František Suchan
16. září 2008 • 15:20

Nechtěli čekat, vzali Langa

TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zvolili jistotu. Než čekat, jak se rozhoupe Mats Sundin, sáhlo vedení Montrealu po jiném zkušeném centrovi. Necelý měsíc před startem NHL míří z Chicaga do týmu posledního vítěze Východní konference Robert Lang.



Canadiens nepřišel český veterán až tak draho, Blackhawks přenechali výběr ve druhém kole příštího draftu. A přivedli hráče, který začne svůj patnáctý ročník v NHL a během posledních osmi let nasbíral vždycky víc než padesát bodů za sezonu.

„Jsem moc rád, že sem jde,“ spustil Tomáš Plekanec, druhý nejproduktivnější hráč týmu v minulé sezoně. „Bude tady další Čech, což je příjemný, a navíc je to hodně zkušený hráč, má toho v NHL hodně odehráno. Zase někdo další, od koho je co se učit.“

Olympijský vítěz a mistr světa má dodat mladému týmu zkušenosti. I kvůli nedostatku ostřílených veteránů totiž tým na jaře vypadl už ve druhém kole Stanley Cupu.

„Tím, že jsme Roberta přidali k partě, která tu už je, jsme naplnili své požadavky pro následující sezonu,“ pochvaloval si generální manažer Bob Gainey.

„Byl naší první volbou jako záložní řešení za Sundina. Důležité je, že jsme všechno vyřešili před začátkem tréninkového kempu. Teď už jsem připravený předat tým do rukou trenéra.“ Spokojený je i sám Lang.

Nevadí mu stěhování. Naopak. S nadšením přivítal trejd do nejhokejovější destinace na planetě, kde se permanentky do věčně vyprodané haly dědí z generace na generaci.

„Canadiens jsou parádní mužstvo, hodně šikovné. Cítím, že to bude skvělé. Už se nemůžu dočkat, až se do Montrealu vypravím,“ citovaly útočníka ofi ciální stránky klubu.

Produktivní útočník zažil svou nejpovedenější sezonu před osmi lety v dresu Pittsburghu, v ročníku 2000-01 posbíral 80 bodů. Na křídle tehdy jeho přihrávky proměňoval Alexej Kovaljov, současná hvězda Montrealu.

„S Alexem se nám tehdy hodně dařilo. Teď možná budeme mít šanci navázat na ty skvělé časy,“ zauvažoval Lang.

„Vůbec netuším, jak to novináři zase postaví,“ rozesmál se Plekanec v narážce na tradiční spekulace místních médií. „Ale opravdu se mluví o jeho spolupráci s Kovym. Je možné, že se objeví tam.“

Tím by však Lang vyšoupnul z elitní letky právě svého nového českého parťáka. „Nevadilo by mi to. Hlavně když nám to pomůže k nějakému úspěchu,“ řekl Plekanec.

Navíc, místo v předních liniích se pro pětadvacetiletého útočníka prý určitě najde. „Myslím, že letos budeme hrát na tři ofenzivnější lajny a jednu betonářku,“ dodal.

Co je podstatné, v sestavě nebude figurovat Mats Sundin. Canadiens se definitivně vzdali snahy o získání švédského obra.

„Nebyli jsme připraveni držet místo pro hráče, který neví, jestli se rozhodne pokračovat v kariéře v listopadu, prosinci nebo únoru,“ přiznal Gainey. „Nedivím se. Nebylo by asi rozumné čekat na někoho, kdo ani neví, jestli chce dál hrát,“ odkýval Plekanec.

Jeho novým spoluhráčem se podle všeho nestane ani Aleš Hemský. O výměně hvězdy Edmontonu během léta spekulovaly kanadské noviny.

„V žádném případě. Hemmer je kluk, kolem kterého můžete vybudovat tým,“ prohlásil Kevin Prendergasr, asistent generálního manažera Oilers, v listu The Edmonton Journal.

„V dnešní době nejde mluvit o nikom jako o nedotknutelném. V tomto případě by ale musela přijít nabídka, která by zbořila svět, aby odsud Aleš odešel.“

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud