5. června 2008 • 06:30

Zetterberg byl v playoff nejužitečnejší

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Švédský útočník Henrik Zetterberg z Detroitu získal prestižní Conn Smythe Trophy udělovanou nejlepšímu hráči vyřazovacích bojů zámořské NHL.



Střelec vítězného gólu šestého finálového utkání proti Pittsburghu a zároveň vítěz kanadského bodování play off převzal cenu z rukou komisionáře soutěže Garyho Bettmana krátce předtím, než byl jeho týmu Red Wings předán Stanleyův pohár.

Osmadvacetiletý útočník, který v dnešním klíčovém šestém duelu na ledě Pittsburghu zvýšil ve 48. minutě vedení svého týmu na 3:1, se stal teprve třetím hráčem v historii, jež není kanadského původu a tuto trofej získal.

Něco podobného se v minulosti podařilo pouze americkému obránci Brianu Leetchovi (New York Rangers, 1994) a Zetterbergovu krajanovi i současnému spoluhráči Nicklasu Lidströmovi (Detroit, 2002), přestože ocenění je udělováno již od sezony 1964/65.

Zetterberg si zajistil prvenství v produktivitě i díky asistenci na dnešní úvodní gól Briana Rafalského a ve 22 odehraných duelech tak nastřádal 27 bodů za 13 branek a 14 asistencí.

Více přesných zásahů ho při stejném bodovém zisku řadí před finálového soupeře Sidneyho Crosbyho. V základní části skončil Zetterberg šestý, když svou bodově nejpovedenější sezonu v zámoří korunoval šestým místem v kanadském bodování: v 75 utkáních si připsal 92 bodů díky 43 gólům a 49 nahrávkám.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud