8. listopadu 2008 • 07:53

Hejdovy přihrávky znamenaly obrat

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, FOTOGALERIE - Obránce Jan Hejda přispěl v pátečním utkání NHL dvěma asistencemi k vítězství hokejistů Columbusu nad Montrealem 4:3 po samostatných nájezdech a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu.



Hejda si připsal asistence u dvou slepených gólů v třetí třetině, jimiž Blue Jackets během 34 sekund otočili skóre z 1:2 na 3:2. V dresu Canadiens zaznamenal dvě přihrávky Tomáš Plekanec.

Hrdinou večera se stal nováček v brance Columbusu Steve Mason, který zlikvidoval 34 střel Montrealu, navíc chytil i dva samostatné nájezdy v penaltovém rozstřelu a při svém druhém startu v NHL si připsal druhé vítězství.

"Mám vážně obrovskou radost. Dva zápasy, dvě výhry, to je senzace," řekl nadšeně Mason, proti němuž v penaltách neuspěli Alex Tanguay ani Andrej Kosticyn. "Nájezdy jsou velká zábava, zvlášť, když jste na vítězné straně," dodal s úsměvem Mason.

Derick Brassard z Columbusu překonává při penaltovém rozstřelu gólmana Montrealu Haláka.
Derick Brassard z Columbusu překonává při penaltovém rozstřelu gólmana Montrealu Haláka.

O vítězství domácích rozhodli v rozstřelu Kristian Huselius a nováček v týmu Blue Jackets Derick Brassard. Huselius prostřelil brankáře Jaroslava Haláka ranou pod vyrážečku, Brassard předvedl vydařený forhendový blafák.

"Dopředu jsem věděl, co udělám. Když jsem se pak rozjel, napadlo mě něco jiného, ale nakonec jsem si řekl: Udělej to tak, jak jsi myslel původně. A vyšlo to," řekl Brassard, s dvanácti body nejproduktivnější nováček NHL.

Svůj pátý gól v sezoně vstřelil útočník Aleš Kotalík, jeho Buffalo ale podlehlo Atlantě 4:5 v prodloužení. Brankář Thrashers Ondřej Pavelec po dvou vítězných utkáních tentokrát zůstal jenom sedět na střídačce. Kotalík se prosadil v 19. minutě, kdy v přesilové hře dostal svůj tým do vedení 2:1. Sabres poté vedli v utkání ještě dvakrát, ale hosté dokázali pokaždé vyrovnat.

Vítězný gól vstřelil po 48 sekundách nastaveného času Jason Williams, který potrestal vyloučení Dereka Roye za podražení obránce Tobiase Enströma. "Nejdřív ho hákoval a poté ho podrazil. Možná měl jít ven za první zákrok, ne až za ten druhý. Byl to jasný faul," uznal i trenér Sabres Lindy Ruff.

Atlantě se tak povedl obrat v druhém zápase za sebou, ve čtvrtek porazila New York Islanders, přestože po dvou třetinách prohrávala dokonce o dva góly. "O přestávce před třetí třetinou jsme si pořád říkali, že jsme včera dokázali smazat dvougólové manko a že není jediný důvod, proč bychom nemohli předvést něco podobného," řekl Williams.

Otočit skóre dokázali v pátek také hokejisté Caroliny, kteří s Ottawou prohrávali od konce druhé třetiny 0:1, v třetí třetině však dvěma góly strhli na svou stranu vítězství 2:1. Trenér Hurricanes Peter Laviolette si tak připsal 240. výhru v kariéře a stal se historicky nejúspěšnějším americkým koučem v NHL.

"Takové věci se stávají každý rok, někdo odehraje čtyřsté utkání, někdo zaznamená třístý bod. Když působíte v lize dlouho, nějaký milník vás prostě potká. A já měl štěstí, že jsem v NHL nějaký ten pátek vydržel," prohlásil Laviolette.

Mimořádně podařený debut v dresu Dallasu, s nímž teprve ve středu podepsal jako volný hráč roční kontrakt, prožil útočník Mike Parrish. V duelu s Anaheimem šestým hattrickem v kariéře pomohl svému novému týmu k vítězství 5:2. Parrish stihl vstřelit tři branky během úvodních 26 minut utkání, dvakrát se prosadil v přesilové hře.

Statistika pátečních zápasů NHL:

Carolina - Ottawa 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)
Branky: 52. Seidenberg, 58. Corvo - 39. Fisher. Střely na branku: 30:23. Diváci: 15.206.

Anaheim - Dallas 2:5 (1:2, 0:2, 1:1)
Branky: 18. Morrison, 51. Pronger - 11., 22. a 26. Parrish, 8. Brunnström, 50. B. Richards. Střely na branku: 30:26. Diváci: 17.048.

Buffalo - Atlanta 4:5 v prodl. (2:1, 2:2, 0:1 - 0:1)
Branky: 9. MacArthur, 19. Kotalík, 28. Afinogenov, 36. Vanek - 5. a 61. Jason Williams, 24. a 36. Little, 49. White. Střely na branku: 32:26. Diváci: 18.466.

Columbus - Montreal 4:3 po sam. nájezdech (1:1, 0:0, 2:2 - 0:0)
Branky: 7. Umberger, 46. Methot (Hejda), 46. Modin (Hejda), rozhodující sam. nájezd Huselius - 16. Tanguay (Lang), 43. Brisebois (Plekanec), 60. S. Kosticyn (Plekanec). Střely na branku: 28:37. Diváci: 14.603.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud