30. června 2008 • 19:44

Višňovský bude hrát za Edmonton

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenský hokejový obránce Ĺubomír Višňovský se stal novou akvizicí zadních řad Edmontonu. Olejáři získali beka z Los Angeles výměnou za Jarreta Stolla a Matta Greena.



Vedení Oilers věří, že právě zkušený slovenský obránce pomůže spolu s jiným elitním bekem Sheldonem Sourayem zlepšit hru týmu v přesilovkách.

Stoll by se stal 1. července chráněným volným hráčem, Green pak o rok později nechráněným volným agentem. Višňovský měl naproti tomu z loňska podepsaný dlouhodobý kontrakt až do konce ročníku 2012/13, který mu ve zbývajících letech zaručoval celkový příjem 28 milionů amerických dolarů.

Slovenský obránce byl z výměny v šoku. "Tvrdili mi, že se mnou počítají i v budoucnosti. Proto jsem v šoku, když mě najednou posílají pryč," řekl Višňovský serveru pravda.sk.

"Štve mě, že mi to ani nedokázali říct přímo a všechno jsem se dozvěděl až od mého agenta. Dal jsem jim seznam týmů, které by jsem při výměně akceptoval, ale Edmonton tam nebyl. Nezachovali se ke mně dobře a z toho jsem opravdu smutný, protože jsem tam za ty roky odvedl hodně práce. Takový je ale byznys a my to neovlivníme," dodal majitel kompletní sbírky cenných kovů z mistrovství světa.

Jeho kontrakt nyní přebírají na svá bedra Oilers, přičemž hned v první sezoně musí rezervovat sedm milionů z prostoru pod platovým stropem právě Višňovskému. Los Angeles zase musí odepsat 1,25 milionu dolarů pro Greena.

"Není nikdy lehké vzdát se hráče Lubova kalibru," připustil generální manažer a prezident Kings Dean Lombardi. "Naše organizace však chce jít určitým směrem a ta výměna umožňuje přidat do našeho týmu dva hráče pro dlouhodobou budoucnost. Moc si však vážíme Lubových služeb a vynikajících výkonů za sedm let, které tu odehrál. Patří k opravdové špičce," dodal Lombardi.

Rodák z Topolčan je ofenzívně laděným zadákem a na svém kontě má ze 499 odehraných zápasů v NHL již 279 bodů díky 70 gólům a 209 asistencím.

V ročníku 2005/06 se stal dokonce vůbec prvním obráncem v historii kalifornského klubu, který vyhrál týmové kanadské bodování. Ve své debutové sezoně 2000/01 byl nejproduktivnějším mezi nováčky obranných řad celé NHL.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud