6. října 2008 • 13:55

Jágr bez NHL? Podle něj nic strašného

Autor: mir
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Původně byl obsazen do hlavní role, jenže nalinkovaný scénář se musel přepisovat. A tak Jaromír Jágr sledoval pražský dvojzápas „svých“ Rangers proti Tampě z tepla svého příbytku v Omsku.



„Nic strašného. Takový je život,“ komentoval to Jágr v rozhovoru pro ruský televizní kanál Sport.

Kdyby se v Omsku nerozjel do blyštivé formy, možná by mluvil jinak. Kdyby se trápil, asi by i zalitoval, k čemu se to v létě odhodlal. Možná, možná…

Novináři se jej prostě zeptat museli. Aby ne, v předvečer velké pražské premiéry. A hlavně, Jágr po osmnácti letech zmizel ze scény NHL, načež všichni „pozůstalí“ hráči Rangers unisono tvrdí: „Jágr nám bude chybět!“

Ale co číslu 68? Ano, nebo naopak vůbec? „Jednou to přijít muselo,“ zopakoval vůdce Avangardu do kamery ruským novinářům.

Jistě, Jágr se za ta léta naučil prezentovat i názory, které ve skutečnosti vidí a cítí jinak. Umí mluvit tak, jak se to právě hodí a situace si žádá. Čili, i kdyby mu NHL citelně scházela, najevo by to nedal.

Přestože mohl v NHL strávit další roky, třeba v Edmontonu, vybral si jinou část planety. S Rangers se nedohodl, trmácet jinam po mapě slavné ligy se mu nechtělo.

„Do NHL přichází mnoho mladých hráčů a ti starší jako já se vracejí do Evropy, nebo končí,“ připojil ve svém zatím posledním rozhovoru.
Byl páteční večer, chvíli po porážce 3:4 na nájezdy s Atlantem Mytišči. Po porážce s nejlepším týmem Kontinentální ligy.

Jágrova parta po sedmi výhrách v řadě prvně sklopila hlavy, ovšem ne tak zcela díky jednomu zapsanému bodu. Byl to nesmiřitelný boj vynikající úrovně před zcela vyprodanou arénou, báječnou kulisu tvořilo 10 200 diváků.

Ohromen byl i Jágrův nový kouč Wayne Fleming, z NHL zvyklý na tu nejzářivější podívanou. „Fantastická hra od obou týmů,“ nepřeháněl.
Nový muž na sibiřské střídačce si podle Jágra vede velmi dobře. „Hlavní je, že na nás neřve. Naopak v klidu s námi rozebírá veškeré situace,“ vyzdvihuje lídr týmu.

Jágr je přesvědčený, že Kanaďan Fleming je ten pravý muž pro útok Omsku na Gagarinův pohár, na titul v KHL. „Wayna neznám prvním rokem, jsem si jistý, že pod jeho vedením půjdeme nahoru každým zápasem.“

Jágr se v pohodovém tónu pozastavil i nad námitkami novinářů, zda skutečně věří síle svého týmu natolik, že má na to ukořistit ligové zlato. „Vy pořád pochybujete?“ reagoval Jágr otázkou. „Pevně věřím, že vyhrajeme už v téhle sezoně!“

Druhou šanci má případně v té další. Pak už ne. Na jaře 2010 Jágr plánuje návrat do Kladna, do nové arény.

„Slíbil jsem otci, že doma jeden rok odehraju,“ zopakoval Jágr, s 10 trefami nejschopnější střelec KHL, společně s magnitogorským snajprem Janem Markem.

Svoji příznivou bilanci Jágr může rozmnožit po volnu, které má Omsk garantované až do středy. Pak se přesouvá do Moskvy, kde Jágrova parta bude trápit Říhův Spartak (čtvrtek) a dva dny poté Vůjtkovo Dynamo.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud