Zdeněk Janda
14. února 2024 • 07:47

Prošli jsme arénu v Bostonu, dresy rychle mizí: Kdo by nemiloval Pastu?!

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BOSTONU | Zaplněná TD Garden bouřila, fanoušci už se chystali zařvat: Góóól! Ovšem David Pastrňák, který předtím dvakrát asistoval, svoji penaltu nedotáhl, i když vypadala nadějně. Pak naštvaně odpálil puk. Fanoušci smutně vydechli. Takže nakonec Boston prohrál s Tampou Bay 2:3 po nájezdech. Utkání mělo oslavný podtext, domácí kapitán Brad Marchand totiž nastoupil k tisícímu zápasu v NHL. Všechno v dresu Bruins… „Spolu s Pastou jsou jasně nejpopulárnější,“ hlásil Diego z místního fanshopu. Co všechno se dělo kolem české hvězdy?



Když se procházíte po chodbách TD Garden, číslo 88 má největší zastoupení. „Kdo by neměl rád Pastu? Toho miluje každý, ne?“ usmívá se jeden z fanoušků, kterého reportér iSport.cz natočil na video. Potom si pohrál se slovní hříčkou. Pasta , těstoviny.

„Ty má taky každý rád, takže se nedivte, že je tady tak populární,“ dodává pobaveně. Jeho přítelkyně, rovněž navlečená v dresu s číslem 88, přidává další komplimenty. Když to zbystří skupinka mladých slečen, stojících vedle, začnou si před telefonem říkat o pozornost.

„Pasta je nejlepší!“ překřikují se. Český útočník si připsal dvě asistence, několikrát byl blízko gólu, navíc chvíli před koncem nádherně naservíroval puk Marchandovi. Ten už se chystal napálit puk pod horní tyčku, zdálo se, že branka je odkrytá. „Je to možný? Jak to, že to nebyl gól?“ divil se reportér televizní stanice TSN, který utkání sledoval z novinářských míst těsně pod střechou.

„Od druhé třetiny jsme byli lepší, hráli jsme, jak víme, že umíme. Takže si můžeme vzít pozitivní věci. Ale škoda, že jsme nevyhráli. Hlavně pro Marchyho. Takhle ten večer pro něj mohl být ještě víc nezapomenutelný,“ vykládal v kabině Pastrňák reportérům.

Přišel mezi ně jenom v tričku a naboso, v obličeji byl ještě uřícený. V ruce držel vodu. A potom přidal řadu komplimentů na adresu dlouholetého spoluhráče, jenž tisíc utkání nasbíral v jediném dresu. Právě v tom Bruins.

Během zápasu mu fanoušci aplaudovali vestoje. I v kabině bylo vidět, jak je Marchand dojatý. „Mám obrovské štěstí, že jsem součástí takové organizace. Je to opravdu speciální,“ vykládal 35letý útočník, jenž býval nezkrotným bouřlivákem. Patřily k němu excesy. Ale teď, s kapitánským céčkem na dresu, už se zklidnil.

„Třetí třetinu jsme hráli dobře, myslím si, že jsme Tampu pak přehráli. Ale je to dobrý tým. Takže někdy se i takový zápas prohraje,“ reagoval útočník Pavel Zacha . „Přeci jenom jsme chtěli pro Marchyho jeho tisící zápas vyhrát,“ přiznal český centr. Ten na rozhovor pro iSport už dorazil osprchovaný a v padnoucím obleku.

Už více než hodinu a půl před zápasem bylo spodní patro arény zaplněné, lidi přimáčknutí na plexisklo. Nemohli se dočkat, až jejich oblíbenci vstoupí při rozbruslení na led. Malí caparti drželi různé transparenty, které zdravily hráče. Nejvíc právě českého kanonýra, potom i kapitána Marchanda. Na jednom stálo, že právě díky nim má jeden klučina lepší den.

Když se hráči Bruins vynořili z chodby u kabiny, ozval se jekot. Kdykoliv někdo z hráčů projel kolem plexiskla, příznivci v dresech a se zlatými řetězy kolem krku do něj zuřivě bušili. Pastrňák se na rozcvičce jako jediný objevil bez helmy. Vlasy mu plápolaly, pak si neodpustil svůj tradiční rituál. Několika rozjařeným dětem hodil z ledu puk.

Aréna byla tradičně vyprodaná. Lidé se před ní scházeli už dlouho před utkáním, srocovali se nejvíc u sochy Bobbyho Orra, nejlepšího obránce všech dob. Ten je na ni zachycený při svém nejslavnějším gólu.

Ve fanshopu nejvíc frčí dresy s čísly 88 a 63. Tedy Pastrňák a Marchand. „Oba jsou suverénně nejpopulárnější. A vždycky se rychle vyprodají,“ říká prodavač Diego. Na místě, kde byl vyvěšený Pastrňákův dres, se o první pauze zastavil mladý pár. „Ty jo, 260 dolarů, jo? To je dost,“ koukne slečna na přítele. Ale neváhá. Trikot vezme do podpaždí a hrdě si ho nese k pokladně. V přepočtu ji vyšel na šest tisíc.

Havířovský patriot dvakrát asistoval, celkově svoji bilanci v sezoně zvýšil na 77 bodů (33+44) v 53 utkáních. „S ním je radost hrát. Má neuvěřitelný schopnosti,“ velebí ho Zacha, jenž vedle něj často nastupuje v pozici centra.

Bruins získali od sezony 2010/11 v NHL nejvíc bodů. Hlavně díky posledním dvěma sezonám, kdy drtí základní část. Ale to hlavní má přijít v play off. Loni to nevyšlo, Bruins vyhučeli v prvním kole. „Cíl? Nebudu o tom mluvit. Abychom to nezakřikli!“ hlásí jeden z Pastrňákových obdivovatelů.

Ale je zřejmé, co má na mysli. Stanley Cup.

Skupinka fanynek Bostonu, které se chtěly nechat vyfotit od redaktora deníku Sport poté, co slyšely, jak mluví o Davidu Pastrňákovi
Skupinka fanynek Bostonu, které se chtěly nechat vyfotit od redaktora deníku Sport poté, co slyšely, jak mluví o Davidu Pastrňákovi

Boston Bruins Vše o klubu ZDE

Kanadské bodování
Hráč Tým G A KB Z +/- TM S
1. Nikita Kučerov 43 98 141 79 10 22 302
2. Nathan MacKinnon 52 86 138 81 34 42 407
3. Connor McDavid 31 99 130 74 33 30 260
4. Artěmij Panarin 49 70 119 81 16 24 297
5. David Pastrňák 47 62 109 80 23 47 372
6. Auston Matthews 69 38 107 79 35 8 356
7. Leon Draisaitl 41 63 104 79 25 76 215
8. Mikko Rantanen 41 62 103 79 18 50 268
9. J.T. Miller 36 66 102 80 31 58 186
10. William Nylander 40 57 97 80 6 24 311

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud