

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další vítězný vstup do sezony pro dalšího českého brankáře v NHL. Karel Vejmelka v úvodním utkání vychytal Arizoně vítězství 4:3 po nájezdech nad New Jersey. Polapil 33 střel Devils a byl vyhlášen 3. hvězdou zápasu. Bodově naprázdno vyšli útočníci Ondřej Palát a Tomáš Nosek. Pittsburgh se oklepal z první prohry s Chicagem, ve Washingtonu vyhrál 4:0. O dva góly se postaral kapitán Sidney Crosby.



Arizona vedla ve 25. minutě 2:0 po gólech obránců Matta Dumby a Seana Durziho. New Jersey ale ještě v prostřední třetině skóre otočilo. U všech branek figurovali Jesper Bratt (2+1) a Jack Hughes (0+3). Domácí překonali Vejmelku poprvé z přečíslení dva na jednoho, poté dvakrát využili přesilovou hru.

V 54. minutě vyrovnal Nick Schmaltz, který se prosadil i v rozstřelu. Za Coyotes proměnil nájezd také Nick Bjugstad, zatímco Vejmelka vychytal Timo Meiera i Bratta. „Jejich gólman si v nájezdech vedl skvěle, když jsme hledali místo, kudy skórovat. Tak to někdy chodí,“ pochválil Bratt Vejmelku.

Kouče Arizony André Tourignyho nadchl výkon týmu. „Kluci byli od začátku připraveni. Hráli s nasazením a ve vysokém tempu. Přesně takhle musíme hrát, pokud chceme být úspěšní. Narušujeme tím soupeřovu hru, nemá tolik času něco vymyslet. Stojí to hodně sil, ale tohle je cesta,“ uvedl. Důvěru kouče si získal i útočník Logan Cooley, trojka loňského draftu, který při debutu v NHL dvakrát asistoval.

Vaněček nastoupil o den dříve v Detroitu, i proto trenéři poslali do branky Akiru Schmida, který kryl 30 střel. Jeho spoluhráči Ondřej Palát a Tomáš Nosek vyšli naprázdno.

Pittsburgh si vypracoval klíčový náskok v rozmezí 25. až 32. minuty, během kterých vstřelil tři góly. Skóre otevřel Malkin a následně Crosby dvakrát využil přesilovou hru. Konečný výsledek stanovil Reilly Smith v 57. minutě. Tristan Jarry potřeboval k čistému kontu 19 zákroků, přičemž si na něj nepřišel v závěru druhé třetiny ani Alexandr Ovečkin v úniku.

„Byl to Žeňův zápas. Když má svůj den, vypadá to, jako by jej puk vyhledával. Přihrávka na gól Reillymu byla neskutečná. Vše začalo tím, že se vrátil a vybojoval puk. Hraje výborně i dozadu, dře. Když jsou se Sidem ve formě, pořád patří k elitním hráčům,“ pochválil trenér Pittsburghu Mike Sullivan zkušené duo.

Washington poprvé ve své téměř padesátileté historii nedal v úvodním duelu nové sezony gól. „Byli jsme připravení a první třetinu jsme odehráli dobře. Ve druhé jsme neskórovali, zatímco soupeř ano. To rozhodlo,“ řekl Ovečkin po zápase, ve kterém Pittsburgh přestřílel Washington 35:19. „Musíme jít dál. Koukneme se na video, rozebereme to a příště budeme lepší,“ uvedl ruský útočník.

Góly

Domácí: 28:09. Bratt, 32:29. Hamilton, 38:53. Bratt

Hosté: 06:22. Dumba, 24:23. Durzi, 53:55. Schmaltz, . Bjugstad

Sestavy

Domácí: Schmid (Vaněček) – Hamilton, Siegenthaler, Marino, Bahl, B. Smith, L. Hughes – Bratt, J. Hughes (A), Toffoli – Mercer, Hischier (C), Meier – Holtz, Haula, Palát (A) – Bastian, M. McLeod, Nosek.

Hosté: Vejmelka (Ingram) – Dumba, Moser, Dermott, Välimäki, J. Brown, Durzi – Schmaltz (A), Hayton, Keller (A) – Kerfoot, Cooley, Zucker – Crouse (A), Bjugstad, Maccelli – Carcone, McBain, O'Brien.

Rozhodčí

Blandina, Rank – Alphonso, Murray

Stadion

Prudential Center, Newark

Návštěva

16 514 diváků

Góly

Domácí:

Hosté: 24:07. Malkin, 25:51. Crosby, 31:46. Crosby, 56:57. R. Smith

Sestavy

Domácí: C. Lindgren (Stevenson) – Sandin, Carlson (A), Fehérváry, T. van Riemsdyk, L. Johansen, Jensen – Ovečkin (C), Bäckström (A), Oshie – McMichael, Kuzněcov, Wilson – Milano, D. Strome, Phillips – Malenstyn, Dowd, Mantha.

Hosté: Jarry (Nedeljkovic) – Graves, Letang (A), M. Pettersson, E. Karlsson, P. Joseph, Ruhwedel – Guentzel, Crosby (C), Rust – R. Smith, Malkin (A), Rakell – D. O'Connor, Eller, Harkins – Nieto, Acciari, Carter.

Rozhodčí

Rehman, Dunning – O'Quinn, McNamara.

Stadion

Capital One Arena, Washington

Návštěva

18 573 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud